Foto: Flickr/Daniel Ansel Tingcungco
Foto: Flickr/Daniel Ansel Tingcungco

BEMANNINGSFÖRETAG Bemanningsföretagens omsättning ökar över hela landet. Tillväxten är nära 19 procent högre jämfört med samma period förra året. Det framgår av arbetsgivarorganisationens första kvartalsrapport 2017. Samtidigt är branschens andel av arbetsmarknaden oförändrad.

– Statistiken speglar det rådande läget på arbetsmarknaden. Det är högkonjunktur och såväl tillverkningsindustrin som tjänstesektorn har svårt att rekrytera den kompetens som behövs. Då tar man hjälp av bemanningsföretag som har starka nätverk, säger Ann-Kari Edenius, förbundsdirektör Bemanningsföretagen, i ett pressmeddelande.

Sedan 2009 har bemanningsbranschen vuxit med över 60 procent och inom fackförbunden har kritiska röster höjts om hårdare tag mot bemanningsbranschen, på IF Metalls kongress tidigare i maj motionerades mot totalförbud, förslaget röstades emellertid ner.

Enligt LO, som nyligen tecknat ett nytt kollektivavtal med Bemanningsföretagen, är branschens utveckling inte något man ser som särskilt problematiskt.

– Hela Sveriges arbetsmarknad har numerärt blivit större och de hänger med i utvecklingen. De kommer ifrån väldigt låga siffror så det är inte svårt att hänga med. Ungefär 1,5 procent av alla arbetstagare jobbar inom bemanningsbranschen idag,  det är inte så att de har haft en exceptionell utveckling även om det framstår så i deras rapporter, säger Kent Ackholt ombudsman på LO med ansvar för bemanningsavtalet.

Att bemanningsföretagens andel på arbetsmarknaden i framtiden skulle växa är inte något Kent Ackholt ser som särskilt troligt.

– Jag tror att de kommer fortsätta ha runt 1,5 procenten av svensk arbetsmarknad, varken mer eller mindre. De har hittat sin nisch och kommer förmodligen inte utvecklas något nämnvärt i förhållande till övriga arbetsmarknaden.