LO:s två största fackförbund är självkritiska till hur man förhållit sig till Sverigedemokraterna. »Vi har kategoriserat människor istället för att lyssna«, säger IF Metalls vice ordförande Tomas With.

Fackförbundet Kommunal kommer att tona ned angreppen på Sverigedemokraterna. Inspirerade av det brittiska fackförbundet Unison kommer man hädanefter minska kritiken som beskriver partiet som rasistiskt.

– Jag vägrar tro att alla LO-medlemmar som stöder SD är rasister, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till Kommunalarbetaren.

Kommunal vill istället förflytta fokus till välfärdsfrågor och arbetsrätt. Även i dessa frågor befinner sig Sverigedemokraterna på högerkanten, säger Baudin, och får medhåll från IF Metalls vice ordförande Tomas With. 

– Var Sverigedemokraterna står i flyktingfrågor vet vi redan, men vi har aldrig haft en enfrågeregering i Sverige. Som jag ser det är det är en röst på Sverigedemokraterna en röst på en arbetarfientlig regering, så det är klart att vi måste betona dessa frågor.

Inom LO har hållningen gentemot Sverigedemokraterna varit tydlig. Inom samtliga förbund är det helt oförenligt att vara aktiv sverigedemokrat och samtidigt ha förtroendeuppdrag.

Statsvetare har menat att fackförbundens hårda linje mot SD-anhängare är något som gynnat partiet. I en intervju med Dagens Nyheter menar Karl Loxbo, docent på Linnéuniversitetet, att fackförbundens förhållningssätt varit utmärkt propaganda för SD.

– De kan med fog hävda att de bemöts på ett osakligt och odemokratiskt sätt. Det är precis sådant som gjort att de blivit så populära, sa Loxbo till Dagens Nyheter.

Tomas With tror inte att inte fackförbundets allmänna linje till Sverigedemokraterna gynnat partiet. Han medger däremot att fackens retorik kan ha bidragit till SD:s framgång.

– Vi har kategoriserat människor istället för att lyssna. En del vårt retoriska upplägg och den tystnad som för några år sedan rådde, då man menade Sverigedemokraterna skulle tigas ihjäl, det tror jag definitivt gynnat dem, säger With.

Centralorganisationen LO kommer att fortsätta lyfta fram partiet som rasistiskt, skriver Kommunalarbetaren. Det går att både visa att partiet står till höger i olika sakfrågor och att betona att SD är ett rasistiskt parti, menar LO:s vice ordförande Therese Guovelin.

– Men om någon LO-medlem säger att denne ska rösta på SD som en protest mot etablissemanget, då kan vi ju inte anklaga personen för att vara rasist. Det vore ju helt fel i sammanhanget, säger Guovelin till Kommunalarbetaren.

 

Rättelse: I en tidigare version av denna artikel gick att läsa att det inom Handels är förenligt att vara aktiv sverigedemokrat och samtidigt ha förtroendeuppdrag, detta stämmer inte. Handels har likt de andra förbunden beslutat att det inte är förenligt med fackförbundets värderingar att vara aktiv inom SD och samtidigt ha ett förtroendeuppdrag.