Magdalena Andersson och Susanna Gideonsson, foto: Liv Beckström och Christian Mård

första maj När S-ordförande Magdalena Andersson i sitt förstamajtal ger besked om höjd a-kassa får hon publikens, liksom LO:s uppskattning. Men det är när hon talar om kvinnors rätt till en egen inkomst som hon får de allra starkaste applåderna.

Under sitt förstamajtal i Göteborg krävde LO:s ordförande Susanna Gideonsson bland annat välfärdssatsningar på 201 miljarder under kommande mandatperiod och att sektorn får 102 000 nya medarbetare. Detta för att få en rimlig bemanning och höjd kvalitet.

– Vi har råd med detta, ett starkt samhälle måste bygga trygghet mot externa hot, men också skapa trygghet i vardagen för vanligt folk. De som blundar för de ökade behoven i välfärden blundar för det som gör Sverige starkt, säger Susanna Gideonsson.

Och även Statsminister Magdalena Andersson gav ett tydligt besked i sina tal i Sundbyberg och inför ett välfyllt Norra Bantorget i Stockholm: Socialdemokraterna går till val i september på att de tillfälliga förstärkningar som gjordes under pandemin ska permanentas.
Det betyder att takbeloppet i arbetslöshetsförsäkringen höjs från 910 till 1 200 kronor per dag under de hundra första dagarna så att de som tjänar upp till 33 000 kr i månaden får 80 procent av lönen. Taket i arbetslöshetsförsäkringen från dag 101 höjs från 760 till 1 000 kronor per dag. Och grundbeloppet i arbetslöshetsförsäkringen höjs från 365 till 510 kronor per dag.

Den förstärkta a-kassan beräknas kosta cirka 5 miljarder kronor 2022.

»En stark a-kassa är en fråga om respekt för vanligt folk, byggd på tanken om plikt och rätt«, sa hon bland annat.

Ett utmärkt besked, svarade LO-ordförande Susanna Gideonsson på twitter: »Nu ser vi fram mot mer politik för vanligt folk.«

– Det är när vi inte satsar, utan istället backar från ansvaret som barn och unga kan hamna snett. De som uppmanade till våld under påskens kravaller hade haft betydligt svårare att få gehör om ungdomarna i förorterna hade vuxit upp i ett samhälle präglat av sammanhållning och tillit, framhöll LO:s ordförande, som i Göteborg även delade ut det fjärde  stipendiet för facklig feminism till Mariette Kemhagen, undersköterska och huvudskyddsombud vid Kommunal i Örebro.

Partiordförande Magdalena Andersson fick gott om applåder på Norra Bantorget när hon deklarerade solidaritet med Ukraina, kamp mot kriminalitet och våld och viljan att ta tillbaka kontrollen över välfärden. I den kampen ingick en valseger för S i region Stockholm.

Riskkapitalisterna gör inte Sverige tryggare, konstaterade hon.

Magdalena Andersson sa, liksom tidigare, att alla har ansvar för att bidra till att bryta segregationen.  Hon fördömde våldsverkarna och upploppen under påskhelgen.

»Det är lagligt att bränna böcker, liksom att fredligt protestera mot handlingen«, kommenterade hon påskhelgens kravaller och upprepade tidigare fördömanden av de attacker som demonstranterna utsatt blåljuspersonalen för.
(Rasmus Paludans  närvaro nära torget  fick stark polisbevakning men inga våldsamma reaktioner eller några kommentarer från scenen.)

Engagemanget för Ukraina fick starkt gensvar. Men några uttalanden om Nato gjordes inte från partiordföranden på Norra Bantorget, med tidigare statsråd i publiken. Bland annat Leif Pagrotsky,  Bosse Ringholm och Aida Hadzialic, numera finansoppositionsråd i Region Stockholm. Även tidigare LO-ordförande Wanja Lundby Wedin var på plats.

Beskedet om a-kassan uppskattades av publiken, som helt uppenbart var med på att ta tillbaka kontrollen över välfärden.

Men de starkaste applåderna fick Magdalena Andersson när hon sa: En egen inkomst ger kvinnor rätt att själva bestämma i sitt liv.