facklig feminism Kommunal Örebros satsning på ett lokalt fackligt nätverk för kvinnor får i år LO:s stipendium för facklig feminism.

– Även om jag tror stenhårt på den här idén vågade jag inte hoppas för mycket på att vi skulle vinna.

Nu är jag hedrad, jättejätteglad och otroligt stolt över vårt projekt. Vi ser så mycket fram emot att få göra verklighet av våra planer, säger Mariette Kemhagen, undersköterska och huvudskyddsombud i Kommunals sektion södra Örebro län som tog initiativ till nomineringen.

Prispengarna på 50 000 kronor går till att starta ett fackligt nätverk för kvinnor, tänkt att ge stöd åt medlemmar i frågor där kvinnor kan behöva extra facklig råg i ryggen. Vissa frågor är ofta bortprioriterade för kvinnligt dominerade yrkesgrupper. En sak som arbetsskor exempelvis, självklart för män, men kvinnor som kan gå 10 000 – 20 000 steg om dagen ska vara tacksamma om det blir ett skobidrag, säger Mariette Kemhagen.

På första maj kommer det också att bli demonstrationer barfota på flera platser i Sverige för att väcka frågan om arbetsskor för kvinnodominerade yrken, skriver Kommunalarbetaren.

Nätverket ska bli en trygg plats för kvinnor att göra sina röster hörda i, säger Mariette Kemhagen till Dagens Arena. Planerna är att regelbundet träffas och fika, stötta varann, anordna samtal och föreläsningar om centrala yrkes- och jämställdhetsfrågor. Och även kunna bjuda in till föreläsningar om exempelvis våld i hemmet och hedersrelaterat våld.

Andra frågor som Kommunal jobbar med är arbetstidsförkortningar och rätten till heltid.

Som kvinna på arbetsmarknaden, särskilt i kvinnodominerade branscher, står man inför utmaningar som historiskt sett hamnat i skymundan på grund av den manliga dominansen på arbetsmarknaden.

– Det känns som att våra behov inte tas på allvar på samma sätt som männens. Därför behöver vi nätverk där vi är fler som upplever liknande saker och tillsammans kan prata om dem, utan att bli ifrågasatta. En sån plats hoppas vi att det här nätverket kan bli, säger Mariette Kemhagen.

LO:s fackligt feministiskt stipendium delas ut för fjärde året i rad och i år på första maj i Göteborg av LO:s förbundsordförande Susanna Gideonsson:

–  Jag är så stolt över att se den här typen av projekt inom LO-kollektivet. Det är precis såna här initiativ, som skapar fler möjligheter för kvinnor att göra sina röster hörda, som bidrar till att vi kan bedriva ett mer förankrat och effektivt jämställdhetsarbete på arbetsmarknaden, säger hon.

Stipendiet ska stötta konkreta projekt eller aktiviteter bland LO:s medlemsförbund för att stärka det fackligt feministiska arbetet. Syftet med utdelningen är att uppmuntra fler att engagera sig för ökad jämställdhet och allas lika värde och rätt i arbetslivet.

Här är de tidigare pristagarna:

2021:

Elektrikerförbundets Sarah Bensige och Ninni Blom för att starta ett mentorsprogram för kvinnliga elektriker.

2020:

Meta Fagerström från Musikerna. Med projektet #upptilldans vill hon förbättra arbetsmiljön för kvinnliga dansbandsmusiker.

2019: 

Det första facklig-feministiska stipendiet delas ut till Seko Sjöfolk samt ett tvärfackligt nätverk mellan Byggnads, Fastighets och Elektrikerna i Örebro/Värmland.