Moderaterna gick på måndagen ut med ett öppet brev på Stockholms läns landstings hemsida. Röstar du inte på Moderaterna riskerar dina unga kollegor att få sparken, var budskapet.

Nyligen blev hamburgerkedjan Max uppmärksammad för att företagets vd hade skickat ut ett brev till personalen och uppmanat dem att rösta borgerligt till hösten. Gör de inte det väntar “en katastrof”, och många anställda riskerar att bli uppsagda. Detta eftersom Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har lovat att återställa arbetsgivaravgiften för personer under 25 år, var vd:ns förklaring. Hans agerande möttes av kritik, bland annat för att en arbetsgivare inte bör försöka påverka vad sina anställda röstar på.

Moderaterna i Stockholms län verkar tycka annorlunda. I dag skriver Kristoffer Tamsons,
valledare för Moderaterna i landstinget, ett öppet brev på Stockholms landstings hemsida riktat till alla som jobbar inom landstinget. Där varnar han för att Socialdemokraterna vill “chockhöja” arbetsgivaravgiften för unga.

“Alla i Sverige med unga anställda drabbas alltså av förslaget – och för en stor arbetsgivare som Stockholms läns landsting riskerar en vänsterregering att bli en mycket dyrköpt historia”, skriver Kristoffer Tamsons.

Enligt Moderaternas beräkningar riskerar 500 anställda inom landstinget att bli av med jobben vid ett maktskifte i landstinget, menar han:

“Bakom dessa siffror finns människor av kött och blod. Med en vänsterregering skulle de riskera att få sparken.”

Det öppna brevet avslutas med en uttryckt önskan att de som jobbar i sjukvården ska rösta borgerligt i nästa val.

“Gör det inte dyrare att anställa nyexaminerade undersköterskor och sjuksköterskor. Rösta inte bort sjukvårdens unga medarbetare.”

Moderaternas kampanj har väckt starka reaktioner och har under förmiddagen trendat på Twitter.

“Tydligt budskap till anställda i Stockholms Läns Landsting: Gör Filippa Reinfeldt arbetslös innan hon gör dig arbetslös”, skriver “@björnhen”

“Att använda Stockholms Läns Landsting som kampanjapparat är fel. Så fel. På ett fundamentalt sätt egentligen.”, skriver “@waern”

“Det här är ju sjukt. Stockholms läns landsting berättar för sina anställda hur de ska rösta”, skriver @irmamikaelao

Landstingsrådet Filippa Reinfeldts presschef, Gustaf Stenlund, var betydligt nöjdare med utfallet för det öppna brevet. På Twitter skriver han:

“Det är inte varje dag Stockholms läns landsting #sll trendar på Twitter. Roligt!”