Det blir inga skattesänkningar de kommande två åren, meddelande Fredrik Reinfeldt och Anders Borg på måndagen. “Så här låter ju Moderaterna när det är valår”, säger Magdalena Andersson (S) till Ekot.

På Moderaternas partistämma i höstas fattade partiet beslut om att nya skattesänkningar för cirka 40 miljarder är prioriterade under den kommande mandatperioden. Men nu sätter Fredrik Reinfeldt och Anders Borg stopp för sänkta skatter under både 2015 och 2016. I stället vill de höja skatten, främst på fordon, alkohol och tobak. Det begränsade reformutrymme som kommer att uppstå de kommande åren ska användas till skolan, sa Reinfeldt och Borg på en presskonferens under måndagsförmiddagen.

– Så här låter ju Moderaterna när det är valår. Sen vet vi att kan väljarna lita på att Moderaterna kommer prioritera skattesänkningar efter valet, framför till exempel satsningar i skolan, säger Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, till Ekot i Sveriges Radio.

Att regeringen inte vill skrämma bort väljare med “skattesänkarprogram” tror Magdalena Andersson ligger bakom Moderaternas omsvängning i synen på skattepolitiken.

Vänsterpartiets Ali Esbati tycker att dagens utspel tyder på att regeringen har tappat greppet om verkligheten.

– Det som förvånar mig är hur Borg på samlat sätt beskriver läget i svensk ekonomi. Det är en verklighetsbeskrivning som inte alls tar hänsyn till att vi har mycket hög arbetslöshet i Sverige.  Han beskriver ju det som att vi är i goda tider nu. Det är som att Anders Borg helt har tappat greppet om verkligheten för de arbetslösa och de har slagits ut från socialförsäkringssystemen, säger Ali Esbati till Ekot.

Läs även Dagens Arenas analys av Moderaternas utspel: Firma Reinfeldt/Borg har rensat borden