Dagens Arenas kulturredaktion rapporterar om hur kulturen mår i ett antal  svenska småstäder. Först ut är Landskrona. Foto: Ola Bo Larsson

Kulturesan Dagens Arena kulturredaktion firar ett år med att rapportera om hur kulturen mår i ett antal svenska småstäder. Först ut är Landskrona.

Landskrona är känt för sin progressiva folkhemsarkitektur från 50- och 60-tal,  som får landets arkitekturstudenter att bussas till konsthallen, idrottshallen och olika bostadsområden. På 70-talet var Skånska teatern en av Sveriges viktigaste scener som födde stjärnor som Rolf Lassgård, Peter Haber med flera.

Styrs av L och SD

Landskrona är också känt för de svårigheter som följde i varvsnedläggningens spår under 80-, 90- och 00-talet då arbetslöshet och brottslighet ofta toppade i Sverigestatistiken. 

Valet 2006 blev Sverigedemokraterna i Landskrona tredje största parti med 22 procent och det starkaste fästet i landet för partiet. Senaste riksdagsvalet röstade 28 procent av Landskronaborna på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet, men när det kommer till kommunal nivå var den siffran 18 procent. 

Det omvända gäller för Liberalerna som fick cirka 38 procent av rösterna lokalt men 6 procent av Landskronarösterna i riksdagsvalet.  Liberalerna starke man Torkild Strandbergs vision om en stad att vara stolt över lyckades i kommunalvalet, men hur har den påverkat det lokala kulturlivet?

Barnperspektiv

Första adventhelgen gästade Malmö Operas Kronbruden Landskrona teater och på Landskrona stadsbibliotek läste Lady Busty och Miss Shamless sagor. Amelie Landgren är barn- och ungdomsbibliotekarie på Landskrona stadsbibliotek sedan två år. 

– Det var fullsatt på sagostunden. Drag Story Hour är bra för vårt läsfrämjande arbete, men också för vårt demokratiuppdrag. De är normbrytande och visar att man får älska den man vill.

För bara ett halvt år sedan väckte Drag Story Hour uppståndelse i den nationella politiska debatten. Sverigedemokraterna rasade i Agendas partiledardebatt. Men enligt Amelie Landgren ledde helgens evenemang med Drag story Hour på Landskrona bibliotek bara till en kritisk kommentar.

Amelie Landgren berättar att hon sökte sig tillbaka till uppväxtstaden Landskrona för barnperspektivets skull. 

– Verksamheten i biblioteket i Landskrona är erkänt bra för barn och unga. Hela stan är bra för barnfamiljer. Bättre än det var när jag lämnade Landskrona för tio år sedan.

Fotostad

Landskrona stadsbibliotek utsågs nyligen till Sveriges bästa fotobibliotek. Landskrona Foto är en etablerad del av kulturutbudet. Amelie Landgren arbetade som volontär 2013 när den första fotofestivalen satte Landskrona på fotokartan och därefter hålls en festival varje år. En ännu nyare utställningshall för foto finns mitt emot Landskrona museum på andra sidan kasernplanen i centrala Landskrona.

Vidar Angviken är värd för utställningen “Den innersta kretsen”. Färgfotografier är en, med svenska mått mätt, unik utställning kurerad av Jenny Nordkvist och Jenny Lindhe som båda arbetar för Landskrona Foto. 

Landskrona Fotos utställningslokal har en egen bio, bibliotek och shop. Tyvärr är Dagens Arena den enda besökaren. I stor kontrast till besökarantalet på Landskrona museums populära fotoutställning Bakom kulisserna – motocross på Exercisfältet och Saxtorp. 

– Vi borde kanske jobba bättre med förmedling av vår verksamhet. Vi står för det smala, säger Vidar Angviken.

Amelie Landgren, barn- och ungdomsbibliotekarie på Landskrona stadsbibliotek  och Vidar Angviken, värd för utställningen “Den innersta kretsen”. Foto: Ola Bo Larsson.

Vill nå brett

Första adventhelgen stängde Landskrona konstförening en utställning om Ulrica Hydman Vallien på Landskrona konsthall medan Landskrona museum öppnade fotoutställningen “Dagar i en stad”, om  50- och 60-talets Landskrona. Båda utställningarna är exempel på välbesökta och uppskattade utställningar.

Landskrona kultur har ansvar för Landskrona Foto, konsthallen, museet, teatern, Tycho Brahe-museet på ön Ven, kulturnatten, Ateljér i Rådhuset, Rothoffs museikoloni och biblioteken. Landskronas 1500-talsslott, Citadellet,  ingår däremot inte längre i kulturens ansvarsområde.

Flera anställda inom Landskrona kultur lyfter ambitionen att nå ut brett med kulturen, men också att Landskrona är en bra och välmående kulturstad. 

– I höstas i samband med debatten och kulturnedskärningarna i Norrköping tänkte man att nu är det allvar, men det verkar inte bli så i Landskrona, säger Jonas Appelqvist som är producent på Landskrona teater. 

Olika sorters scenkonst

Landskrona teater är inte längre en residensteater utan har en teaterlokal med 250 platser för olika sorters scenkonst. Teatern anpassades 2015 till moderna krav på scen och musik, men 2023 års plan att öppna salongen för förtäring stoppades på grund av kommunens minskade investeringsbudget.   

Tillsammans med Musik- och teaterföreningen, Riksteatern och olika produktionsbolag är det Jonas  Appelqvists uppdrag att fylla teaterlokalen för hela Landskronas befolkning. 

– I helgen var det nästan 200 personer som såg operan Kronbruden. När Janne Schaffer var här var det fullsatt. Bamse och sjörövarskatten gick också bra. Nästa helg är det vinterkonsert med Isabella Lundgren och Irma Schultz.

Stand up går bra

Standup går också bra i Landskrona just nu, och det är något som passar för teaterns mindre restaurangscen. Till Jonas Appelqvists besvikelse lyckades däremot inte satsningen på lokala rockband och stående publik.

– Det skulle vara kul om vi fick till en scen som Tivoli i Helsingborg eller KB i Malmö. Fast KB fick ju lägga ner i höstas, säger han. 

En av de återkommande kulturevenemangen är sommarscenen. Sommarens dragplåster var Theoz och Landskronabandet Svenska Akademin. Landskronaband drar alltid fullt hus när de uppträder i staden.

– Landskronapubliken är stolt över sin stads identitet. Varvet, historien, är viktigt. Därför blir fotoutställningen på museet om gamla bilder snackisen just nu, säger Jonas Appelqvist

Claes Glader från Vänsterpartiet är ersättare i kulturutskottet, förespråkar gratis kulturskola och kritiserar de styrande Liberalerna för den nyligt införda entréavgiften till konsthallen på 50 kronor, men tillägger:  

– Våra diskussioner i kulturutskottet är på marginalen. På det stora hela är jag förvånad över att Landskronas starka kulturella tradition står sig trots att Liberalerna styrt här i tolv år. Jag tror att det handlar om att Landskronaborna helt enkelt uppskattar kultur.

Ola Bo Larsson

Dagens Arena kulturredaktion firar ett år med att rapportera om hur kulturen mår i ett antal  svenska småstäder. Vad är på gång i Kultur-Sverige just nu? Vilken kultur engagerar invånarna? Vad har hänt över tid med kulturen i Sverige? Det är frågorna vi vill ha svar på.