Bild: Polisen/skärmdump Uppdrag Granskning

En av ledarna för nazistiska Svenska motståndsrörelsen, Pär Öberg, har kuppat in sig i Ludvika kommunfullmäktige på SD-mandat.

På Sverigedemokraternas valsedel till kommunvalet i Ludvika fanns bara fem namn. Men partiet ser nu ut att få sju platser. Väljare som skrev egna namn på SD:s valsedlar har därmed haft möjlighet att få in sina kandidater.

Enligt Dalarnas tidning har Pär Öbergs namn skrivits på mellan 20 och 30 valsedlar vilket räcker för att knipa en av SD:s platser.

Pär Öberg hör sedan flera år till ledarskiktet inom Svenska motståndsrörelsen där han titulerar sig ”presstalesman”. Efter de våldsamma händelserna i Kärrtorp utanför Stockholm förra hösten, klargjorde Pär Öberg att Svenska Motståndsrörelsen inte tvekar att ta till våld.

– Vi har som policy att använda våld i självförsvar och är det några som aggressivt hotar att jaga ut oss ur Kärrtorp är det klart att det blir våld, det är inget konstigt med det, sade han till Dagens Nyheter.

Blir det mer konfrontationer och våld?

– Ja definitivt, absolut, svarade Pär Öberg på frågan från Dagens Nyheter.

Aftonbladet pratade med Pär Öberg under tisdagseftermidagen.
– Vi säger ingenting till Aftonbladet och det är för att vi tycker att ni är en så otroligt svenskfientlig tidning.

Ni är en utomparlamentarisk grupp som vill komma in i kommunfullmäktige. Jag vill höra hur du resonerar kring det.
– Jag kommer att resonera om det offentligt. Absolut. Men inte via Aftonbladet, säger Pär Öberg.

En annan framträdande figur inom SMR, organisationens ledare i Dalarna Pär Sjögren, fick inte tillräckligt många röster för att sig in i kommunfullmäktige i Borlänge. Men om SD skulle drabbas av avhopp, kanske även Sjögren kniper en plats där.

Även i Surahammar kan Carolus Motander, som varit aktiv i Svenskarnas partis valrörelse, väljas in på SD-mandat.