Babyluckor Snart kan speciella luckor vid sjukhus där man anonymt kan lämna in ett nyfött barn som man inte kan eller vill ta hand om, bli verklighet i Danmark rapporterar Sveriges radio Ekot.

Det är en majoritet i Folketinget som står bakom förslaget, tillsammans med det största oppositionspartiet Socialdemokraterna, sållar sig även Danskt Folkeparti och Socialistisk Folkeparti, till förespråkarna. Babyluckorna ska, enligt förslaget, upprättas i samband med Rikshospitalet i Köpenhamn och universitetssjukhuset i Århus. ´

Flemming Møller Mortensen, talesperson i hälsofrågor för Socialdemokraterna, säger till Danmarks radio att luckorna ska vara en »lösning i en särskilt förtvivlad situation« och påpekar att det inte handlar om att det ska bli enklare att lämna bort ett nyfött barn.

Danska barnmorskor kritiserar dock förslaget. Ordföranden för fackförbundet Jordemoderföreningen, Lillian Bondo säger att fler nyblivna mammor kan tvingas att lämna ifrån sig sina barn om möjligheten finns.

– Vi vänder tillbaka till skuld och skam i samband med barnafödande och fler barn riskerar kanske att mista sin mamma på, säger hon till Danmarks radio.

Systemet med babyluckorna i anslutning till sjukhusen finns redan i flera europeiska länder. I Tyskland har bebisluckorna funnits i dryga 17 år och i Danmark har debatten blossat upp i samband med att ett livlöst, nyfött barn hittades övergivet i Glostup förra veckan. Enligt Ekot har åtta levande och fem döda, övergivna barn hittats sedan 2004