”Det finns en del personer som säger att du inte ska blanda politik och musik, sport och politik. Jag tycker att det är skitsnack”. Orden sägs med självklarhet av U2:s basist Adam Clayton i konsertfilmen ”Rattle and hum” från 1988. Sedan följer en arg version av ”Bullet the blue sky” som kritiserar Reagan och USA:s inblandning i inbördeskriget i El Salvador.

Claytons ord är alltjämt brännande aktuella. I Stockholm och Helsingfors pågår ett ishockey-VM i vilket Europas sista diktatur deltar.

Vitryssland, eller Belarus som oppositionen föredrar, spelar sin fjärde match mot Kanada på fredag. Den som vill se matchen bör beakta de örfilar mot yttrandefriheten som delas ut på läktarna. Svenska ishockeyförbundet har förbjudit att den rödvita belarusiska flaggan, oppositionens symbol i kampen mot diktatorn Lukasjenka, visas.

Därmed ställer de sig på diktaturens sida i striden om ett lands framtid. Åskådare som visar flaggan har släpats ur Globen av vakter. Ungefär som i Belarus.

I en debatt i Sveriges Radio försökte Christer Englund, ordförande för Svenska ishockeyförbundet, förklara åtgärderna. Det blev magplask. ”Jag tror inte att idrotten ska blanda in politik i sitt sätt att driva idrotten” sa Englund i en formulering som Clayton hade kategoriserat som skitsnack.

Det är naturligtvis omöjligt att skilja på idrotten och det omgivande samhället. Att förbjuda en flagga på en läktare är i sig en politisk handling.

En person som har insett att idrott och politik hör ihop är den ishockeytokige diktatorn Lukasjenka. Alla idrottsklubbar i Belrus, ett land där medborgare avrättas med nackskott, styrs politiskt. Och vem arrangerar ishockey-VM 2014? Jo, Lukasjenka. Men det är inte konstigare än att Sverige arrangerar VM i år, menar Englund.

Robert Hårdh, generalsekreterare för Civil Rights Defenders, är dock övertygad om att Lukasjenka planerar att använda VM i propagandasyfte. Målet är att mildra kritiken hos den egna befolkningen och visa upp en snygg sida av landet för omvärlden. VM ska legitimera regimen genom att det Internationella ishockeyförbundet (IIHF) lånar ut sin trovärdighet.

Ett VM i ishockey är en del av idrottens miljardindustri. Men de förbund som representerar alla oss som utövar och njuter av idrott har inte – ett kvartsekel efter Claytons uppmaning – vaknat upp ur sin antipolitiska Törnrosasömn.

I ”Bullet the blue sky” tar sångaren Bono fram en enorm strålkastare. Han lyser upp enskilda åskådares ansikten. Alla måste ta ställning – ingen kan vara likgiltig. För eller emot inblandningen i El Salvador?

Det är hög tid att rikta en strålkastare mot såväl IIHF som det svenska ishockeyförbundet. Den rödvita flagga som tidigare vajade över Belarus måste tillåtas på Globens läktare. Därefter bör det svenska ishockeyförbundet, i dialog med oppositionen i Belarus och andra ishockeyförbund, noga överväga en bojkott av VM 2014.

För idrott och politik hör ihop. Allt annat är skitsnack. Den rödvita flaggan på läktaren är oppositionens strålkastare i ansiktet på oss som tittar.