Foto: Pixabay

Den senaste tiden har flera genombrott gjorts inom artificiell intelligens. Det har blivit tydligt att teknologin förr eller senare kommer överträffa oss på allt det vi trott gör oss unika och mänskliga. Konst och kultur kommer därmed devalveras – samtidigt som det omedelbara och verkliga blir allt viktigare, skriver Thomas Wedérus.  

I filmen I, robot från 2004, inspirerad av Isaac Asimovs science fiction-noveller, har intelligenta människoliknande robotar blivit en självklar del av samhället. På klassiskt science fiction-manér utklassar de människan i kallt logiskt tänkande och räkneoperationer, men kan inte mäta sig med människans mer konstnärliga egenskaper. När filmens huvudperson, som är allmänt skeptiskt inställd till robotarnas nytta och existensberättigande, samtalar med en av dem frågar han retoriskt ”Kan en robot skriva en symfoni? Kan en robot förvandla en målarduk till ett vackert mästerverk?”. Svaret har länge betraktats som självklart nej eftersom den konstnärliga domänen varit utom räckhåll för artificiell intelligens. En dator må kunna utföra beräkningar oändligt mycket snabbare än en människa och överträffa människan i allt som är kognitivt krävande, inklusive att besegra världens bästa schack- och go-spelare. Men trösten har varit att hur överlägsen AI än blir oss i dessa avseenden har vi alltid kulturen och konsten för oss själva. Den romantiska, brinnande, inspirerade, intuitiva och kreativa delen av människan kan aldrig närmas med hjälp av ettor och nollor.

Men så kom genombrotten. AI-genererade bilder har tagit världen med storm. Auktionshuset Christies sålde en AI-genererad målning för motsvarande fyra miljoner kronor 2018. Sedan dess har otaliga AI-baserade webbtjänster dykt upp där vem som helst genom en textprompt kan skapa unika bilder eller målningar som, beroende på tjänst och textprompt, kan bli oskiljbara från mänskligt skapade sådana.

Framtida generationer av ChatGPT och dess motsvarigheter kommer kunna producera romaner som är bättre än vi människor kan lyckas med.

 

När tjänsten ChatGPT lanserades förra året blev det tydligt vilken potential AI faktiskt har och vart utvecklingen är på väg. Redan nu kan man be ChatGPT besvara faktafrågor och skriva enklare uppsatser med goda resultat – återigen ofta oskiljbara från mänskligt skrivna texter. Vissa av mina journalistkollegor har börjat använda tjänsten i sina artiklar för enklare textstycken. I Sydsvenskan har man låtit AI skriva krönikor. I tidningen Journalisten har AI skrivit en debattartikel om att AI inte kan ersätta mänskliga journalister.  Och tjänsten har snabbt skapat problem inom den akademiska världen eftersom flera fall av AI-baserat fusk har upptäckts bland universitetsstudenter, vilket tvingat lärare att börja anpassa sina undervisnings- och examinationsrutiner.

Här och var brister ChatGPT, men på det stora hela är den imponerande träffsäker och avancerad. Och utvecklingen kommer bara gå framåt. Med tillräckligt bra tillgång till hela världens samlade textkorpus och med tillräckligt bra maskininlärning finns det ingenting som hindrar en AI från att kunna göra precis vad som helst som en människa kan – så länge det vilar på en digital grund. 

Framtida generationer av ChatGPT och dess motsvarigheter kommer kunna producera romaner som är bättre än vi människor kan lyckas med. Vem som helst kommer med några väl valda meningar kunna generera en roman i världsklass efter sina egna önskemål. Skriv in prompten ”ge mig en spännande detektivroman med cliffhangers i slutet av varje kapitel som utspelar sig i Hallstahammar” och ut kommer just en sådan. Eftersom den kommer vara baserad på alla digitaliserade romaner som existerar och kunna ta hänsyn till försäljningssiffror och kritik kommer slutresultatet i varje hänseende vara jämförbart och kunna överträffa allt som mänskliga författare kan lyckas med. Ogillar du deckare och vill ha smalare litteratur? Formulera då prompten annorlunda: ”skriv en roman som handlar om en familjefejd och en olycklig romans i furstendömet Arberien år 1193, som tar sin tid på sig i uppbyggnaden och fokuserar på karaktärsutveckling och filosofiska resonemang kring människans existens”. Vad du än vill ha kommer du kunna få levererat eftersom källmaterialet är hela mänsklighetens samlade tankar och känslor. Eftersom allt du önskar per definition är mänskligt, och eftersom allt mänskligt (så gott som) finns sparat i digital form, finns det ingenting som AI inte kommer kunna leverera. 

På några minuter har du din alldeles egna Gudfadern 4, en unik säsong av Paradise Hotel som utspelar sig på Mars eller en komedi skräddarsydd efter just din humor.

När datorgenererade bilder och videor oundvikligen når verklig realism finns det heller ingenting som hindrar AI från att kunna producera mästerverk till filmer på samma sätt. Skriv bara en lämplig textprompt så får du en film eller tv-serie som passar perfekt för ditt humör i stunden och med en perfekt AI-genererad version av din favoritskådespelare. På några minuter har du din alldeles egna Gudfadern 4, en unik säsong av Paradise Hotel som utspelar sig på Mars eller en komedi skräddarsydd efter just din humor.

Vill du ha en ny vän eller romantisk relation kommer AI kunna erbjuda en på alla digitala sätt mänsklig sådan, med fullt realistiska videosamtal med perfekt röstsyntetisering i realtid. Mår du dåligt och är i behov av en terapeut kommer AI-psykologer kunna dra nytta av hela människans samlade forskning och litteratur inom psykoterapi för att erbjuda den bästa hjälpen över internet och sömlöst avgöra vilken terapitradition som passar bäst just för dig och anpassa behandlingen därefter. Ny musik – perfekt enligt dina måttstockar – kommer likaså kunna skapas med bara några knapptryckningar. Vill du ha ny dansmusik, en klassisk symfoni eller musik i ett visst tempo och med en viss text som funkar bra att träna till är det bara be AI om det. Har du en idé till en app men inga programmeringskunskaper är det inga problem – låt AI sköta programmeringen (redan nu har AI visats kunna mäta sig med mänskliga programmerare). Bildkonsten och fotokonsten kommer följa samma utveckling. Generiska stockfoton kommer kunna skapas från grunden i stället för att köpas från stora arkiv. Kort sagt kommer allt som går att förmedla digitalt att förr eller senare mättas – bli så perfekt och lättskapat och lättillgängligt som det bara kan. Peak kultur, om man så vill.

Det innebär att allt detta också kommer devalveras. När varenda människa kan klicka fram en unik och fulländad roman, film eller låt med bara en väl vald textprompt kommer poängen med att konsumera, skapa och dela med sig av konst försvinna. Varför ska jag läsa en mänsklig författares bristfälliga roman när jag själv kan skapa en som är bättre och mer anpassad till mina önskemål på ett ögonblick? Men också: kommer jag läsa mina egna AI-genererade romaner när jag vet att ingen mänsklig möda eller vision ligger bakom den och att en ny, som är anpassad till mitt humör i varje stund, bara är en knapptryckning bort? Med maximal valfrihet och minimalt åtagande kommer meningen och nöjet helt eller delvis gå förlorat. Att läsa romaner eller se filmer kommer inte kännas värdigare eller mer meningsfullt än att slöscrolla på Instagram eller titta på kattklipp på Youtube. Jag såg häromveckan att Sigge Eklund ställer ut AI-porträtt på människor som inte existerar. Förutom nyhetens behag som kanske lockar besökare är det som inte existerar knappast intressant på längre sikt. Inom kort kommer den AI-genererade konsten vara lika mättad och passé som NFT-trenden som dog ut lika fort som den tog fart.

AI-revolutionen innebär att kulturen så som vi känner till den kommer tappa sitt värde och sin mening.

 

AI-revolutionen innebär att kulturen så som vi känner till den kommer tappa sitt värde och sin mening. Men samtidigt kommer nya värden skapas inom den domän som vi de senaste årtiondena kommit längre och längre ifrån – den omedelbara. Ett skifte kommer ske i vad som betraktas som människans essens. Även om AI kommer dominera den digitala världen är människan fortfarande herre på täppan – och kommer så förbli – i den verkliga. När allt som kan skapas genom digitala processer tappar sin mening kommer den direkta upplevelsen av verkligheten bli desto mer meningsfull. 

Det kommer bli mer värdefullt att träffa vänner, familj och bekanta öga mot öga. Att höra någon i samma rum berätta en spännande historia. Allt som inte sker via en skärm. Kroppsspråk, ögonkontakt och fysisk beröring. Utövandet av sport, yoga, dans. Naturupplevelser. Att sitta i en teatersalong och se skådespelare agera på scen eller att gå på en fotbollsmatch omgiven av supportrar. Liveframförandet av musik snarare än komponerandet av den. 

Vår fysiska kropp och närvaro – som inte ens är i närheten av att kunna approximeras av robotik – kommer visa sig vara det mänskligaste vi har. Inget konstverk, ingen roman, ingen abstraktion kan mäta sig med det.