Den borgerliga regeringen har lämnat efter sig ett underskott i de statliga finanserna på 90 miljarder, säger finansminister Magdalena Andersson (S). Hon menar att det vore direkt olämpligt att ta sig tillbaka till överskottsmålet.

I dag presenterar finansminister Magdalena Andersson (S) nya prognoser över svensk ekonomi. Enligt henne lämnar den borgerliga regeringen efter sig ett underskott i de statliga finanserna på 90 miljarder kronor.

– Det här är de sämsta siffrorna vi sett sedan budgetsaneringen, säger Andersson och menar att det är tredje gången som en borgerlig regering tagit över ett ekonomiskt stabilt land och lämnat efter sig stora underskott i de statliga finanserna.

Hon menar att det vore direkt olämpligt att ta sig tillbaka till överskottsmålet.

– Vi ligger långt ifrån överskottsmålet, det kommer inte att uppnås under den nuvarande mandatperioden, säger Andersson.

Tidigare i dag sa hon till DN att det möjligtvis kan nås någon gång under nästa mandatperiod, men också att det kan bli aktuellt att ändra nivån på överskottsmålet, som i dag ligger på 1 procents överskott i finanserna under en konjunkturcykel.

– Det är ofinansierade skattesänkningar som har satt oss i det här läget, säger Andersson.

Hon vill återkomma till vilka förändringar och skatteförslag regeringen kommer att lägga fram i budgeten som ska presenteras senaste den 24 oktober.