Jonas Sjöstedt. FOTO: Kalle Larsson, 95Berlin/flickr

TANDVÅRD Nästa år ska det bli billigare att gå till tandläkaren. Regeringen och Vänsterpartiet föreslår en fördubbling av tandvårdbidraget i årets höstbudget.

Ökat tandvårdsbidrag var ett av Vänsterpartiets krav i budgetförhandlingarna. Jonas Sjöstedt (V) menar att just tandvård är något många vuxna prioriterar bort.

– Man har inte råd. Det kommer sist, andra saker får komma före. Och vi vill att alla, oavsett inkomst, ska ha råd att undersöka sina tänder och laga sina tänder, och därför dubblar vi tandvårdsbidraget, säger Vänsterpartiets partiledare till Sveriges Radio.

För vuxna 22- 29 år, samt över 65, innebär det att bidraget höjs till 600 kronor per år. För dem mellan 30 och 64 höjs bidraget till 300 kronor. Förslaget ska gälla från och med den 15 april nästa år och beräknas kosta 750 miljoner kronor årligen.

Undersökningar har emellertid visat att få känner till att tandvårdsbidraget överhuvudtaget finns. Jonas Sjöstedt hoppas att fördubblingen nu kommer göra bidraget mera känt.

– Man kan använda det under två år. Man kan skjuta upp det under ett år, och det gör ju att väldigt många nu kommer att få hela kostnaden eller nästan hela kostnaden för en undersökning täckt, säger han till SR.

För att använda det allmänna tandvårdsbidrag måste du gå till en tandläkare eller tandhygienist som är ansluten till det statliga tandvårdsstödet, vilket de flesta är. Någon ansökan behöver du inte göra, det räcker med att säga till tandläkaren att du vill använda ditt allmänna tandvårdsbidrag

Källa: Försäkringskassan