Carles Tomás Martí

På måndagen presenterar Tankesmedjan Tiden rapporten ”Sverigedemokraterna – ett stödparti åt höger eller vänster?”. Den visar att SD under förra året varit ett stödparti till alliansen.

I en utredning av Riksdagens Utredningstjänst (RUT) som presenterades i höstas framgick det att Sverigedemokraterna under hösten 2013 röstade i nio fall av tio med den borgerliga regeringen i omröstningar som delar blocken. Och under första året i riksdagen röstade Sverigedemokraterna i 85 procent av fallen för samma alternativ som de borgerliga partierna när partiet befann sig i vågmästarställning. Andra året hade den siffran ökat till 88 procent och tredje året var siffran 86 procent.

Men att SD skulle vara ett stödparti till alliansen tillbakavisades av partisekreteraren Björn Söder, som menar att partiet ideologiskt står mellan blocken.

– Det är bara för att vi plockar röster i LO-kollektivet som man tar fram det här högerspöket, sa Björn Söder i en kommentar till DN.

Tankesmedjan Tiden har nu undersökt hur Sverigedemokraterna även har röstat i riksdagens olika utskott liksom i de sakpolitiska frågor som behandlats av riksdagen under förra året. Resultatet förändrar inte bilden som RUT tidigare visat.

“I varje enskilt politikområde har SD röstat för regeringens förslag i betydligt högre utsträckning än för oppositionens motförslag”, skriver Jesper Bengtsson och Nils Westling, chef respektive utredare på Tiden, i en debattartikel på Expressen.

Enligt rapporten har SD röstat  för regeringens förslag i 26 fall när det gäller arbetsmarknadsfrågor, endast i fyra fall gick de samman med oppositionen. I skattefrågor röstade SD med regeringen 22 gånger och med oppositionen 2 gånger.

Sverigedemokraterna har i den politiska debatten allt mer börjat vända sig mot LO-kollektivet, och har i dag även stort stöd bland fackförbundet Transports och Byggnads medlemmar. Men i riksdagen har SD röstat mot en rad fackliga frågor. De röstade nej till ett förslag om nollvision mot dödsolyckor i arbetslivet och rätt till heltid för många av de som i dag arbetar deltid. Partiet har också i en egen reservation krävt fler undantag från turordningsreglerna i LAS, vilket skulle göra det enklare för arbetsgivare att sparka vem man vill.