Stefan Persson och Elon Musk är båda dollarmiljardärer. Foto: Carl Hjelte/Pixabay/Wikimedia

Förmögenhet Sverige har totalt 43 dollarmiljardärer. Det visar en ny lista från tidningen Affärsvärlden. Samtidigt kommer affärstidningen Forbes med nya siffror som visar att det finns fler miljardärer än någonsin i världen och att de är rikare än aldrig förr.

– Det är inte rimligt och försvarbart att skatten för de allra rikaste är så låg, säger Suzanne Standfast, generalsekreterare för Oxfam Sverige.

På tisdagen publicerade den svenska tidningen Affärsvärlden en lista över Sveriges dollarmiljardärer. Förra året när tidningen gjorde samma lista var det 39 stycken som hade en förmögenhet på 1 miljard dollar eller mer. I år kvalar 43 personer in på listan. Högst upp hamnar klädjätten H&M:s tidigare vd och styrelseordförande Stefan Persson. Persson har enligt tidningen en förmögenhet på 178,8 miljarder kronor, en ökning med 4,3 miljarder jämfört med förra året. På andra plats kommer Axfoodägaren Antonia Ax:son Johnson med en förmögenhet på 109,9 miljarder kronor. 

Färre äger allt mer

De superrika i Sverige äger också allt mer av landets totala förmögenhet. Som Dagens Arena tidigare rapporterat om så visar en ny rapport att den 1 procent av svenskarna som är rikast har  den näst största förmögenhetskoncentrationen i sitt land inom EU. Det handlar enligt rapporten om totalt 35,8 procent av den samlade förmögenheten i Sverige.

Att allt färre äger allt mer av Sveriges samlade förmögenhet är ett stort problem. Det menar Suzanne Standfast, generalsekreterare för Oxfam Sverige

– Det är helt klart en oroande utveckling. Ett fåtal blir allt rikare, samtidigt som vardagen för många präglas av höga kostnader och tuffa val. I Sverige äger de fem rikaste mer än över fem miljoner svenskar tillsammans. Den här fortsatta ojämlikheten är en enorm utmaning, säger hon. 

Sämst i Norden

Något som bland annat går att se i Oxfams ojämlikhetsindex, där Sverige nu är rankat som sämst i Norden på att bekämpa ojämlikhet. 

– Det finns stora skäl till oro. Flera andra länder tittar också på Sverige och noterar att vi nu sticker ut med ökande ojämlikhet. Det låter väl inte speciellt jämlikt att vi har 542 miljardärer, samtidigt som vi har den högsta andelen hushåll med låg ekonomisk standard någonsin och de största inkomstskillnaderna på decennier? På samma gång skriker skola, vård och omsorg  efter mer resurser, säger Suzanne Standfast.

Suzanne Standfast, generalsekreterare Oxfam Sverige Foto: Oxfam

 

I veckan publicerade också den amerikanska affärstidningen Forbes sin årliga lista över de rikaste personerna i världen. För andra året i rad toppas listan av den franske affärsmannen Bernard Arnault, som äger världens största lyxvaruimperium. Arnault är enligt tidningen god för 233 miljarder dollar. På andra plats kommer Teslaägaren Elon Musk med 195 miljarder dollar i förmögenhet följd av Amazons ägare Jeff Bezos med en förmögenhet på 194 miljarder dollar. 

Skapar polariserade samhällen

Men behöver det vara ett problem att det finns ett antal superrika som Aranault, Musk och Bezos? Svaret på den frågan är ja, enligt Suzanne Standfast.

Ojämlikhet orsakar fattigdom och förtryck och har bevisat negativa sociala, politiska och ekonomiska konsekvenser. ​ Att några få har mycket och väldigt många har väldigt lite låser fast människor i fattigdom och skapar otrygga, polariserade samhällen där missnöje gror. Missnöje som kan hota demokratiska samhällen och orsaka ökat våld. 

Oxfam, liksom flera andra finansiella aktörer, menar att det är dags att använda skatter för att omfördela dessa rikedomar. 

– I dagsläget är de allra rikaste i själva verket underbeskattade. De har de lägsta skattesatserna på flera decennier, och i praktiken betalar miljardärer idag en lägre skattesats än deras sekreterare eller städerskor, säger Suzanne Standfast.

Bernard Arnault, som äger världens största lyxvaruimperium, är världens rikaste person just nu. Foto: Wikimedia/Jérémy Barande

Bör höja skatten

Enligt Oxfam utgör skatter på inkomster och konsumtion mer än 80 procent av alla skatteintäkter globalt, medan skatter på företag bidrar med ungefär 14 procent och skatter på förmögenheter/kapital 4 procent. 

– Det visar vilken potential det finns att höja skatten på företag men framför allt på förmögenhet/kapital. I slutändan handlar det om vilken värld vi vill ha. Det är inte rimligt och försvarbart att skatten för de allra rikaste är så låg, samtidigt som avgörande offentlig service som hälso- och sjukvård och skola är underfinansierade. Det är därför ett flertal undersökningar nu visar att människor med olika politisk hemvist stöttar högre skatt för de allra rikaste. Ett mer jämställt samhälle gagnar oss alla.