Bild: Pexels

Nyhet För att bromsa den globala uppvärmningen behöver köttkonsumtionen minska. I stället för köttskatt kan en enklare lösning vara fler vegetariska alternativ på restaurangernas menyer. Det visar ny forskning från Oxford University.

Köttkonsumtion har flera negativa effekter på människor och miljö. Dels ökar konsumtion av rött kött risken för kärl- och  hjärtsjukdomar. Dels är produktionen av kött en drivande faktor i klimatförändringen.

I Sverige står produktionen av animaliska livsmedel för omkring 70 procent av utsläppen kopplade till den mat vi äter. Forskning visar att för att kunna bromsa den globala uppvärmningen behöver vi minska köttkonsumtionen. Framför allt nötkött. 

Men är det köttskatt eller införandet av köttfria dagar som behövs för att vi ska få ned köttätandet till en hållbar nivå? En ny experiment-studie från Oxford University visar att en lösning kan vara att göra det enklare för café- och restaurangbesökare att välja vegetariska alternativ. Detta genom att minska köttalternativen och utöka vegetariska alternativ på menyn.

Studien bygger på tre separata experiment. Det första genomfördes på en universitets-cafeteria. Där undersökte forskarna hur en minskad köttvariation på menyn, och i stället fler köttfria alternativ, påverkade de veckovisa försäljningarna av kötträtter. Resultatet visar att de minskade med 19,9 procent. ”När 33 procent av alternativen var köttfria, var ungefär 40 procent av betalda måltider köttfria. När 67 procent av alternativen var köttfria, var 60 procent av betalda måltider köttfria”.

Det fanns samtidigt inga bevis på att andra cafeterior minskade försäljningen av kötträtter under perioden.

Det andra experimentet, snarlikt det första, genomfördes på 18 arbetsplats-cafeterior. På tio av dessa visades en fem procentig ökning av betalda köttfria rätter. Men analysen av detta experiment var komplicerad eftersom menyn varierade mellan platserna.

Det tredje experimentet var en online-undersökning där 2 205 vuxna från Storbritannien fick välja mellan olika rätter på två olika menyer. En där tre av fyra rätter innehöll kött, och en där tre av fyra var vegetariska. Resultatet visar att när deltagarna fick välja mellan fler kötträtter valde 12 procent det vegetariska alternativet. När utbudet var omvänt valde 48 procent av deltagarna ett vegetariskt alternativ. Det fanns ingen skillnad i effekterna beroende på deltagarens kön eller socioekonomiska status.

– Det finns ett brådskande behov av att främja mer hållbar konsumtion för att skydda planetens och människors hälsa, säger Rachel Pechey, beteendeforskare på Oxford University, till The Guardian.

– Att ändra tillgängligheten för köttfria alternativ kan vara en lovande intervention. Folk tenderar att reagera starkt mot politik som riktar sig mot kött, och alla avskyr skatter, fortsätter hon.

Tidigare studier har visat att enkla miljöhänvisningar på menyn kan fördubbla valen av vegetariska rätter. Även att placera dem högre på menyn och beskriva deras smak snarare än bristen på kött kan ha sådana positiva effekter.

– Det finns starka sociala och kulturella normer kring köttätande, och folk tenderar att övervälja köttalternativen. Om du har ett vegetariskt alternativ på din meny kan det uppfattas som en maträtt endast för vegetarianer. Men om du börjar att ha fler alternativ, kan det börja uppfattas som att dessa val är populära och något som andra människor väljer, säger Rachel Pechey.

Enligt statistik från Jordbruksverket minskade den totala köttkonsumtionen i Sverige mellan 2016 och 2020. Från 88,6 kilo per capita till 78,6 kilo per capita.

”En orsak till den minskade totalkonsumtionen av kött är vår ökade medvetenhet om matens miljöpåverkan, men även hälsoaspekter, trender, konjunkturläge och priser samt djuretik påverkar”, uppger Jordbruksverket.

Även i Storbritannien har köttkonsumtionen minskat de senaste tio åren. Med 17 procent. Men för att främja miljö och hälsa rekommenderar regeringen att den minskar dubbelt så mycket de kommande tio åren, rapporterar The Guardian.