“Våldtäkt är djupt rotat i islamsk kultur.” Det påstod en SD-ledamot i Karlskrona i en Facebook-tråd i somras. “Det är ju fakta”, svarar Linus Bylund, Sverigedemokraternas presschef, till Blekinge Läns Tidning.

Sajten “Inte rasist men…” uppmärksammade i går att Michael Hess, ledamot i utbildningsnämnden och Sverigedemokraternas vice ordförande i Karlskrona, har beskrivit islam som en våldtäktskultur. I en kommentar till en länk på Facebook, skrev han i juli att “det är djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära”.

På en direkt fråga från sajten om han tycker att Koranen uppmanar till våldtäkt på kvinnor svarar Hess:

– Nej, men att man har rätt att göra det om de är kufar. Man har rätt som muslim att våldta otrogna (icke muslimer).

Sedan hösten 2012 har Sverigedemokraterna “nolltollerans mot extremism och rasism”. Partiets presschef Linus Bylund tycker inte att Michael Hess uttalande om islam strider mot nolltolerans-reglerna.
– Det är ju fakta. Det står i koranen att våldtäkt kan användas mot kvinnor som varit otrogna. Det är en muslimsk straffmetod, säger Bylund till Blekinge Läns tidningar (BLT) i dag.
Vilken passage i Koranen som Linus Bylund syftar på kan han inte uppge till BLT.
Professor emeritus Jan Hjärpe, islamolog vid Lunds universitet, avfärdar de båda sverigedemokraternas påståenden.

– Vilka dumheter. Det står inget sådant i koranen. Det är en myt, närmast en fabel som uppstod på medeltiden, säger han till BLT.

– Folk som inte vet bättre tror att myterna är sanna, säger Jan Hjärpe.