FOTO: flickr/ Jpeng (övre tv.) TImo Alrami (undre tv.) Oskar Karlin (mitten) Bert Kaufman (övre th.) Antonia Castagna (undre tv.

JULPAKET Dagens Arena har helgstängt och återkommer den 15 januari. Ha en fin ledighet! Här kommer några tips på läsning ni kanske missat. 

Skärpta straff – nu på alla partiers önskelista 

LAG OCH ORDNING Listan på straff som riksdagspolitikerna vill skärpa inför valåret 2018 är lång. I dag är samtliga partier, i olika utsträckning, för en hårdare syn på brott, visar Dagens Arenas genomgång.

#metoo – så skakar rörelsen Sverige 

#METOO Det började i Hollywood med avslöjandet av filmmogulen Harwey Weinstein och hans sexuella övergrepp. Som blev en delning som blev till en storm av starka berättelser och anklagelser under taggen #metoo. Här kan du läsa de artiklar, debatter och ledare som Dagens Arena hittills publicerat i ämnet.

Skolinspektionen stänger Svenska Interkulturella skolan 

SKOLA En skola som vid upprepade tillfällen fått allvarlig kritik från Skolinspektionen stängs nu ned från slutet av året. Till den allvarligaste kritiken hör att skolan står utan lokaler från årsskiftet och att de inte har någon behörig rektor.

Lärare: Rektor stängde av oss för kritisk debattartikel 

LOJALITETSPLIKT Utan närmare förklaring blev gymnasielärarna avstängda och omplacerade av sin arbetsgivare Sjölins gymnasium Södermalm. Enligt lärarna beror det på deras engagemang i frågan om vinster i skolsystemet.

Tunga LO-förbund självkritiska om SD-strategi

LO:s två största fackförbund är självkritiska till hur man förhållit sig till Sverigedemokraterna. »Vi har kategoriserat människor istället för att lyssna«, säger IF Metalls vice ordförande Tomas With.

Styckvisa renoveringar ger kraftiga hyreshöjningar

HYRESHÖJNINGAR Allt fler hyresrätter säljs till bostadsbolag som renoverar lägenheter vid utflyttning. Det gör att ingen kan klaga på nya hyresnivåer trots att hyrorna kan stiga med uppemot 40 procent.

Kritiserad skola plockade ut 28 miljoner kronor i vinst 

SKOLA Al-Zahraaskolan får kritik av Skolinspektionen för både bristande resurser och könssegregerad undervisning. Samtidigt har ägarna plockat ut många miljoner i vinst under några år, och skolans lokaler hyrs som ett rivningskontrakt.

Upp till 35 dagars väntan på att göra abort 

GRANSKNING| »Vi planerar in aborten så snart som möjligt, men i vissa fall kan patienten vilja göra aborten senare«, säger Helen Tagesson, avdelningschef på Kvinnokliniken i Kronoberg.

Göran Greider: Mozarts tystade syster 

KLASSISK MUSIK| Mozarts syster Maria Anna var anledningen till att han själv blev besatt av musik. Men av systerns musikaliska verk återstår i dag knappt ens minnet av dem.

Göran Greider: Dylan och den magiska violinen

DYLAN| En sommardag 1975 i New York rullar Dylan fram i baksätet på en gammal grön kärra på väg till studion för en inspelning och på gatan råkar han få syn på en mycket ung kvinna med ett fantastiskt hårsvall som i handen bär ett fiolfordral.

Nina Björk Ingen avgrund mellan Trump och oss 

KLIMAT| Innan Trump blev president älskade vi i den fria världen förnuft och sanning. Det är i alla fall vad vi får höra i dag. Men även innan en klimatskeptiker blev mäktigast i USA trodde vi på oförenliga sanningar om tillväxt och klimat.

Nina Björk: Ta tillbaka er kompass – bygg er egen väg 

KAMP|Kampen mot kapitalism och för socialism riskerar att bli en avslutad historia. Där står vi nu. Men vi kan fan inte stå kvar här i morgon.

Veronica Palm: Patriarkatet vilar inte bara på dina axlar 

SÖNDAGSKRÖNIKA| Att vara feminist är ingen lättjefull aktivitet. Det är en ständig kamp i vardagen. Då och då orkar jag bara inte. Det är jäkligt tröttsamt helt enkelt. Och vissa kommentarer gör ondare än andra.

Per Wirtén: Det privatiserade våldsmonopolet får mig att rysa 

SÖNDAGSKRÖNIKA Ordningsvakternas närvaro på offentliga platser ger mig rysningar av obehag och otrygghet. Varför är det inga som protesterar?

Glasklar lärdom av ryska revolutionen

LEDARE|Lenins obefintliga tilltro till den politiska demokratin formade Rysslands och stora delar av Europas öde under resten av 1900-talet. Oktoberrevolutionens efterverkningar sätter spår även in i dagens auktoritära styren.

Antisemitismen kräver ett slut på flatheten 

LEDARE|Läget är krisartat efter Trumps beslut att flytta USA:s ambassad till Jerusalem, och det därpå uppblossande våldet mot judar också i Sverige. Löfvens kraftfulla ord mot antisemitismen kräver nu handling, skriver Ulrika Kärnborg..

Prata mer och högre om hedersvåldet 

LEDARE|Var tredje elev med utländsk bakgrund i Sveriges skolor lever med hedersrelaterade normer. I ett av världens mest jämställda länder lever flickor och kvinnor som fångar i sina egna hem. Det är inte längre tyst om hedersrelaterat våld i debatten, men det kan låta mer, skriver Vesna Prekopic..

Ompröva tidsgränserna i sjukförsäkringen

LEDARE||Mycket tyder på att 180-dagarsgränsen i sjukförsäkringen är det som gör att sjuka utförsäkras. Definitionen av vilket slags arbete man väntas kunna ta då måste bli tydligare – så att det inte handlar om låtsasjobb, skriver Lisa Pelling..

Moderaterna har skapat ett vårdmonster 

LEDARE| Skandalerna kring Nya Karolinska avslöjar en borgerlig landstingsledning som förblindats av konsultlöften och nyliberala fantasier. Patienter och medborgare får plocka upp notan för ett politiskt haveri. Nu är det är dags att utkräva ansvar, skriver Daniel Mathisen.

Nya Karolinska är ett moderat haveri 

LEDARE|Den svällande notan för Nya Karolinska är ett bevis på vad som händer när privata företag får alltför stort inflytande över offentligt finansierade projekt, skriver Björn Elmbrant.

Anställ fler kvinnor över 60, SvT! 

LEDARE| När mer än en miljon kvinnor i Sverige är över 65 är det en dålig strategi av publicservice att sortera bort nästan alla över 60 ur rutan, skriver Liv Beckström.

 

När SD pratar »barnafödande i nationens tjänst«

LEDARE|Två motioner till årets landsdagar om de låga födelsetalen hos »svenska kvinnor« visar tydligt SD:s ideologiska föreställningsvärld, skriver Mats Wingborg.

 95 miljarder skäl att bry sig om landstingspolitiken 

LEDARE| Det handlar om livet och döden, om köer och cancer. Ändå är det som att vi inte bryr oss om den politik som borde engagera oss mest, skriver Silvia Kakembo.