Granskning Stefan Löfven blev sist ut bland partiledarna, men första statsministern i Sverige, med konto på Twitter. Vi undersöker hur de första åren har gått och jämför med en stortwittrande partiledare på högerkanten, Ebba Busch.

När kontot @SwedishPM lades upp 2016 berättade dåvarande pressekreteraren Erik Nises att det i första hand var statsministerns medarbetare som var skribenter, förutom de inlägg som signerades ”/S”. Totalt finns tre signerade inlägg, alla från 2016, men allra första tweeten som uppmärksammades för en felstavning, var inte ett av dem.

– Alla tweets från twitterkontot @SwedishPM är statsministerns egna, säger dock nya pressekreteraren sedan 2019, Maria Soläng, idag (utan att precisera när Löfven blev ensam skribent).

Stefan Löfven och Ebba Busch har en sak gemensam – efter valet 2018 twittrar de hellre om andra saker än partiets huvudfrågor. Åtminstone används just de nyckelorden i allt mindre utsträckning. Det visar vår granskning av mer än fyra års twittrande från partiledarna.

 

Ordmoln Stefan Löfven

 

Vi har laddat ned samtliga inlägg från Stefan Löfvens Twitter-konto och över 3 200 inlägg från Ebba Buschs konto. Han twittrar mest på engelska. Hon föredrar svenska. Hon är betydligt flitigare skribent med nästan tio gånger fler tweets (sedan våren 2016 då vi börjar räkna).

Stefan Löfven började twittra först sommaren 2016 och har idag närmare 82 000 följare. När detta skrivs har han totalt 389 tweets, varav knappt 70 är retweets – alltså någon annans inlägg som Stefan publicerat på sitt konto.

Nästan hälften av Ebbas inlägg är retweets under samma period. Flest inlägg publicerade Löfven mitt i valrörelsen 2017 (117 inlägg), valåret 2018 blev det bara 35 meddelanden. I år har statsministern ökat på takten och är uppe i hundratalet tweets.

Hans partis viktigaste frågor är jobb, klimat, lag och ordning, sjukvård, välfärd och äldreomsorg enligt Socialdemokraternas hemsida. Vår genomgång visar dock att de flesta av dessa nyckelord användes endast någon enstaka gång innan valet och därefter inte alls. Det är snålt även med de engelska översättningarna.

Mest frekvent av de sex nyckelorden är ”job”, som förekommit 18 gånger under hela Löfvens twitterkarriär, varav 15 gånger innan valet 2018. I år används ordet inte alls.

Självklart kan partiledare twittra om sina huvudfrågor i helt andra ordalag, men det är utöver jobben inget som framgår tydligt i Löfvens ordmoln med mest använda ord. Ordet arbete används inte heller i betydelsen jobb under de här åren.

Av Löfvens inlägg handlar två om ”labour markets”. Den aktuella arbetsrätten, LO, LAS och dess utredning förekommer inte heller. Av de undersökta orden är det just ”job”, men också ”attack” som minskat mest efter valet. Ett par helt nya ord som Stefan Löfven börjat använda i år är polis och så klart Corona. Tidigare år har ”tillsammans” bara skrivits en gång om året, hittills i år förekommer ordet 20 gånger. ”Cooperation” och ”global” är ett par andra av statsministerns favoritord, som har ökat markant det här året.

Ebba Busch gick med på Twitter våren 2013 och har nu över 95 000 följare. Hon följer nästan 700 andra på plattformen, statsministern följer inte en enda. Busch twittrade som mest 2017, över 1 000 inlägg och har nu totalt drygt 7 200 inlägg. Men skrivandet har minskat stadigt efter valet, till mindre än hälften – hittills har hon publicerat runt 365 inlägg det här året.

 

Ordmoln Ebba Busch

 

Inför valet 2018 twittrade Ebba gärna om partiets viktiga frågor; vård, äldre, trygghet och jobb. Familjen, omsorg, polis och terror var också flitigt använda ord, men efter valet twittras det mer sällan om det. Ord som välfärd, äldre och vård har minskat drastiskt efter valet. Pension, tillsammans, terror och våld använder Ebba inte heller längre i samma omfattning. Hennes ordmoln med mest använda ord speglar inte partiets huvudfrågor särskilt väl.

Efter Coronautbrottet ökade Ebba twittrandet om vård efter en kraftig nedgång förra året. Ordet integration används ytterst sparsamt, inte alls under 2018. Ebba har varken twittrat om rasism, Jesus eller Gud sedan hon startade sitt konto (i alla fall inte använt de orden).

Tidigare år har hon twittrat enstaka gång om nazism, men inte alls i år. Kyrka och mångfald har också försvunnit ur vokabulären. Ord som börjar på “krimin” twittrade Ebba inte alls 2016, men sedan förra året används det i genomsnitt en gång i månaden. Jobb som var det mest använda ordet 2016 (41 gånger) av de ord vi undersökt på Ebbas konto, användes nästintill obefintligt förra året – bara tre gånger. Nu ökar dock frekvensen något igen.

Ord som börjar på “kvinn” används sedan 2016 i mindre än hälften så många tweets. “Jägar” och “invandring” är ett par nytillkomna ord på Ebbas Twitterkonto.

 

Text, research och grafik: Lill Eriksson 

 

Anm: Granskningen av Ebba Buschs konto gäller inlägg från mars 2016 (maxgränsen för Twitters API). När det gäller Stefan Löfvens konto har vi räknat på samtliga inlägg sedan starten i juni 2016. Ett ord kan förekomma flera gånger i en tweet, vi har räknat antal tweets som ett visst ord förekommer i. Statistiken visar ett urval av ord, det kan så klart finnas tweets som handlar om partiets viktiga frågor även om inte just dessa urval av ord används.