Ungdomsidrott Barn och unga som spelar bollsporter kan få hem egna personifierade samlarbilder att byta med sina vänner. På korten kan det stå vem ens favoritspelare är men också hur mycket man väger. Något som får kritik från flera experter på ätstörningar hos barn. 

Runt om i landet fotograferas just nu barn och unga i matchtröjor. Det är den lokala fotbollsklubben eller juniorer i innebandy som samlas för lagbilder och individuella bilder.

En av de största aktörerna inom branschen är Idrottsfoto som har kontrakt med alla de stora ligorna inom bollsport i Sverige. Men de fotar också barn och unga i föreningslivet. På deras hemsida kan föräldrar beställa hem allt från lagfoton till personliga samlarbilder som ska efterlikna de bilder som finns på professionella spelare. På kortet kan det stå vem man har favoritspelare, vilken position man spelar på, men också hur mycket man väger.

Få som uppmärksammat

I riksidrottsförbundets riktlinjer för unga står det specifikt om vikt. Tränare och ledare ska inte diskutera vikt med de unga spelarna då detta kan vara triggande. Att unga söker hjälp för ätstörningar har dessutom blivit vanligare de senaste tio åren. Mellan 2011 och 2021 fördubblades antalet flickor och kvinnor som fick en ätstörningsdiagnos i åldrarna 14 till 24, enligt Region Stockholm. Elin Wijk, läkare på enheten för ätstörning på BUP i Lund, menar att unga kan triggas av relativt små saker. 

– En vanlig trigger jag hör om är vikt- och längdkontrollen hos sjuksköterskan. Man kanske pratar om det efter och jämför sina vikter. Det är inte triggande för alla, men för vissa är det början på en ätstörning. Att vikt står med på ett kort som är ämnat att delas mellan kompisar skulle kunna vara problematiskt på samma sätt, säger Elin Wijk. 

Elin Wijk, läkare BUP och Sofia Selenius, projektledare Frisk & Fri.

 

Pelle Börjesson är VD för Idrottsfoto.com. Han påpekar att det är frivilligt att fylla i vikt i formuläret och att för många är det viktigt att det ser ut som på de professionella hockeykorten, där vikt ofta står med. 

– Det är ungefär fyra personer som har lyft den här frågan sedan vi startade för 20 år sedan. Vi måste ta hänsyn till den stora massan, ska alla drabbas för att en eller två säger att det inte är okej? Det är svårt att veta var man ska sätta gränsen, säger han. 

Katastrofala konsekvenser

Sofia Selenius är projektledare för utbildningar om idrott och ätstörningar i riksföreningen Frisk & Fri som arbetar mot ätstörningar. Hon menar att alternativen vikt och längd på denna typ av produkt är högst problematisk, helt i onödan.

– Fokus för unga borde vara glädjen i att röra på sig och kroppens funktion. Fokuset på dessa kort hamnar istället på vikt och längd, vilket kan leda till jämförelser. I värsta fall kan det leda till att barnet börjar mixtra med mat och träning vilket kan få förödande konsekvenser, säger hon.

Vad syftet skulle vara för att ha med vikt och längd på barns spelarkort förstår inte Sofia Selenius alls. Hon tycker inte att det är aktuellt att jämföra med proffskorten, då de porträtterar vuxna elitidrottare.

– Man måste anpassa sig till målgruppen och nu är målgruppen barn och unga. De växer fortfarande och deras kroppar förändras mycket. Då ska vikt och längd vara helt ointressant i ett sammanhang som detta.