Agneta Trygg. Foto: Trygga Vuxna.

Nyhet Beskatta de superrika, och gör det nu! Det kräver över 200 miljonärer och miljardärer från 13 länder i ett öppet brev. ”Rika människor kommer undan med så mycket skattepengar”, säger miljonären Agneta Trygg.

I ett öppet brev kräver 205 miljonärer och miljardärer från 13 länder att världens regeringar börjar beskatta dem för att bekämpa ”den extrema ojämlikheten”.

”De senaste fem decennierna är en historia om rikedomar som bara flödar uppåt. De senaste åren har den här trenden accelererat kraftigt. Lösningen är enkel för alla att se. Ni, våra globala representanter, måste beskatta oss, de ultrarika, och ni måste börja nu”, skriver dem i brevet.

Brevet publiceras under pågående World Economic Forum i Davos och är signerat av bland annat Disney-arvtagerskan Abigail Disney och skådespelaren Mark Ruffalo. Även tre svenskar finns med på listan, däribland skådespelaren och filantropen Adriana Bjäringer och miljonären Agneta Trygg. Agneta Trygg är grundare av organisationen Trygga Vuxna som hjälper vuxna anhöriga med alkoholmissbruk.

– Jag är medlem i den danska organisationen Millionaires For Humanity och tycker att det är viktigt med skatter. Nu är det väldigt jobbigt med elen, miljön och Ukraina och jag känner att jag måste agera, säger Agneta Trygg till Dagens Arena.

Hon berättar att hon bor på Djursholm i Stockholm och att hon vet att många sätter sina pengar utomlands och undkommer att betala skatt i Sverige.

– Jag blir väldigt besviken på andra. Vi måste lyfta det här problemet för att få folk att förstå. Nu räcker inte ens skolmaten längre i Sverige.

Agneta Trygg har haft tre företag och säger att hon vet att det kan kännas svårt att betala skatt, och att många vill komma undan och göra avdrag. 

– Nu jobbar jag med alkoholproblematiken i Sverige och vet att varenda krona är värd att tänka på, så att de hamnar rätt. Det är för mycket fusk. Rika människor kommer undan med så mycket skattepengar, det är fel och det är inte bara i Sverige, säger Agneta Trygg.

För några år sedan besökte hon World Economic Forum och höll föredrag om problematiken. Det var forumets mest besökta föredrag, berättar Agneta Trygg. Men hon framhåller att det är svårt att nå fram till rika som har lätt att bygga barrikader omkring sig. 

Det måste bli tydligare konsekvenser för de som fuskar med skatten, anser Agneta Trygg.

– Jag är inte för att bestraffa, men jag vet flera som blivit upptäckta och som inte blivit efterbeskattade. Det måste bli tydliga konsekvenser för ditt agerande.

”Under pandemins första två år fördubblade världens tio rikaste män sina förmögenheter med 99 procent såg sina inkomster falla. Miljardärer och miljonärer har sett sina rikedomar växa med miljarder dollar, medan de enkla levnadskostnaderna förlamar familjer över hela världen”, skriver de rika i brevet.

De frågar sig vad, eller vem, som stoppar regeringarna från att beskatta dem nu.

Brevet släpptes strax efter Oxfams nya rapport som visar att nästan två tredjedelar av de nya förmögenheterna sedan pandemins början har gått till den rikaste 1 procenten. Organisationen konstaterar att för första gången på 25 år har den extrema rikedomen ökat samtidigt som den extrema fattigdomen förvärrats. Oxfam kräver därför nya skatter som omfattar de superrika.