Hälsans förskola skulle ge barnen en allsidig kost. Men maten bestod ibland av vatten och hårt bröd. Trots nedskärningar gjorde företaget en vinst på totalt åtta miljoner kronor, avslöjar SVT:s Uppdrag Granskning.

Maria Vallenor, som är en av intervjupersonerna i kvällens Uppdrag Granskning, var kock på Hälsans förskola i Älvsjö, utanför Stockholm. När hon började jobba där drevs verksamheten av en annan ägare. Men förskolan övergick i det riskkapitalägda Hälsans förskolas regi våren 2011. Konsekvensen blev att kvaliteten på maten drogs ner.

– Det blev successivt sämre, berättar hon för Dagens Arena.

Till en början fick hon reda på av ägarna att förskolan hade förbrukat hela matbudgeten för resten av året redan i april. Därefter skars kvaliteten ner på allt: frukt, kött, grönsaker. Till frukost och mellanmål fick barnen tidigare mjukt bröd. Efter att Hälsans förskola tog över serverades bara hårt bröd och vatten. Även till de yngsta.

– Till slut fick vi bara köpa in hårt bröd. Då sa jag att de yngsta inte ens kan tugga det. Jag föreslog att vi i alla fall kunde köpa in mer lättuggat knäckebröd. Men jag fick svaret att det skulle vara det grövsta brödet. De små får tugga med gommen sa hon som var chef, berättar Maria Vallenor.

I Uppdrag Granskning intervjuas även en verksamhetschef som anställdes av Hälsans förskola i Nacka.

– Jag kom till förskolan en morgon och då visade det sig att barnen fick vatten och hårt bröd till frukost. Och nu pratar vi igen om väldigt små barn. Och jag reagerade jättestarkt på det. Och frågade personalen ”men hur tänkte ni nu?” ”Varför ger ni barnen vatten och hårt bröd till frukost?” Och då svarade de ”ja vi har bett om mer pengar flera gånger men vi får inte mer”, säger förskolechefen som är anonym i programmet.

Verksamhetschefen köpte då in leksaker och mat till barnen. Det resulterade i att hon blev inkallad till styrelsen. Där sa man till henne att hon gjort ett dåligt jobb och att pengarna hon använt behövdes till att öppna nya förskolor.

Efter samtalet med ledningen sa verksamhetschefen upp sig.

Enligt Uppdrag Granskning har Hälsans förskola haft så låga matkostnader som nio kronor per barn och dag. I exempelvis Nacka kommun ligger matkostnaden per barn och dag på 17 kronor, enligt Birgitta Sjögren som är förskolechef för tre kommunala förskolor i kommunen.

Samtidigt som Hälsans förskola skurit ner på matkostnader har företaget gått med vinst. 2011 och 2012 gjorde företaget en sammanlagd vinst på åtta miljoner, skriver Uppdrag Granskning på sin hemsida.

Bijan Fahimi, styrelseledamot och medgrundare på Hälsans förskola, säger att Maria Vallenor och verksamhetschefen ljuger när de säger att barnen fick äta knäckebröd och vatten.

– Att vi skar ner på matkostnader stämmer inte. I sammanhanget är det några hundra tusen kronor av vår budget. Den största delen av våra kostnader går till lokaler och upprustning av lokaler. Hade vi velat spara pengar hade vi sparat där, säger Bijan Fahimi till Dagens Arena.

Han säger också att Uppdrag Gransknings rapportering är ensidig men erkänner att det fel man gjorde var att man inte lyssnade på förskolornas kockar.

– Vår matbudget var inte tillräcklig. Men det var inte vatten och bröd vi serverade till barnen.

Vad gäller vinsten säger Bijan Fahimi att den till stor del har återinvesterats i verksamheten.