Bild: Flickr/Ollie Jones.
Bild: Flickr/Ollie Jones.

Bemanningsföretag har satt i system att anställa studenter, visar P4 Västmanlands granskning. »På så vis slipper företagen betala ut garantilön«, säger Kent Ackholt, ombudsman på LO.

Huvudregeln är att bemanningsföretag ska fastanställa personal, alternativt visstidsanställa under högst ett halvår.

Men enligt ett undantag i bemanningsbranschens kollektivavtal med LO-förbunden kan personer arbeta på ett obegränsat antal visstidskontrakt, förutsatt att personen har en annan huvudsaklig sysselsättning som exempelvis studier.

– Syftet med undantaget är att de som går på högskola eller universitet på eget initiativ ska kunna ta kortare påhugg, säger Kent Ackholt, ombudsman på LO.

Men en granskning från P4 Västmanland visar att många bemanningsföretag har satt i system att anställa just studenter. Exempelvis finns drygt 1 200 utannonserade platser inom lagerarbete på Arbetsförmedlingen – riktade just till studenter.

Anledningen att företagen söker just studenter är att de på så vis slipper betala garantilönen som fast bemanningspersonal får för de timmar man inte är uppbokad på jobb, menar Kent Ackholt.

– Det här kryphålet har inte behövt täppas till tidigare. Men i takt med att vi har ändrat garantireglerna i avtalet så har det blivit dyrare att ha personalen på tillsvidareanställning.

Men huruvida LO kommer att kräva en förändring av kollektivavtalet kan man ännu inte svara på.

– Vi har inte satt några som helst krav inför nästa års avtalsrörelse. Så det är alldeles för tidigast att uttala sig om.