Bild: Flickr/Johnny Söderbergs nyaBild: Flickr/Johnny Söderbergs nya

Kristina Lindquist: ”Avgörande bevaka anständighetens gräns”

Dela

”Hårdare tag” i migrationsfrågor leder till ökat väljarstöd för invandringsfientliga partier.

Sverigedemokraterna går framåt, och alla tycks veta varför.

Är det inte politisk utfrysning och martyrskap som ger SD ökat stöd i opinionen så är det vuvuzelornas sus vid partiets torgmöten.

En spännande teori lades fram under förra helgens partiledardebatt; det är alla dessa flyktingar som banar väg för framgångarna. Nej, det var inte en lycklig Jimmie Åkesson som nynnade sitt dagliga mantra. Det var Fredrik Reinfeldt som talade allvar om slakten i Syrien: ”Vi ska vara öppna med en sak, det är en väldig prövning för Sverige. Många av dem som kommer hit har ingen utbildningsbakgrund, eller väldigt kort egen utbildning.”

En flodvåg av obildade puckon! Hur ska vi klara detta? Hur många lågavlönade slitjobb kan vi skaffa fram egentligen? Eller för att tala med Agenda: ”Hur mycket invandring tål Sverige?”

Statsministern hade i alla fall svaret på den svåra frågan om vad som gynnar Sverigedemokraterna: ”Fortsätter vi i gammal omhändertagandefilosofi – då kommer vi få fördjupade konflikter och sprickor i Sverige, som Jimmie Åkesson kommer att utnyttja.”

Förutom att de människor som söker sig till Sverige är så sjukt många, ställer de tydligen till en hel del problem. Problem som vi måste våga prata om – om vi inte vill gynna Sverigedemokraterna.

När Per Gudmundson, ledarskribent på Svenska Dagbladet, förra sommaren var ”modig” och lyfte frågan om alla de där kriminella invandrarna, fanns valanalysen givetvis med: ”Väljarna ser dock inte ut att vilja vänta på att de ledande partierna löser upp knutarna. I allt högre grad röstar man på partier som sätter invandringsfrågorna främst”, konstaterade han.

Den senaste i raden av teckentydare är Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid Göteborgs universitet och Timbromedarbetare. Heinö skriver att den senaste tidens fokus på vardagsrasism kan gynna Sverigedemokraterna genom att få dem att framstå som mindre avvikande. Bland hans exempel finns Tintin, Stina Wirséns teckningar och ”Statoils diskriminering av romer” – om nu detta är jämförbara storheter.

Ingen hindrar dessa fria tankar från att studsa omkring som färgglada bollar på ett lekland. Men goda nyheter allihop – vi behöver inte gissa! Det finns nämligen forskning på det här. Två studier från Göteborgs universitet (se länkar nedan) visar på tydliga samband mellan etablerade partiers agerande och eventuell framgång för partier av SD:s kaliber. Att övriga partier ställer sig avvisande är ett effektivt sätt att minska stödet för de främlingsfientliga, medan ”hårdare tag” i migrationsfrågor kan kopplas till ökat väljarstöd för invandringsfientliga partier. Där har ni ett svar:

När etablerade partier legitimerar Sverigedemokraternas världsbild och politik så växer de.

Statsvetaren Drude Dahlerup har talat om det avgörande i att överskrida en ”anständighetens gräns” för främlingsfientlighet i offentligheten. Den gränsen bör vi just nu bevaka som om det gällde livet.

Kristina Lindquist är kulturskribent och en av Ottars chefredaktörer

Läs mer:

Carl Dahlström och Peter Esaiasson: ”The immigration issue and anti-immigrant party success in Sweden 1970-2006: A deviant case analysis” (2011) http://www.nordic-populism.aau.dk/digitalAssets/50/50807_party-politics_dahlstr–m_esaiasson_2011.pdf

Carl Dahlström och  Anders Sundell: ”A losing gamble. How mainstream parties facilitate anti-immigrant party success” (2012) http://www.nordic-populism.aau.dk/digitalAssets/50/50808_dahlstrom_sundell_electoral_studies.pdf

54 kommentarer

 1. Kalle - 17 oktober, 2012

  Jag kommer rösta SD 2014. Anledningen är att de andra partierna inte tar tag i problemen som den massiva invandringen bidrar med. Det bästa sättet att stoppa SD är att stoppa den massiva invandringen till Sverige. Inget annat kommer fungera.

  • E - 17 oktober, 2012

   Vilken massiva invandring är det du pratar om? Sist jag kollade skickar Sverige människor tillbaka till krig och förtryck.

   • Hilfe! - 17 oktober, 2012

    Runt 1/4, snart 1/3 av Sveriges befolkning har invandrat sedan 1960. Det torde nog räknas som en ganska massiv invandring.

    • Josef - 17 oktober, 2012

     Massiv är ju en definitionsfråga, men även om man skulle definiera det som ”mycket”, varför skulle det vara ett problem?

     • Mikey - 17 oktober, 2012

      varför det är ett problem… ok några nyckelord så kanske det klickar till nånstans även hos dig.
      Utanförskap, segregation, stigande brottslighet, gängbildningar, maffia i södertälje, malmö, gruppvåldtäkter, vanliga våldtäkter, kommuner som inte kan hantera anstormningen, ett migrationsverk som inte kan hantera anstormningen. Vill du jag ska fortsätta, vilken låda bor du under egentligen?

      Sverige tar emot 100 000 människor varje år, 50 000 av dessa är asyl och anhöriginvandrare. Det är uppenbart för mycket när vi ser resultatet runt om i Sverige. Hur många utanförskapsområden har sjuklövern lyckats skapa nu gentligen? senast jag hörde så var vi upp i 150 st, lär var fler nu.
      Samtidigt som man säger sig vilja lösa porblemen, uppenbart vill de ju inte det, västvärldens högsta invandringstal av asyl och anhöriginvandrare är viktigare än att lösa problemen.

    • Gunnel Gomér - 18 oktober, 2012

     Massiv? Närmare hälften av dem kommer från eller är barn till människor från någon av de nordiska länderna. De tidiga invandrarnas barn, de som är födda på 60/70-talet är liksom *hmmm* svenska. Var ser du bekymret?

     • Gunnel Gomér - 18 oktober, 2012

      Mikey…Mellan 15 och 20% av invandringen är asylinvandring, då också inräknat de anhöriga. Flertalet anhöriginvandrare är familj till arbetskraftsinvandrare. Det är något du missuppfattat! Här är korrewkta soiffror:

      Arbets & uppehållstillstånd 2010

      Från EU/EES 18 480
      Från övriga länder 72 978
      Totalt 91 458 personer med arbets och uppehållstillstånd

      Därav:
      arbete och studier 35 772
      anknytningar 25 076, varav 21 910 inte är anhöriga till flyktingar
      flyktingar 12 130 + anhöriga 3 166 = 15 296 (17% asyl)

      Översiktstabell här:
      http://www.migrationsverket.se/download/18.46b604a812cbcdd7dba800013055/oversikt_2005-2010.pdf

   • Anna - 19 oktober, 2012

    Vi har betydligt fler invandrare än arbetslösa. Vad anser du om arbetslösheten? Har vi massarbetslöshet?
    93 000 uppehållstillstånd per år är naturligtvis massinvandring.

   • Evelina Gungberg - 19 oktober, 2012

    Förlåt mig ett ögonblick! Om Sveriges innevånarantal ökar från ca 8,5 miljoner för 10 år sedan till ca 10 miljoner som prognosticeras och merparten av denna ökning består av invandring så torde begreppet” Massinvandring vara högst adekvat!

 2. hd - 17 oktober, 2012

  Intressant artikel, bra att den länkas till färska utredningar. Gissningar behöver vi inte. Somliga envisas med att tro att det är immigranterna som orsakat arbetslöshet och orättvisor, andra försöker angripa de verkliga problemen: vinstbegäret, berikandet av de rika, utförsäljningen av välfärden…

  • Patrick - 19 oktober, 2012

   Arbetslöshet löser man väl inte med fler arbetslösa utifrån som främst M och MP tror eller?????

 3. Hilfe! - 17 oktober, 2012

  Samhällskostnader och hot och våldsamheter. Kvinnoförtryck och hot mot homosexuella. Det fungerar inte i ett sekulärt, jämställt och demokratiskt samhälle. Om ”ni” inte kan uppfostra invandrarna till att anta moderna värderingar som fungerar i Sverige – hur kan ni då tro att det är ett uppfostringsproblem att allt fler svenskar vaknar upp och inser att den svenska invandringspolitiken är katastrofal och sliter sönder landet?

  ”Er” analys må komma från ett universitet, men den verkar ha gjorts i någons navel.

 4. panoptikon - 17 oktober, 2012

  Medierna är nu livrädda att göra om Danmarks misstag. Hur ska man kunna prata om problem med misslyckad integration utan att riskera att gå SD:s ärenden? Jo genom att komma med förslag hur man löser integrationsproblemen. Svara på det den som kan , nu när arbetslösheten ökar och flyktingmottagandet slår nya rekord av människor som saknar utbildning och är analfabeter, hur ska dessa någonsin komma ut på arbetsmarknaden? Tror SD kommer fortsätta öka , tyvärr

  • Mikey - 17 oktober, 2012

   SD är ju de enda som kan stoppa det här vansinnet. Du säger tyvärr med
   de är vår enda chans att rädda landet medans det fortfarande går att bo i det..

   Vad gäller förslagen på att lösa integrationsproblemen så finns det bara ett som fungerar, stoppa invandringen.

   Så länge sjuklövern fortsätter fylla på utanförskapen i den takt de gör så kommer problemen bara att förvärras. Idag är det malmö och Södertälje barnfamiljer bör undvika. Men om 20 år, var är det egentligen tänkt att man ska kunna känna sig trygg och uppfostra en familj i det här landet?
   Som det förvärras idag så lär det väl bara vara södermalm kvar som är drägligt att bo i då.
   Så länge den förda politiken inte drabbar journalisterna och politikerna så kommer den fortsätta. En ljusning i sikte är väl varslen bland just jorunalister, kanske de kan få nya perspektiv när de kvarvarande journalisternas fd kollegor tvingas ut i verkligheten bland oss andra.

   • Josef - 17 oktober, 2012

    Jag kan tyvärr inte svara i den andra tråden så jag skriver mitt svar här istället…

    Jag vet inte riktigt var du får dina siffror ifrån.
    2011 invandrade 96467 personer till Sverige. Dessutom så utvandrade 51179 personer, så netto invandringen var 45288 personer.
    Antalet asylsökande 2011 var 29648 personer, hittills i år har det kommit in 29713 ärenden till Migrationsverket från dom 15 största länderna.

    http://www.migrationsinfo.se/migration/sverige/

    Att påstå att det bara leder till ”utanförskap, segregation, stigande brottslighet, gängbildningar, maffia i Södertälje, Malmö, gruppvåldtäkter, vanliga våldtäkter…” är fel. Hela den bilden bygger på fördomar om att personer som kommer hit enbart skulle vara brottsliga analfabeter med låg intelligens… Detta är mycket långt ifrån verkligheten. Självklart finns det problem som arbetslöshet, kriminalitet och utanförskap bland endel personer med invandrarbakgrund, men att dom skulle vara kraftigt överrepresenterade är fel. Om man räknar på andra aspekter än etnisk och kulturell bakgrund, och istället kollar på vilken social situation (klass) man har så blir det mycket mer dramatiska siffror. Skulle man dessutom dela upp det hela efter kön så kan man se att män är väldigt kraftigt överrepresenterade vad t.ex. gäller kriminalitet. Tycker du att vi ska utvisa alla män? Det skulle helt klart få ner brottsstatistiken…

    • Mikey - 18 oktober, 2012

     mitt svar ska visst moderatorgodkännas…
     Detta är bara ett test för att se om det kanske berodde på att jag skrev så långt

    • Mikey - 18 oktober, 2012

     Kortar ner och bryter upp svaret.
     Först och främst, det behövs inga fördomar för att konstatera de saker jag tar upp, de är reella fenomen som det ofta pratas om i den offentliga debatten. Men jag bemöter en sak i taget, jag återkommer till ditt klassargument längre ner.

     Din siffra på 96 467 stämmer.

     Fördelningen mellan svenskar och icke svenskar(alltså utan medborgarskap i detta resonemanget) är 50/50 bland utvandrarna. Räknar vi bort in- och utvandrarna som redan är svenska medborgare så hamnar vi på en nettoinvandring på 51 000. Det är i mina ögon en mer relevant siffra, då då det är fler redan integrerade som lämnar landet än som kommer tillbaka. Kanske ingen jätteförändring men ändock viktig.

     Sen säger du vidare att:

     ”Självklart finns det problem som arbetslöshet, kriminalitet och utanförskap bland endel personer med invandrarbakgrund, men att dom skulle vara kraftigt överrepresenterade är fel”

     Det är bra du poängterar att det även bland invandrare är en minoritet som är brottsliga, många missar det.
     Men det är helt fel som du påstår att de inte är överrepresenterade.
     Från delar av afrika är så mycket som 25% av invandrarna dömda för brott, detta trots att de sällan varit hela sina liv här. Att jämföra med 5% som är snittet i SVerige. Går man sen vidare och tittar på enskilda brottstyper så kan överrepresentationen vara så mycket som 27 ggr rikssnittet. Vilket är fallet för vissa bakgrunder och brottet våldtäkt. Allt detta kan du läsa mer om här.
     http://www.bra.se/bra/publikationer/arkiv/publikationer/2005-12-14-brottslighet-bland-personer-fodda-i-sverige-och-i-utlandet.html
     forts följer

     • Josef - 18 oktober, 2012

      Att det finns brottslighet är helt klart ingen fördom, men att påstå att det beror på invandringen är helt klart en fördom!

      Ok, så då är vi alltså överens om att dom siffrorna du skrev i den andra tråden var ganska så kraftigt snedvridna, eller?

      Vad gäller brottsligheten så har jag också läst den rapporten, och där står det, klart och tydligt, att klass- och könsaspekterna är betydligt mer avgörande än etnisk och kulturell bakgrund.

      Alltså, att bara förutsätta att alla som kommer hit är kriminella, att döma en hel grupp för vad några individer gör, är synsätt som skadar hela vårt samhälle! Det skapar enbart motsättningar, utanförskap, hat och våld…

     • Gunnel Gomér - 18 oktober, 2012

      Det stämmer Mickey…en minoritet av invandrarna begår brott. De flesta lever hyggliga liv. 19 av 20 säger Leig GW Persson. Men 5% lever kriminella liv. Frågan är om vi ska döma de 95 procenten invandrare efter vad de 5 procenten gör?

   • Mikey - 18 oktober, 2012

    Enligt en annan Brå-rapport, ”Brott bland svenskar och invandrare” så kan inte social situation förklara överrepresentationen bland invandrare i kriminalstatistiken. Här bryter Maurico Rojas ner vad rapporten tar upp, ifall du har annat att göra än att läsa brå-rapporter. http://www.dn.se/debatt/kulturarv-ligger-bakom-invandrarnas-brottslighet.

    Vad gäller män och brottslighet så skulle det alldeles säkert få ner brottsligheten. Men jämförelsen är smått löjlig, det är ingen (iallafall inte jag) som förespråkar att vi ska utvisa alla med invandrarbakgrund. Har man svenskt medborgarskap så är det heligt, det gäller män såväl som invandrare. Det är en del i att leva i en rättstat. Överrepresentation bland vissa invandrargrupper för vissa brott är inte heller något jag tycker ska avgöra om man kan invandrar till Sverige. Jag är nöjd om vi har hårda straff, en 10 årig prövoperiod för nya invandrare innan man kan få medborgarskap och obligatorisk utvisning om man begår brott under denna tid.

    Det främsta skälet att minska invandringen är förresten varken ekonomiska eller brottsrelaterade. Det är att när invandringen leder till segregation som det gör idag, vi blandas inte och invandrarna assimileras inte. Så byggs det in spänningar i samhället. Spänningar som på sikt kan leda till etniska konflikter. Jag vill inte se ett splittrat Sverige.En balkanisering. Men det är risken när hundratusentals människor lever för sig själva, umgås med sig själva, och i många fall knappt kan tala svenska. Det byggs paralella samhällen runt om i Sverige, där andra kulturers lagar och regler är de som gäller. Nalin Pekgul har berättat om situationen i Rinkaby, där nu även invandrade kvinnor trakasseras om de väljer att gå utan slöja.
    I samma typer av områden kastas det sten på ambulans, polis, brandmän. Alltså alla samhällets representanter ses som fiender av en stor andel av befolkningarna där. Något liknande vore otänkbart i varje annan del av Sverige än i just utanförskapsområdena.

   • Björn - 19 oktober, 2012

    SD är naturligtvis inte de enda som KAN stoppa vansinnet. Men de är de enda som VILL.

 5. Alf Carlsson - 17 oktober, 2012

  Två tydliga områden saknar budget.
  Invandring och kriminalitet.
  200 miljoner förväntas samhället lägga på att göra om en jävsrättegång. 200 miljoner kronor kostar det att ha en samling totalt inkompetenta jurister som behöver 200 miljoner kronor på sig för att komma på att rättegången innehöll jäv. Odugligheten är naturligtvis monumental, men det är juristerna som skördar. En gång till. Inkompetens lönar sig. 200 miljoner kronor, det är 400 årslärare.
  Men lärarna har en budget. En ständigt krypande budget. Ingen i samhället säger emot deras krav på 10 000:- mer. Man har bara inte råd.
  _____
  MINST en miljard människor skulle uppfylla kravet på flyktingstatus. Lars Wilks har 2 livvakter dygnet runt. Självmordsbombare i Stockholm, krav på minareter och böneutrop, total tystnad efter uppdrag gransknings genomgång av Moskéernas familjerådgivning i bigami, våldtäkt och hustrumisshandel ”som mannens rättighet” enligt koranen.
  Kritik avfärdas som ”främlingsfientlighet eller islamofobi. Erik Wasastansgeneralen Ullenhag ”vill inte leva i ett land som inte tar emot människor som behöver skydd.
  Men Wasastansgeneralen bor inte i det landet och kommer aldrig att bo i det landet.
  ______
  Jimmi Åkesson behöver inte göra ett djävla dugg, mer än njuta av kulturskribenters förakt mot den vardag som kryper allt närmre folkhemssvensken.
  _____
  Vi skyddar inte bara människor, vi importerar också extremisters problemlösningar, vi importerar kvinnoförtryck och hedersmord, vi importerar hotbilder som inte fanns förr och vi importerar en religiös institution som ställer allt högljuddare krav på att delar av medeltiden ska införas.
  Någonstans finns en gräns. Antingen sätter vi den gränsen själva genom en offensiv budget och tydliga mål, eller så kommer vi att få ett utfall från en budget som ändå finns där, men utan någon som tar ansvar för den.
  _____
  Kriminalitet och invandring måste underställas budgetar, inklusive hantering av de problem som redan finns som ett resultat av invandringen.
  De två livvakter som följer Lars Wilks ska ingå i den budgeten.
  _____
  Ungarna på dagis ville ha en färgburk för att måla om det rum som flagnat i fem år. Men det fanns inget utrymme i budgeten.
  _____
  Sen skulle fru kulturskribenten eventuellt besvära sig med att kommentera det omfattade skattefusk som landet är utsatt för och visa indignation över att skatten faktiskt skulle kunna halveras om alla betalade enligt skattelagens intentioner eller eventuellt utveckla någon slags resonemang kring varför dagiset inte ska få sin färgburk, eller varför lärarna i den svenska skolan måste ligga 10 000:- lägre i lön varje månad.

  • Erik - 17 oktober, 2012

   Bra skrivet av Alf Carlsson.

   Personer som Lindquist verka tycka att SD:s ökade stöd är det stora samhällsproblemet. Men det är ju bara ett symptom. De flesta SD:are skulle säkert önska att deras parti inte ens behövdes. Partiet växer för att situationen är extrem och helt ohållbar och verkligheten blir uppenbar och drabbar allt fler. Medias mörkläggning av problemen och svartmålning av kritikerna biter på allt färre.

   • Alf Carlsson - 18 oktober, 2012

    En fårskalle i Wasastan ”som inte vill bo i ett land som inte ger skydd till människor som behöver det” – Lön? minst 100 000:- i månaden.
    Journalister som bygger sin världsbild mellan kafferummet, datorn och lunchrestaurangen, vars enda problem är att sluta i tid så man kan hämta ungen på dagis.
    Kulturskribenter som som trycker på ”lägg till i ordlistan” när rättstavningsprogrammet ger Island som alternativ till islamafobi, och sorterar resten i papperskorgen ”Rasism”.
    _____
    SD växtvärk är en motröst. Ingen är intresserad av det partiets syndabocksideologi och partiets politiska uthållighet är ett pärlband av avhopp.
    Men den skuggbudget som verkligheten har gjort upp, behöver en formaliserad budget, liksom kriminalitetens skuggbudget behöver det.
    Hela statsbildningen är i upplösning, med alla enklaver, maffior, religiösa banditer, privatskolor, riskkapitalbolag och en hysterisk flykringpolitik (som bara är en del i moraset).
    _____
    Jag ser hur alternativen till lösningar inom parlamentet krympa i takt med Alliansens utförsäljning av Sverige.
    _____
    Jag vill inte leva i ett land där normer och värdegrunder har blivit en privat angelägenhet och någon slags allmän huggsexa över en blödande och sargad välfärdsstat. Kapitalet och alla äckel till kapitalägare som flyr pengar till lågskatteländer äter bokstavligen på Sveriges kropp medan hon fortfarande lever. Och insikten blir inte lättare av att man dessutom har ockuperat den demokratiska makten genom Alliansen.
    Och i Wasastan sitter Erik Ullenhage och äter sin filmjölk.

  • Gunnel Gomér - 18 oktober, 2012

   Kritik är inte islamofobi! Men kritik som riktar in sig på de de värsta sidorna av islamism och låtsas som om det kan beskriva alla invandrare…är islamofobisk. SD-supporters är inte ett dugg bättre än den mest världsfrånvända överklassen…vet inte vad de talar om alltså. Jag har bott i 11 år i en av de mest invandrartäta områden i Sverige – vid Järvafältet – och jag kan intyga att det inte är någon total idyll. Men det är hundra gånger bättre än helvetesskildringarna som rasister sprider på nätet.

 6. Rickard - 17 oktober, 2012

  Det ligger nog mycket i denna forskning, men den förklarar inte varför SD fördubblat sin andel röster i de tre senaste valen. Då fanns knappt någon problematisering av invandringen hos medier eller etablerade partier. Tillväxten ska nog inte enbart förklaras av hur andra partier agerar.

 7. Kalle Larsson - 17 oktober, 2012

  Tack för en intressant och bra artikel. Jag instämmer i huvudslutsatserna. Det är viktigt att aldrig låta rasistiska partier sätta dagordningen och de etablerade partierna måste kritiseras när de följer främlingsfientlighetens mönster och går den till mötes. Sånt duger inte. Rasism bekämpar man.

  • Lars - 19 oktober, 2012

   Vilka ”rasistiska partier” är det du avser? Det mest rasistiska partiet jag kan komma på är Miljöpartiet, som vill behandla folk olika beroende på hudfärg. Eller förresten, det vill ju alla de andra också. Utom SD, som är det enda öppe antirasistiska partiet.

   Eller har du svalt hela det Orwellska nyspråket, som alla andra? Det är INTE rasism att inse att invandringen är helt katastrofal. Vi hade haft en miskad brottslighet de senaste 30 åren om det inte vore för invandrarna. Nu har den istället fördubblats. Tycker du att det är SD:s fel?

 8. Lotta - 17 oktober, 2012

  Det är rumsrent att vara vardagsrasist det är så tröttsamt eftersom ingen från Sd-hållet svarar på mina frågor!!Vem är svensk ?Hur länge är man svensk (enligt sd sen generationer tillbaka)?Vilka utlänningar ska utvisas danskar norrmän finna
  r (nej jag förstår inte finska ) eller handlar det om arisk hy ?Ska kristna muslimer utvisas ? Ska Zlatan utvisas ? Var ska jag äta min pizza min kebab min kinamat ?Varför ska Nalle Puh Harry Potter portförbjudas (bara böcker av svenska författare i skolbibblan )Sd förbjöd Jazzmusik på sina Landsdagar ska ni förbjuda Rockmusik Countrymusik Bluesmusik och bara införa Dansband och Svensk Folkmusik ?På Landsdagarna bildades en Feministisk Grupp Hemmafru åt alla (nej jag vill inte vara hemmafru )Prata svenska är det Rikssvenska eller diaktal svenska ?Ska skåningen bli svensk tala svenska äta svensk mat ?(nej jag förstår inte grov skånska ) Frågor utan svar som jag ställt sen Sd kom till makten och innan dess ..Sd:s utopiland ett litet land där Jantelagen existerar där ingen vet något om gränserna där utanför !

  • Hilfe! - 17 oktober, 2012

   Jag är inte SD-medlem, men jag måste fråga vad du menar med ”kristna muslimer”. Sedan passar jag också på att fråga om det är amerikaner som gör dina hamburgare, eller varför du tror att matlagning ärvs genetiskt?

  • Charlie Lindh - 17 oktober, 2012

   Hej Lotta,

   SD vill inte utvisa invandrare som redan kommit hit, med mindre än att de begått brott. Vad gäller svenskhet så kör partiet med så kallad ”öppen svensket”. Du behöver alltså vara inte etniskt svensk för att kunna räknas som en fullvärdig samhällsmedborgare i Åkessons Sverige.

   Vänligen,
   En SD-sympatisör

  • Mikey - 17 oktober, 2012

   1) Den som känner sig Svensk och uppfattas av sin omgivning som svensk är rimligen svensk.
   Detta är inget som SD går in och detaljstyr åt folk.

   2) Ingen svensk medborgare ska utvisas. Tror inte ens man kan utvisa de som ljugit sig till medborgarskap och som begått grova brott. När Sverige väl delat ut ett medborgarskap så är det heligt, det är inget SD kan göra något åt. Det SD kan göra är att se till att medborgarskapen i framtiden delas ut i en hållbar omfattning.

   3) Matargumentet, var inte riktigt säker på om du trollade när jag läste det…
   Men ok, två frågor. Hur många hudnratusen japaner krävdes det att Sverige tog emot för att vi skulle kunna äta sushi i Sverige? hur många indianer krävdes det för att vi skulle få hit potatisen? hur många amerikaner innan vi kunde äta hamburgare på McDonalds och BurgerKing? Som du förhoppningsvis inser så är ”matargumentet” patetiskt. Det har bara överlevt fram tills idag för att media strypt debatten och inte tillåtit några motargument mot deras propaganda.

   4) hmm ok jag gav mig in i detta med ambitionen att bemöta hela inlägget, men nu får det vara bra. Maken till trams.

  • Stellan Bojerud - 17 oktober, 2012

   Till Lotta. Du har gått vilse.

   Jag är riksdagsledamot för SD. Har varit bosatt i Edinburgh, Moskva, Nürnberg, Paris, Peking och Ujung Pandang.,

   Talar skandinaviska språk, Engelska, Finska (nybörjatre), Franska, Holländska, Indonesiska, Ryskia (nybörjare) och Tyska.

   Pensionerad överstelöjtnant och universitetslektor.Har tjänstgjort vid US Marine Corps University, Quantico, Virginia, 1ére Regiment de la Marine i Frankrike, Granville, samt Militärhistoriska Institutet i Mokskva och fölrsökspolygonen för infanterivapen Klimomsk 40, 30 km söder om Moskva.

   Min hustru kommer från Laos. Från tidigare äktenskap har vi sammanlagt fyra barn, varav tre med ”invandrarbakgrund” samt fyra barnbarn med ”invandrarbakgrund.”

   Vi kräver att de edsöreslagar Birger Jarl stadsfätste ca 1250 återupplivas.

   Kvinnofrid
   Hemfrid
   Tingsfrid
   Kyrkofrid

   SD Sundbyberg har 55 medlemmar, varav 40% är invandrare. Vi har fem förtroendevalda..

   S är gift med en kvinna från Laos.
   H har brutit upp ett mångårigt förhållande med P från Thailand.
   U var änkling efter B från Irak, men har gift om sig med kinesisk-thailändska T.
   S är serb och gift med en svenska.
   M är från Laos och gift med en svensk.

   Dina frågor:
   Svensk är den som är född svensk. Same är den som är född av samiska föräldrar. Jag kan inte konvertera till att bli same. Hur många år jag än bor i Japan, kan jag aldrig konvertera till att bli etnisk japan.

   SD har inte ”kommit till makten”.

   SD har inga uppfattningar om vad medborgarna skall äta. Själv längtar jag efter indonesisk rijstavel.

   Utvisning? SD önskar inte utvisa andra än de som i lagakraftvunnen dom befunnits vara allvarligt krimiella (Minst 2 års fängelse) eller grovt ha lurat svenska Migrationsverket i syfte att berika sig.

   Kära Lotta! Vid 68 års ålder och boende i den stad som såg mig födas 1944 har jag med tiden lärt mig att människor, som aldrig mött mig, kallar mig vardagsrasist, men att jag har ett skyddspansar i stödet av kvarterets och kommunens medborgare. Antalet invandrare i mitt kvarter är för övrigt 18,5%. Alla är våra vänner och omhuldade. Ingen tänker på att de en gång kom från främmande land,

   Med de bästa hälsningar

   Stellan

  • Björn - 19 oktober, 2012

   Om du inte ställde så mkt korkade frågor kanske du skulle få bättre svar?

 9. Thomas Sjöstrand - 17 oktober, 2012

  Jag blir så trött på när man ställer utsatta grupper mot varandra. Varför anser man att det är invandringen som leder till neddragningar i vård och skola? Det är jobbskatteavdrag och vinster inom de privata företagen som skapar neddragningarna. med andra prioriteringar skulle vi ha råd att hjälpa alla behövande.
  Och rasismen måste bekämpas, även om den nu är på väg att bli ”rumsren”.

  • Mikey - 17 oktober, 2012

   Västvärldens mest misskötta invandringspolitik är inte gratis. Bara migrationsverkets kostnader är 13 miljarder årligen, ska alla samhällskostnader räknas in så vet bara . Sådana kostnader på”Gud” var vi hamnar. De styrande partierna vägrar ju utreda det. Absolut lägst så handlar det om 40 miljarder årligen, men det kan vara över 200 miljarder också. Dessa enorma kostnader påverkar såklart alla samhällsdelar.

   Sen undrar jag, du vill hjälpa alla behövande säger du. Då vill du väl hjälpa så många som möjligt?
   Du tror inte att du kan hjälpa fler i närområdena än du kan hjälpa de få som är välbeställda nog att kunna ta sig till Sverige? En smuggelbiljet till Sverige går på minst 60-100 000 kr.
   Personer som många gånger ljuger om sitt flyktingskap för att mjölka bidragssystemen i Sverige.

   Kostnaderna för invandrare till Sverige har exploderat såpass de senaste åren att regeringen till och med börjat ta pengar från biståndet för att bekostna invandring till Sverige. Här kan man snacka om felprioriteringar. Det är självklart billigare att hjälpa människor i fattiga länder än vad det är att föra upp några få till Svensk levnadsstandard i Sverige.

   • Alf Carlsson - 18 oktober, 2012

    …samtidigt är det så att skatten för samtliga hade kunnat halveras om alla betalade den skatt man skulle. Man kan inte diskutera flyktingpolitik utan att diskutera alla kräk som vegeterar på den svenska samhällkroppen och flyttar pengar utomlands för att undkomma sin skyldighet att bidra. Man bor gärna i flotta Östermalmsvångingar, man har gärna sitt hus i skärgården och man flyttar gärna sitt kapital till skatteparadis. T o m folkhjältar som Loa Falkman ägnar sig åt detta svineri.
    Frågan är inte ”om man vill” ställla grupper mot varandra. Frågan är ATT grupper står mot varandra och att detta måste synliggöras.
    _____
    Jag förstår MYCKET VÄL, de summariska rättegångar som genomförs mot den vegeterande överklassen i samband med revolutioner och jag förstår mycket väl de korta handläggningstiderna.

 10. Anna - 19 oktober, 2012

  Förra året delade Sverige ut 93 000 uppehållstillstånd, vilket är unikt bland jämförbara länder.
  Nu anländer fler än 1 000 asylsökande i veckan, vilket också är unikt.
  Lägg därtill historiskt stor anhöriginvandring, och en aldrig sinande ström av ensamkommande unga män (populärt kallade ”barn”).
  56% av alla somalier som emigrerar till Europa hamnar i Sverige.

  Detta är naturligtvis inte hållbart. Och kom igen. Låt oss diskutera detta utan trams om att ”göra rasismen rumsren”.

  SD:s politik är inte ett dugg mer rasistisk än de danska socialdemokraternas. Eller finska regeringens. Eller för all del norska Arbeiderpartiets. Eller brittiska Labour, vars politiker slagit fast att ”massinvandringens era är över”.
  Land efter land minskar massinvandringen för att räddas vad som räddas kan av välfärden.

  Bara Sverige går åt andra hållet. Makalöst.
  Låt mig påminna om att 73% av svenskarna ser invandringen som ett stort problem (Novus).

  Signaturen Lottas kommentar nedan är föär övrigt det dummaste jag läst, och i sig skäl nog att rösta SD 2014. Fast Lotta kanske är en SD-sympatisör som med hjälp av satir klär av invandringsförespråkarnas dummaste argument. Låt oss hoppas det.

 11. Niklas - 19 oktober, 2012

  Vad vill du säga med denna krönika?
  Samma gamla floskler som rotas fram ifrån garderoben.
  SD över 10% idag,och det kommer inte vara stopp där.
  Jag säger som Jimmie Åkesson sa i repliken med Annie Lööf:
  ”Jag behöver ingen verktygslåda för jag har inte tagit sönder något”

 12. Suicidal pekå - 19 oktober, 2012

  Snart får landsförädarna som rullat ut röda mattan för det degenererade, demoraliserade och kalla samhälle vi ser i dag springa gatlopp !

  Sjuklöverpolitruker, experttyckare och journalister som hyllat dagens mångkriminella samhälle där de svaga bespottas till förmån för mångkulturen kommer ALDRIG att förlåtas ! Man kan skönja att ni nu börjar begripa att ni målat in er i ett hörn och således vänder kappan efter vinden med ledare och debattartiklar som om SD skrivit dem skulle kallas för rasistiska och främlingsfientliga. Ni fega hycklare, er tid i ryggdunkningarnas paradisär förbi- Nu väntar folkets avgrundsdjupa förakt bakom knuten !

 13. Maggan - 19 oktober, 2012

  Jag kommer att rösta på SD till nästa val eftersom invandrare får tillgång till lägenhet före mitt barn. De får lika eller högre pension än jag trots att en del av dem knappt arbetat i landet och jag får slita ett helt liv för en futtig pension. Miljarder satsas på invandrare och deras släktingar medan gamla far illa i äldreboenden och sjukvård och skolor förfaller. De skolor som får extrastöd är invandrarskolor. Vi har världens högsta skatter men vanligt folk missgynnas. Hög arbetslöshet, svår bostadsbrist och mp verkar för helt fri invandring och c vill ha in drygt 30 miljoner invandrare till!!!!

 14. Bengt Larsson - 19 oktober, 2012

  Några månader innan riksdagsvalet 2014 kommer vi att få uppleva ett flertal ”utspel” från C och Kd. Dessa utspel kommer att ”tangera” åsikter som SD talar klarspråk om och blir kallade R A S I S T E R för. Allt för att i panik hålla sig kvar i riksdagen och locka tillbaka väljare från SD.

 15. Lars - 19 oktober, 2012

  Att svensk integrationspolitik inte fungerar beror på att en fungerande invandring inte kräver en politik. En fungerande invandring kan man endast lyckas med genom att behandla alla människor lika. Inte genom att, såsom journalister och självutnämnda experter eller ”antirasister” vill, anse att invandrare inte är kapabla att ta vara på sig själva och att man därför utan motprestation ska försörja dem.
  .
  Se på vad ni har ställt till med. Det är ert, journalisternas, fel att Sverige håller på att rasa samman. Det är ni som är rasisterna då ni inte vill ställa samma krav på utlänningar som på svenskar. Ändå har ni mage att sitta och kalla helt vanliga svenskar för ”rasister” när de uttrycker sin frustration inför att se det egna landet falla i spillror.
  .
  Invandringen kostar enorma summor. Förmodligen flera hundra miljarder om året, men även regeringens egentillsatta utredningar som räknar ”snällt” pekar på minst 50 miljarder om året. Varför försöker ni mörka detta? Tror ni att folk är helt dumma i huvudet? Då har ni fel.
  .
  Som symptom på detta tyr sig alltfler till det enda parti som är emot galenskapen; SD. Och nu anser ni journalister att SD är problemet. Är ni helt från vettet? SD är symptomet. Hur bra brukar det gå att försöka ”bota” ett symptom istället för orsaken till problemet? Inte alls, naturligtvis.
  .
  Allt det här är ert fel. Inte vårt, vanliga svenskars. Vi har suttit och knutit nävarna i byxfickorna i årtionden och hoppats att någon ska ta sitt förnuft tillfånga. Men icke. Ni har ljugit, mörkat och skyllt ifrån er, samtidigt som ni förordat en fortsatt galet hög invandringstakt, samtidigt som problemen eskalerat. Och nu skyller ni på oss. På oss som försökt säga nej men då fått stämpeln ”rasist” i pannan.
  .
  Hoppas ni sover riktigt, riktigt dåligt om nätterna. Att förstöra ett land är inget man vill ha på sitt samvete.

 16. Peter Svensson - 19 oktober, 2012

  DEN CYNISKA OCH DJUPT ORÄTTVISA FLYKTINGPOLITIKEN!

  (Ber om ursäkt för eventuella radbrytningar och radavstånd, men jag har hämtat nedanstående från ett worddokument och ibland blir det som det blir.)

  Bruttokostnaden för ett ensamkommande flyktingbarn är, om man tar ett genomsnitt av Migrationsverkets och sajten Riksdag & Departments uppgifter, 1.42 miljoner kronor per år.

  En del ”barn” kommer att få jobb och etablera sig i Sverige, men merparten av dem kommer ändå att förbli arbetslösa under många år eller försvinna från Sverige. Flyktingindustrin ger också en hel del jobb, men å andra sidan så kan man säga att den finansieras av skattebetalare.

  Vilket för oss in på nettokostnaden. En undersökning av vad som hänt de 306 ensamkommande som kom hit 2006 ger en vägledning och talar om att nettokostnaden kanske inte är så mycket lägre än bruttokostnaden trots allt.
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/sa-gick-det-for-flyktingbarnen

  Men oavsett om vi räknar på brutto- eller nettokostnad, så blir man livrädd när man inser hur många människor som hade kunnat få hjälp på plats!

  Inte blir det bättre när man inser att riskkapitalistbolag – några av dem med kopplingar till politiska partier – tjänar grova pengar på hanteringen. Det handlar helt enkelt om människosmuggling för stulna (=folkets) pengar, där giriga affärsmän och riskkapitalsbolag tjänar pengar. Att Bert Karlsson nu ska starta flyktingboende säger allt som egentligen behöver sägas …

  Det är givetvis omöjligt att ha en helt rättvis flyktingpolitik, men du som fortfarande tycker att Sverige har en rättvis ”flyktingpolitik” har en mental spärr som gör dig oförmögen att tänka klart. Och du – vi snackar RIKTIGA BARN och SMÅ BARN nedan, som inte har råd att betala 100000 kronor till en flyktingsmugglare!

  Nedanstående uppgifter är hämtade från Läkare utan gränsers hemsida men uppräknade till 1.42 miljon kronor.

  – 1.42 miljoner kronor räcker till ett medicinskt akut-kit som innehåller allt nödvändigt material för att förse 225397 människor i tre månader med sjukvård.

  – 1.42 miljoner kronor räcker till utrustning för att förlösa 15620 barn.

  – 1.42 miljoner räcker till en tredagars malariabehandling till 201640 personer.

  – 1.42 miljoner räcker till energirik specialmat till 5259 undernärda barn i fem veckor.

  – 1.42 miljoner kronor räcker till en dos mässlingsvaccin till 738400 barn.

  – 1.42 miljoner kronor räcker till två doser stelkrampsvaccin för att skydda 19722 mödrar före och efter en förlossning.

  – 1.42 miljoner kronor kan rena vatten till 142111111(!) människor.

  Jag hoppas att det gick upp ett ljus för dig nu hur cynisk och orättvis svensk flyktingpolitik är. Om inte så kan jag inte dra någon annan slutsats än att du helt enkelt tillhör de politiskt aktiva som bara vill importera valboskap eller vill krossa välfärdsstaten för att kunna införa planhushållning.

 17. Urban Jakobsson - 19 oktober, 2012

  Det är komiskt att läsa svaren här.Sveriges befolkning har gått från 8 milj och om 6 år kommer vi vara 10 milj.Detta på 25 år! Det finns inget land i västvärlden som har tagit emot så mycket flyktingar med anhöriginv som foljd som Sverige.Detta finns det statistik på,varför kan ni inte bara erkänna att det är så?Det blir ett löjets skimmer över era försök att försköna någonting som är så uppenbart.

 18. Carl a glad - 19 oktober, 2012

  Så, slutdiskuterat. Läs. Förstå.

  http://www.eso.expertgrupp.se/Uploads/Documents/ESO%20rapport%203.pdf

  Ha en trevlig dag

  Andreas

  • Erik - 21 oktober, 2012

   I rapporten står det att resurser motsvarande 2% av BMP per år överförs från infödda svenskar till utlandsfödda svenskar via staten. Då rapporten missar att ta upp många många kostnader så är siffran antagligen rejält mycket högre.

   Hur mycket invandring Sverige tål blir i det ljuset en helt rimlig och normal fråga.

   Med tanke på den stora invandring av somalier som nu sker så kommer dessa siffror att stiga markant. Bara 10-20% av Somalierna i Sverige har jobb. Utbildningsnivån är extremt låg, med många analfabeter. Ränka med flera procent av BMP som överförs från infödda svenskar till den svensk-somaliska gruppen under åren som kommer.

   Bryr man sig inte om skolan, sjukvården och äldrevården så kan vi ju fortsätta ha Europas generösaste flyktingpolitik för att viska få känna sig sådär antirasistiskt god inombords.

 19. Minny - 19 oktober, 2012

  Ja, men den kan se olika ut. Den kan vara olika beroende på var du bor eller vilka tillgångar du har. Kan du köpa dig fri från problem är det lättare att vara god och hålla på anständigheten. Men, om du är en arbetslös, svensk ungdom som inte kan hitta någonstans att bo och inte har råd att köpa en lägenhet, då är det inte så lätt att vara god.
  Och är det anständigt att skära ner i sjukvården och äldreomsorgen? Är det anständigt att cancerpatienter inte kan få den bästa medicinen om de själva inte kan betala för den? Av skälet att samhället inte har råd att bekosta den? Är det anständigt när ett lands politiker för en oansvarig migrationspolitik? Nej och åter nej.
  Kära journalister och politiker var snälla att tala om för mig var alla migranter som kommer ska bo. Hur ska de försörja sig? Om man är någorlunda vaken så begriper man att det inte finns varken bostäder eller arbeten till alla. Det finns dessutom bara en viss summa pengar i potten som ska räcka till samhällets kostnader. Är det oanständigt av mig och SD, att tycka att regeringen ska rätta mun efter matsäck dvs inte ta emot fler migranter än vad samhället klarar av?

 20. SL - 19 oktober, 2012

  Kristina Lindquist det är ingen ide längre.
  Fler och fler har förstått att de blivit lurade av politiker och såna som dig inom media.

  Väntar bara på dagen då Sverige kan riva upp alla medborgarskap som delats ut på felaktiga grunder.
  Kanada håller på med detta nu.

  Väntar också på dagen, då folket kan ställa de ansvariga för massinvandringskatastrofen, inför rätta.
  Omöjligt säger vissa, men med ett undantag av legalitetsprincipen i dessa mål, så går det nog att få till det också.
  Norge gjorde det under sina krigsrättegångar.

  För övrigt finns det inget alternativ till SD.

 21. Bengan - 19 oktober, 2012

  Dessa Somalier är en katastrof för Sverige läs artikel i Avpixlat (enda man kan läsa om man vill veta sanningen)
  Anpassar sig inte till landet de kommer till utan lever i sin KLAN tänk om det ändå vore KU KLUX KLAN
  Återta tilldelat medborgarskap är ju en självklarhet i ett civiliserat land

 22. Alf Carlsson - 21 oktober, 2012

  Jag tycker det är utmärkt att Dagens Arena inser att bokbålen inte hindrar tankarna.
  Faran att de ökade spänningarna i samhället övergår till en syndabocksrörelse är uppenbar. Att ett rötägg diskuterar Ku Klux Klan är naturligtvis besvärande för ett land som offrat minst 9 års utbildning på idioten. Men tyvärr är det en politisk realitet att dessa lågbegåvade också är en del av samhällskroppen och att dom tilldelats en demokratisk röst.
  ____
  Man kan inte bara vifta bort vifta bort de rasistiska dräggen och att nå fram med argument är uteslutet. Människor som Bengan drivs av hatet, sannolikt hatet över sitt eget misslyckande, sin egen medelmåttighet, men han vill att invandrare ska bära bördan av hans träskstatus. Bengan är en person som sparkar neråt, men som aldrig skulle ifrågasätta de riskkapitalister som dränerar landet på dess tillgångar. Han är helt enkelt för för feg och rädd för det.
  Detta är en politisk realitet som statsmakten inte kan bortse ifrån. Flyktingpolitiken i sin nuvarande form är ett högriskprojekt och frågan är hur mycket samhället orkar med innan fotbollsfanan och nazistfanan svajar på samma läktare. I arbetslöshetens spår, i politikernas oförmåga att formulera landets mål följer massor med enklaver som står utanför samhället med sina egna enklaver och rättssystem.
  _____
  Jag menar att Sverige som nation inte klarar av att ha en obudgeterad flyktingpolitik.
  Vi måste reda ut och inventera situationen, men att skuldbelägga flyktingar så som Bengan, är exakt den sjuka rasism som måste avslutas med alla till buds stående medel. Skulle man riva Bengans svenska pass, vilket hans inställning till Ku klux klan påbjuder och låta honom söka visum i Syrien, så kan vi nog med ganska stor 100%-ig säkerhet räkna med att han även dyker upp som en regeringsrepresentant för Bashar al-Assad. Bengan är rädd och feg och det är alltid så med dessa våta hundar, att man vill ha en stark dominerande husbonde.

 23. Erik - 21 oktober, 2012

  Den folkpartistiska riksdagsledamoten Fredrik Malm har räknat lite på sin blogg om invandringens kostnader: http://fmalm.blogspot.se

  ”En korrekt beräkning för en [nyinvandrad] ensamstående mamma som pluggar svenska och deltar i andra insatser på heltid, med tre barn över 11 år utan någon pappa som bidrar till försörjningen är:

  6 468 kr i etableringsersättning
  3 000 kr i etableringstillägg
  4 500 kr i bostadsbidrag
  3 754 kr i barnbidrag
  3 819kr i underhållsstöd

  = 21 541 [skattefritt per månad] ”

  Fredrik tycker att det är precis som det ska vara. Men eftersom det här motsvarar medianlönen för de som arbetar i Sverige så tycker jag det låter som helt sjukt mycket pengar. När vanliga svenska politiker står för helt vansinniga system så växer SD. Jag vill faktiskt inte rösta på SD och tycker miljöfrågorna är jätteviktiga, men när de andra stoppar huvudet så djupt ner i sanden så känner jag att jag inte har något val.

  • Alf Carlsson - 21 oktober, 2012

   …om man då räknar nettot utifrån hur billigt ”invandraren” producerar dom kläder du har på dig från fabriken i Bangladesh, så är det snarare arbetaren i Bangladesh som betalar kostnaden för invandraren i Sverige.
   _____
   Om man sen ser utbildningen som en investering, så ska kostnaden jämföras med vad det kostar att utbilda ett barn 12 år i Sverige.
   _____
   Ser man sen Sverige som en helhet, så är investeringen 1/7-del av vad Anni Lööf tar för att befria riksdagen från Centerpartiet.
   _____
   Ser vi kostnaden för Hans Christian Rausing, som har autmatiserade insättningar på sitt konto utan någon som helst koppling till prestation, tvärtom finansieras överdåd, lyx och narkotikamissbruk, så är investeringen i en invandrares utbildning en piss i Mississippi.
   _____
   Problemet ligger inte i denna kostnad, utan problemet med flyktingfrågan är att det svenska samhället är mättat på ett självalt utanförskap, som ställer krav på inskränkningar i demokratin. Vi är trötta på moskéernas kvinnovåld, vi är trötta på mellanösternlösningar och niqaber och vi är trötta på folk som sätter koranen över svensk lag. Majoriteten av invandrare är inte alls där, men vi har en ökande andel medeltid som just nu passerar gränsen, som vill ha skydd, samtidigt som man ställer en massa krav som anses orimliga utifrån den demokratiska tradition som finns i Sverige.
   Bara det faktum att två muslimska flickor vägrar ta Carl Hamilton i hand, väcker ett berättigat förakt. Kravet på böneutrop, niqaber, livvakter till Wilks – detta är ingenting överhuvudtaget som tolereras och än mindre mellanösternlösningar i form av självmordsbombninger. Svensken bryr sig inte om invandringen i sig, men man vill inte först bjuda hem och sen få sitt golv nerpissat. Det är i detta spannet som Jimmi Åkesson hämtar sina röster och när han nu rensar ut hat- och syndabocksfolket ur partiet, om än som ett spel för galleriet, så kommer alla dessa detaljer att fösa väljarna mot SD, i brist på en ansvarsful invandringspolitik från övriga partier.
   _____
   Att sitta som Helle Klaein, Erik Ullenhage, Kristina Lindquist m fl, och idealisera över en hårdnande verklighet är det absolut dummaste man kan göra. Det provocerar bara ännu fler mot SD.
   _____

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Rekordmånga tvingas föda i annat län

Nyhet › Efter att BB Sophia stängde har andelen föderskor som tvingas föda i ett annat län ökat dramatiskt. Fortsätter hänvisningarna i samma takt kommer rekordmånga kvinnor tvingas föda i ett annat län i år. 0Inga delningar

Sveriges mest hatade reporter

Blogg › När bloggaren Julia Caesar avslöjats stängde DN-reportern Niklas Orrenius av mobiltelefonen, skaffade hemlig adress och slutade svara på twitter. Reportern som hyllat pratet och lyssnandet som metod fick till slut nog av hatet. 0Inga delningar

Allt sämre villkor i privat driven äldreomsorg

Nyhet › Lägre löner, mer missnöje med arbetet och högre andel otrygga jobb i privat driven äldreomsorg, visar ny rapport. »Orealistiskt att enbart lita till att marknadskrafterna«, säger Tobias Baudin, Kommunal. 0Inga delningar

Är Kinberg Batra Moderaternas Mona Sahlin?

Ledare › För kvinnosakens skulle får man hoppas att M backar upp sin partiledare. Även när det blåser. Det verkade så rätt när… 0Inga delningar

Sverige sämst i klassen – här ökar klyftorna som mest

Nyhet › Skillnaden mellan fattiga och rika ökar mer i Sverige än i något annat OECD-land, visar ny rapport från LO. 1591facebook: 1591

Så driver assistansbolagen upp vinsterna

Nyhet › Med hjälp av jurister kan privata bolag driva upp antalet assistanstimmar – och därmed vinsterna. »Lagen sätter få gränser för vad man kan få« säger Cecilia Eek, Försäkringskassan. 68facebook: 68

Andrummet ger mig andnöd

Ledare › Det finns mycket EU kan göra för människor på flykt. I stället väljer medlemsländerna att skaffa sig andrum bakom gränskontroller… 0Inga delningar

22 av 22 remissinstanser sågar regeringens nya migrationspolitik

Nyhet › Alla 22 instanser som hittills lämnat in remissvar på regeringens nya migrationspolitiska förslag sågar det vid fotknölarna. 5275facebook: 5275

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Balkanrutten

Bild: Flcikr/International Federation of Red Cross and Red Crescent Society

EU skickar nödhjälp till Grekland

Nyhet › EU-kommissionen föreslår att 700 miljoner euro ska ges till nödhjälp i Grekland, på Balkan och EU-länder utmed Balkanrutten.  12facebook: 12

Matkö i Idomeni, Grekland. Bild: Johanna Senneby

Tusk: Sätt flyktingar i förvar i 18 månader

Nyhet › I en intervju med the Guardian avfärdar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk den officiella statistiken över flyktingars ursprung och beskriver Merkels politik som farlig. 10facebook: 10

malin och anna eu

”Plötsligt är det som att det inte finns några flyktingar”

Nyhet › I skuggan av kriget mot terrorismen bryter länderna utmed Balkanrutten mot asylrätten. Europaparlamentarikerna Anna Hedh (S) och Malin Björk (V) är mycket kritiska. 170facebook: 170

Strandade flyktingar syr igen sina munnar i protest
Balkan sorterar flyktingar – hundratals lämnade i ingenmansland
 

Redaktionen


Johanna Senneby

Asylpolitiken splittrar S – och Anders Ygeman

På S-kongressen nästa år tvingas inrikesminister Anders Ygeman i egenskap av Stockholms arbetarekommuns ordförande driva en asylpolitik som går i rakt motsatt riktning mot regeringens. 0Inga delningar

Veckans graf | Rekordnota för stafettsocionomer

Stockholmsalliansen slopar satsning på jämlik hälsa – inte kostnadseffektivt


Nina Brevinge

LO: Bemanningsföretag missbrukar kryphål i avtalet

Bemanningsföretag har satt i system att anställa studenter, visar P4 Västmanlands granskning. »På så vis slipper företagen betala ut garantilön«, säger Kent Ackholt, ombudsman på LO. 0Inga delningar

Ökad ohälsa inom handeln – särskilt bland kvinnor

Allt fler barnfamiljer tvingas bo på vandrarhem


hannafinmo

Det enda jag vill säga om Löfvens Saudi-resa

»Om kvinnor här i Saudiarabien säger det, vem är jag då att säga att ni ska göra på ett annat sätt?« 0Inga delningar

Varning för Lööfs migrationspolitik

Viktigast var att komma överens


Vesna Prekopic

Vår tids daglönare

Kampen mot de otrygga jobben, de otrygga liven, borde vara den stora kampen fackförbunden driver gemensamt. 0Inga delningar

Vilka politiker vågar göra som i Nyköping?

Polisen behövs, men jämlikhet behövs mer


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • annons2
  pengaropolitik
  annons
  Arena_banner_nyhetsbrev