Bilden på finansminister Anders Borg är tagen av Carl-Johan Friman / Regeringen. Övriga: Flickr
Bilden på finansminister Anders Borg är tagen av Carl-Johan Friman / Regeringen. Övriga: Flickr

Arbetslösheten kommer inte nå under sex procent förrän till 2018. Det trots att utsikterna för svensk ekonomi ljusnar, enligt regeringens vårbudgetproposition.

Arbetslösheten är ett fortsatt problem för regeringen. När vårbudgetpropositionen på onsdagen lades fram stod det klart att regeringen räknar med att arbetslösheten inte kommer att nå under sex procent förrän till 2018. I år väntas arbetslösheten att bli 7,7 procent.

Arbetslösheten fortsätter störa regeringen samtidigt som det går bättre för svensk ekonomi. Ekonomin spås växa med 2,7 procent i år och svenska hushåll ser mer optimistiskt på utvecklingen. Samtidigt är underskottet i statskassan en svaghet för regeringen. Överskottsmålet kommer sedan 2012 att missas sex år i rad.

Mycket var redan känt från regeringens vårbudgetproposition. I de interna regeringsförhandlingarna har Kristdemokraterna fått igenom resurser för att förbättra cancervården. Centerpartiet ett högkostnadsskydd för företag och mer pengar till landsbygdsprogrammet.

Folkpartiet har fått igenom skolsatsningar – som dock till stora delar kopierats direkt från Socialdemokraterna.

Förslagen ska finansieras genom bland annat höjd skatt på alkohol, tobak, fordonsskatt, liksom att avdraget för privat pensionssparande sänks.

Dagens Arena kommer att uppdatera kontinuerligt under dagen. Har du nyhetstips med anledning av budgeten kan du mejla yonna.waltersson@arenagruppen.se. Till i morgon kommer även Eric Sundström att skriva en ledare om vårbudgeten.