Skandalerna kring Nya Karolinska avslöjar en borgerlig landstingsledning som förblindats av konsultlöften och nyliberala fantasier. Patienter och medborgare får plocka upp notan för ett politiskt haveri. Nu är det är dags att utkräva ansvar.

För den som följt turerna bakom Nya Karolinska framstår händelseförloppet som direkt surrealistiskt. Från att beslutet fattades för nio år sedan till öppnandet förra hösten har egentligen ingenting gått rätt.

Beslut bakom lyckta dörrar och demokratiskt tveksam sekretess. Skenande, okontrollerade utgifter. Skatteplanering i Luxemburg. Och när de första patienterna rullade in genom glasdörrarna visade det sig att lokalerna var felbyggda och tekniken direkt farlig.

NKS är som en läckande oljetanker där kaptenen för längesedan lämnat rodret.

När den borgerliga landstingsmajoriteten valde offentlig-privat samverkan (OPS) för finansieringen – lanserad av Margaret Thatcher i Storbritannien på åttiotalet – var löftet att det skulle bli billigare och effektivare. Trots massiv kritik och svajig grund.

Resultatet? Dyrare och krångligare.

Det som skulle bli juvelen i vårdkronan, styrmodellen värdebaserad vård, dömdes på förhand ut av både forskare och läkare. Konceptet lanserades av konsultbyrån Boston Consulting Group för att styra vården med »utfall och resultat« som vägvisare.

Nu väljer Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg att skrota värdebaserad vård då den helt »saknar evidens«.

Dessutom visar Dagens Nyheters granskning att Boston Consulting Group fakturerat ytterligare 28 miljoner kronor under 2017, trots att Karolinska rev kontraktet förra året. Vad pengarna använts till vet ingen riktigt.

Händelseförloppet skulle kunna kallas parodiskt, om det inte vore att priset för medborgare och samhälle är så förödande. I slutändan betalar vi nämligen mer för mindre.

Den nysläppta antologiboken »Det moderata skyltfönstret – tolv år i Stockholms län« riktar sökarljuset mot en landstingspolitik, inte minst inom vården, som prioriterar vinstintresse framför allmänintresse. Slutsatsen: ideologiska luftslott har frontalkrockat med verkligheten.

Nu står sjukhuset där. De snitsiga teorierna och utfallsmodellerna är implementerade. Kanske är det först nu vi ser vidden av misslyckandet. Bygget av Nya Karolinska och vårdpolitiken i Stockholms läns landsting är ett haveri, en vildvuxen nyliberal fantasistruktur utan koppling till patienter och behov.

Vården i Sveriges största landsting har blivit en kakbuffé för vårdoligarker och faktureringssugna konsulter.

Sjukvården och välfärden i stort har gått igenom genomgripande förändringar de senaste decennierna. Den borgerliga landstingsmajoriteten, förtrollad av nyliberalismens löften om effektivare och billigare verksamheter, öppnade dörrarna för privata, vinstdrivande aktörer.

Behov trumfades av lönsamhet. Patienter blev kunder.

Vården i Sveriges största landsting har helt enkelt blivit en kakbuffé för vårdoligarker och faktureringssugna konsulter.

Och det handlar inte i första hand om politik. Det handlar om att garantera en vård som faktiskt fungerar. Som gör att sjuka blir friska, som bedriver forskning som förhindrar morgondagens sjukdomar och epidemier.

Som faktiskt tar välfärdens löfte gentemot väljarna på allvar.

Förhoppningsvis är mardrömsfärden mot NKS slutet på den politik som skapat vårdens motsvarighet till en månghövdad hydra. Den borgerliga landstingsmajoriteten borde faktiskt skämmas.