Arkivbild: Riksdagen

Nyhet Många har trott att trygghetspensionsreformen skulle gå om intet ifall budgetförslaget från M, KD och SD vann. Men regeringen kan genomföra sin sjukförsäkringspolitik, trots budgetnederlaget i dag.

Centerpartiets besked om att de inte tänker rösta på regeringens budget har lett till en rad frågetecken om vad som blir kvar av regeringens politik. C:s besked innebär ju att Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna får igenom sin version av Sveriges budget för 2022.

I deras gemensamma budgetförslag, som vann dagens omröstning, har man dock inte rört de budgetramar som rör sjukförsäkringen.

Det gör att det som regeringen kallar ”trygghetspension” kan finansieras i enlighet med den ursprungliga regeringsbudgeten. Förslaget innebär mer förmånliga sjukersättningsregler, vilka presenterades av socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi den 2 september.

– Trygghetspensionen lämnas orörd i M/KD/SD: s budgetreservation, bekräftar socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabis pressekreterare Hanna Kretz,  i ett e-postsvar.

Målgruppen för satsningen är ”de som har jobbat och slitit ett helt arbetsliv men inte orkat fram till pensionen”, som socialförsäkringsministern sa när förslaget presenterades.

Tanken är att de inte ska behöva ta ut sin pension tidigt, vilket skulle sänka deras pension för resten av livet, utan att de i stället ska kunna få mer generösa sjukersättningsvillkor.

Många hade oroats över att förslaget inte skulle blir verklighet som planerat nästa år, inte minst för att M:s ursprungliga skuggbudget inte innehöll någon finansiering av satsningen.

Socialdemokraterna startade till och med en kampanj för att rädda reformen för äldre arbetskraft som slitit ut sig.

Men när M:s, KD:s och SD:s gemensamma förslag färdigställdes visade det sig att det inte fanns något ändringsförslag gällande nya sjukförsäkringsregler för äldre och utslitna.

Även andra sjukförsäkringsreformer än trygghetspension verkar lämnas intakta av M, KD och SD. Det handlar om ett par förslag som Vänsterpartiet säger sig ligga bakom: högre ersättningar i sjukförsäkringen och lättnader när det gäller de som utförsäkras.

– Högern vågade inte ta bort Vänsterpartiets delar om sjukförsäkringen så det går igenom oavsett, twittrade Ida Gabrielsson, Vänsterpartiets vice ordförande och talesperson i socialförsäkringsfrågor tidigt under onsdagen.

Högeroppositionens förslag utgår ifrån regeringens budget och ändrar den sedan på vissa utvalda punkter. Även om sjukförsäkringsfrågorna lämnas intakta, innebär regeringens budgetnederlag att de inte kan genomföra allt som de tänkt sig.

Sverige nyvalda statsminister Magdalena Andersson (S) kommenterade vid lunchtid under onsdagen hur hon ser på att regera när hennes rödgröna budget faller och ersätts av högeroppositionens alternativ. Hon framhöll att oppositionens ändringar var relativt små, sett till kostnaden för alla reformer.

– Givet att det är en förändring på 10 miljarder av 74 så är det min bedömning att helheten kommer vara på ett sådant sätt att den till absoluta största delen är vår politik och jag bedömer att jag kan styra landet på den, sa Magdalena Andersson till SR:s Ekot.