Foto: Pixabay

Ny forskning En ny studie från Södertörns högskola visar att företrädare för idrottsföreningar behandlar olika flyktinggrupper på olika sätt. 

− Det finns den här idén om att idrotten ska vara färgblind, men vi vet sedan tidigare forskning att det inte stämmer, säger rapportförfattaren Tony Mickelsson Blomqvist. 

20 representanter för olika idrottsföreningar och förbund har fått svara på frågor om hur de upplevt mottagandet av ukrainska flyktingar. Svar som sedan sammanställts och presenteras i den nya studien. 

− Det är positivt att vi har ett föreningsliv som har ställt upp och varit beredda att axla ansvaret. Samt att de upplever att mottagandet av ukrainska flyktingar gått bra. Men studien visar också att situationen överskuggar andra grupper och positionerar ukrainska flyktingar mot andra. Det är inte bra, vi har en situation där människor ställs mot människor, säger rapportförfattaren Tony Mickelsson Blomqvist, doktorand i socialt arbete vid Södertörns högskola, enligt ett pressmeddelande.

Finns fördomar mot vissa flyktinggrupper

I studien finns också material om hur intervjupersonerna ser på olika flyktinggrupper generellt. Och där framkommer det att det finns en hel del fördomar mot olika etniska grupper. 

− Det finns den här idén om att idrotten ska vara färgblind, men vi vet sedan tidigare forskning att det inte stämmer. Idrotten precis som alla andra sfärer i samhället påverkas av allmänhetens attityder. Några få uttrycker sig väldigt explicit och vulgärt, som att ukrainska flyktingar skulle vara beredda att jobba hårdare, beredda att bidra mer till samhället och ha fler kulturella likheter med det svenska samhället. Andra är mer vaga i sina beskrivningar, säger Tony Mickelsson .

Gör skillnad på flyktingar från Ukraina och Afghanistan

Studien visar till exempel att många gör skillnad på flyktingar från Ukraina och Afghanistan. 

− Det finns några som uttrycker sig kring skillnaderna. De positionerar flyktinggrupper mot varandra där ukrainska flyktingar är människor vi behöver ta hand om medan människor från Afghanistan och Syrien, de behöver tyglas. Ena ska vårdas andra är tuffa. Vilket är paradoxalt för de kommer alla med krigstrauma bakom sig, konstaterar Tony Mickelsson.

Urvalet för studien är litet och resultaten är preliminära. Resultaten visar sig dock stämma överens med det man kommit fram till i tidigare studier, enligt rapportförfattaren.