Riksdagsledamoten Per Åsling har fått staten att satsa pengar i företag som han själv varit med och grundat. ”Om du lyfter på det här locket dyker Åsling upp överallt. Det är riktigt kladdigt”, säger en källa till Dagens Industri.

Riksdagsledamoten och Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Per Åsling har genom det statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation varit drivande bakom regeringens investering på två miljarder kronor i statligt riskkapital till inre Norrland. Åsling har också medverkat till att slussa pengar till bolag som han varit med och grundat och som ägs och drivs av personer med nära koppling till honom. Det visar en granskning Dagens Industri har gjort.

Ett av dessa företag är riskkapitalbolaget Mittkapital, som grundades på initiativ av Per Åsling 2009. Centerpartisten är också drivande i investmentbolaget Ekonord och i riskkapitalbolaget Trångsviksbolaget, som också tagit del av Inlandsinnovations pengar. Sammantaget är det en snårskog av riskkapitalbolag som skattepengar via Inlandsinnovation  och olika så kallade tillväxtkassor slussas in i.

Själv menar Per Åsling att han inte dragit nytta av sina olika bolagsengagemang, utan att det handlat om att utveckla den lokala bygden.

– Jag tycker inte att det finns några intressekonflikter, säger han till Dagens Industri.

Inlandsinnovation drivs i dag av Maud Olofssons (C) tidigare statssekreterare Leif Zetterberg (C) och skulle enligt Åsling skapa 10 000 nya företag. Hur många nya företag det har blivit är oklart.