Fardosa Omar, verksamhetschef Rinkeby Folkets hus som arrangerar Rinkeby bokfestival. Foto: Helena Björk

Litteratur Fardosa Omar kände att Rinkeby behövde en fest. Sedan började hon jobba. På fredagen invigs andra upplagan av Rinkeby bokfestival och arrangörerna i Rinkeby Folkets hus räknar med att några av Sveriges största författare ska dra uppemot 1500 besökare till i Stockholmsförorten. 

Solen gassar över lunchrusningen i Rinkeby centrum. Men Folkets hus verksamhetschef Fardosa Omar sitter inne. Det är tusen saker som måste fixas innan fredagens invigning av Rinkeby bokfestival. Hon och projektledaren Elisabeth Pollak sitter med varsin laptop i ett mötesrum på våning tre – och har just hittat ännu en fråga som måste lösas.

– Man måste ha sjukvårdspersonal under festivalen, säger Fardosa Omar.
Hon är visserligen utbildad biomedicinsk analytiker, men just den här arbetsuppgiften kan hon nog inte ta på sig – också. Vården har hon lämnat för möjligheten att ägna sin tid åt det hon brinner för, och få betalt för det.

Målar nya bilder

Utanför fönstret skymtar en välkänd skylt. Den halvcirkelformade bågen av vita metallbokstäver över ingången till torget, RINKEBY TORG. Hela landet förknippar Järvaförorten med kriminalitet, segregation och socioekonomisk utsatthet. Rinkebybor känner inte alltid igen sig i den ensidigt mörka bilden, säger Fardosa Omar. Den bågformade skylten brukar bildsätta nyheter härifrån. Hon vill inte ställa sig framför den när hon ska fotas, det är för klyschigt. 

Fardosa Omars engagemang handlar om att måla nya bilder av Rinkeby. Förra året drog hon i gång Rinkeby bokfestival. Språk och läsande är kärnan i verksamheten hon leder på Folkets hus. Vardagen består av läxläsning, bokklubb, högläsning och språkutbildning. Men Fardosa Omar saknade något. 

– Vi behövde något kul. En fest.

Författarna Patrik Lundberg, Anders Hansen, Agri Ismaïl, Alexandra Pascalidou och Karolina Ramqvist kommer till Rinkeby bokfestival.

Författare sa ja direkt

De kopplade ihop sig med biblioteket och sökte pengar från Kulturrådet och kulturförvaltningen. När de kontaktade förlag fick de snabbt ja från författare som ville medverka. Hon satsade också internationellt och ställde frågan till den Nobelpristippade somaliska författaren Nuruddin Farah.

– Med tanke på områdets demografi så bjöd vi in honom. Och han sa ja, betalar ni flyget så kommer jag. 

700 besökare från både Rinkeby och andra ställen trängdes framför förra årets boksamtal. Människor med stort litteraturintresse och människor som inte upptäckt böckernas värld möttes och fick chans att träffa stora författare som många känner igen.

Att läsa är jätteviktigt, det vet alla, säger Fardosa Omar.

– Det är så vi kan förstå världen på ett nytt sätt. Det är så vi kan förklara vår värld och sedan titta på någon annans värld och kunna hitta synergier. 

Det sker i flera riktningar. Att upptäcka andra världar än sin egen, att se sin egen värld berättad om ur någon annans perspektiv och att speglas i berättelser om livet som man själv känner det. 

Stolt över barnprogrammet

Under årets festival är Fardosa Omar mest stolt över programmet för barn. Men det har inte blivit riktigt så bra som hon hoppats på. Till skillnad från vuxenförfattarna finns inte lika många av de största barnboksförfattarna hon önskat locka dit med.

Visionen är att bygga ut festivalens barnprogram mer, men det kräver att förlagen får upp ögonen för att Rinkebys unga är deras målgrupp. 

– Jag skulle vilja att deras förläggare tänker på något annat sätt. Om jag var de skulle jag verkligen vara här. Det är en målgrupp som är ganska fresh.

Fardosa Omar vill att festivalen ska bidra till att gapet mellan vana och ovana läsare krymper.

– Den som inte läser kanske läser två minuter. Den som läser jättemycket kanske kan läsa något annat, istället för bara faktabok läsa skönlitteratur till exempel. Och att den som inte läser över huvud taget än kan läsa en mening per dag.