Det blir inget femte jobbskatteavdrag i höstens budget. Frågan är varför.

Under en presskonferens på tisdagseftermiddagen meddelade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och finansminister Anders Borg (M) att det inte blir ett femte jobbskatteavdrag i höstens budget. Beskedet var på flera sätt väntat.

Det femte jobbskatteavdraget har varit en het potatis i den svenska politiken sedan i våras. Allt tyder på att det saknas en riksdagsmajoritet för ytterligare inkomstskattesänkningar och det har spekulerats kring huruvida frågan skulle kunna fälla regeringen. Under de senaste två veckorna har partiledarna Jan Björklund (FP) och Göran Hägglund (KD), regeringskollegor med Reinfeldt och Borg, dessutom uttalat sig skeptiskt till skattesänkningar. Både borgerliga och socialdemokratiska ledarsidor har stämt in i kritiken.

Arbetslinjen övergiven?
Nu blir det alltså inget rafflande chicken race om höstbudgeten. Reinfeldt och Borg motiverade dock sitt besked med det osäkra globala finanspolitiska läget. Sänkt inkomstskatt, höjd brytpunkt och sänkt pensionärsskatt urholkar marginalerna i budgeten, enligt Borg. Sin vana trogen. Som tidigare påpekats är finansministern aldrig i så bra form som när det är kris i ekonomin. Å andra sidan är det svårt att tänka sig en svensk finansminister som i rådande läge skulle föreslå skattesänkningar, med tanke på att svensk politiks mest frekventa honnörsord är ”ansvar”.

Reinfeldt ville under presskonferensen inte ge besked om andra reformer som har förekommit i diskussionerna inför höstbudgeten. Han hade heller inga svar på vad regeringen avser göra för att stimulera arbetsmarknaden, när den så kallade arbetslinjen nu inte utvecklas. Skattesänkningar har sedan valvinsten 2006 varit den borgerliga regeringens viktigaste politiska åtgärd för att minska arbetslösheten.

Kritik mot arbetslinjen
Tidigare jobbskatteavdrag har genomförts trots att världsekonomin har varit i gungning. Men kritiken mot inkomstskattesänkningar som arbetsmarknadsåtgärd har växt sedan dess. Under Borgs ekonomiska seminarium i Almedalen i år påpekade Almegas chefsekonom Lena Hagman att jobbskatteavdraget i sig inte är särskilt jobbskapande. TCO:s ordförande Eva Nordmark sa i en kommentar efter Reinfeldts och Borgs presskonferens att ”jobbskatteavdraget är ett trubbigt instrument för att få fler i arbete”.

När Moderaterna nu gör avsteg från den tidigare inslagna linjen kan man plocka poäng på att ha spelat ansvarskortet. Riksdagen lär efterfråga mer än så i höstens budgetdebatt.