Dåvarande premiärminister Boris Johnson skriver på avtalet om att gå ur EU 2020. Foto: Wikimedia

Facken Storbritanniens fackförbund arbetar i motvind sedan brexit. Nu hotas även strejkrätten. Det säger Rosa Crawford från den fackliga organisationen TUC, i en intervju med Dagens Arena.

Rosa Crawford, policychef på Trades Union Congress (TUC), var i Sverige i december för att diskutera delade prioriteringar med svenska fackförbund. Men också för att berätta vad brexit inneburit för brittiska fack och arbetare.

Många från det konservativa partiet menade att Storbritanniens problem var EU:s fel och att brittiska arbetare skulle få det bättre om landet trädde ur EU. Men att lämna EU har varit katastrofalt för de brittiska fackförbunden, menar Rosa Crawford.

– Situationen har bara blivit sämre för arbetare och brittiska fackförbund. Och nu kan regeringen inte längre kan skylla de sociala och ekonomiska problemen på pandemin, säger hon.

Till exempel var över 3 miljoner jobb beroende av EU-medlemskapet och delar av handeln, som den kring kemikalier, har blivit mycket krångligare och därmed mer kostsam för producenter. 

Rosa Crawford med en pin där det står att hon stöttar IF Metall i sin strejk mot Tesla. Foto: Elsa Åberg

 

Varit tufft sen Thatcher

TUC  är den enda fackliga paraplyorganisationen i Storbritannien (som LO, TCO och Saco tillsammans) och de har 5,5 miljoner medlemmar. I den privata sektorn är 12 procent fackligt anslutna och i den offentliga 48 procent.

– Vi är väldigt avundsjuka på den svenska täckningsgraden av era kollektivavtal och den typ av villkor och löner som den svenska modellen lyckats ge. Det är närmare det vi hade på 70-talet, även om jag tror att era villkor nu är starkare än vad vi ens hade då, säger Rosa Crawford.

Många av de fackliga rättigheterna Storbritannien hade på 70-talet blev borttagna under Margaret Thatchers tid som premiärminister under 1980-talet. Därför var EU viktigt för de brittiska facken och arbetarna då medlemskapet säkerställde de brittiska arbetstagarna grundläggande rättigheter, till exempel rätten till strejk och facklig anslutning.

Det avtal Storbritannien och EU skrev (Trade and Cooperation Agreement) inför utträdet innehöll dock en klausul om just arbetarnas villkor. Den innebär att den brittiska regeringen inte får försämra arbetstagarnas rättigheter och kallas ‘lika villkor-klausulen’. Rosa Crawford menar att Storbritanniens regering nu trots detta öppet pratar om att göra just det genom att avreglera rättigheter, såsom semesterlön men också rätten att strejka.

– Klausulen om lika villkor ett viktigt verktyg för oss att använda, men vi vet inte ännu om det kommer att förhindra attacker mot arbetares rättigheter i Storbritannien. När vi fortfarande var medlemmar i EU hade de inte kunnat hota att ta bort de här rättigheterna utan att få en sanktion från EU, säger hon.

Skifte i opinion

Rosa Crawford säger att allmänhetens syn på facklig organisering håller på att skifta.

– Allt för många arbetsgivare erkänner inte fackförbunden. Media i Storbritannien är väldigt högerorienterad och de porträtterar ofta strejkerna som själviska handlingar av giriga arbetare som går ut över vanliga personers vardag, säger Rosa Crawford.

Men strejkerna det senaste året i landet tycks ha ändrat detta, menar Rosa Crawford. Särskilt när statliga sjuksköterskor gick ut i en strejk i december. Hon tror att allmänheten förstår att den yrkesgruppen inte skulle strejka om det inte var deras enda alternativ.

– Allmänheten anser att gruppen förtjänar rimliga löner och villkor och jag tror att det chockade många hur lite de får i lön i dag. Jag tror att det var då folk insåg att strejkrätten är riktigt viktig, säger Rosa Crawford.

Framåt hoppas TUC på att Storbritannien får ett regeringsskifte efter valet i år. Labour, Arbetarpartiet, har enligt Rosa Crawford lovat att arbeta för fackliga rättigheter. Målet är att komma tillbaka till den typen av inflytande som fackförbunden hade på 70-talet för att kunna påverka arbetstagarnas villkor långsiktigt. Labour har också lovat att bygga en närmare relation med EU.

– Vi hoppas att det kan leda till att vi går med i EU igen, även om det inte är troligt inom en snar framtid, säger Rosa Crawford.