Foreign and Commonwealth Office

Fredrik Reinfeldt avslutade sin regeringsförklaring med att berätta att han genomför förändringar i regeringen. Hillevi Engström tar över som biståndsminister efter Gunilla Carlsson och Elisabeth Svantesson blir ny arbetsmarknadsminister. 

Statsministern avslutade årets riksdagsöppnande med två överraskningar. Biståndsminister Gunilla Carlsson blir entledigad och ersatt av arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, som i sin tur blir efterträdd av ordförande för arbetsmarknadsutskottet, Elisabeth Svantesson.

Direkt efter tillkännagivandet uppstod ett mummel i riksdagssalen.

Att Fredrik Reinfeldt möblerar om i regeringen var en överraskning men knappast oväntat. Gunilla Carlsson, som är en av Fredrik Reinfeldts närmaste politikervänner, har under lång tid fått kritik för biståndspolitiken och för hur hon har lett arbetet på utrikesarbetet.

Även Hillevi Engström har länge blivit ifrågasatt som arbetsmarknadsminister. Mycket på grund av att arbetslösheten ökar och den ifrågasatta arbetsmarknadspolitiken. Men efter hennes krishantering efter Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist fick sparken startade ryktet om att även Hillevi Engström skulle tvingas avgå.
– Hon höll ett pinsamt anförande, och hamnade i den typiska krishanteringsfällan som vi kallar papegojmetoden, då man inte svarar på frågorna trots att journalisterna ställer dem om och om igen, utan bara upprepar något inövat, sa kriskonsulten Jeanette Fors-Andrée, på kommunikationsbyrån Hill Knowlton Strategies, till Aftonbladet efter presskonferensen.

Texten uppdateras fortlöpande.