kentwerne_ny

Kent Werne: Högtflygande miljardärer

Dela

Sveriges ekonomiska elit chartrar egna flygplan till Nice medan arbetslösa och sjuka inte ens har råd med busskort. Hur mycket kan klyftorna växa innan missnöjet riktas mot de rika i stället för mot samhällets utsatta?

För tio år sedan var de 100 stycken. Förra året 136. I år kvalar 147 svenskar in på Veckans Affärers miljardärslista.” Aldrig någonsin har de varit fler”, konstaterar affärstidningen. Och aldrig har de varit rikare. Över tusen miljarder kronor sitter de på tillsammans. Eller mer exakt 1 120 000 000 000 kronor.

Den som tror att finanskrisen och eurokrisen har slagit mot de rika tror alltså fel. Vilket om inte annat toppskiktets allt mer vidlyftiga livsstil vittnar om.

”Privatjet är optimalt”, var rubriken på en artikel i Veckans Affärer i november, där Robert Almqvist – vd för ett företag som hyr ut flygplan – intervjuas.

Efterfrågan på privatchartrade flyg ökar tydligen explosionsartat, både bland affärs- och privatresenärer. Bara Nordic Air Brokers sålde långt över hundra flygningar förra året. Det är alltså inte bara SCA:s ledning som vill slippa kollektivet.

”Jag tror att många tycker att det är ett optimalt resande”, säger Almqvist. ”Du känner frihet, kan tillgodose alla tänkbara behov och utnyttjar tiden maximalt.” Taxi från kontoret på Blasieholmen till VIP-terminalen på Bromma, och fem minuter senare är du på väg mot Franska Rivieran med en flaska Dom Perignon i en ishink av silver.

Because I’m worth it.

Ett privatchartrat flyg Bromma till Nice går på 220 000 kronor. En årslön för en undersköterska, men naturligtvis växelpengar för landets 147 miljardärer.

Är detta verkligen något att uppröras över?

Problemet är väl kanske inte så mycket utsvävningarna i sig som de växande klyftorna som har bäddat för dem.

När alliansen avskaffade förmögenhetsskatten slutade också SCB föra statistik över förmögenhetsfördelningen i Sverige. Vi vet alltså inte exakt hur den ser ut. Men nationalekonomerna Daniel Waldenström och Jesper Roine (som jobbat med att räkna för Thomas Piketty) har räknat ut att den rikaste hundradelen – 70 000 personer – äger ungefär fyra tiondelar om man räknar in tillgångar som parkerats utomlands av skatteskäl.

1 procent kontrollerar alltså 40 procent. Och allt tyder på att toppen drar ifrån.

Förmögenhetsklyftan har växt som en konsekvens av ökade inkomstskillnader. Den rikaste procentens andel av totalen har mer än fördubblats i Sverige sedan 1980-talet, från 4 till 9 procent. Ägarfamiljer som Wallenberg, buyout-kungar som Björn Savén och toppchefer som Carl-Henric Svanberg har sett sina inkomster skena på löntagarnas och skattebetalarnas bekostnad. De har vunnit på grund av att andra förlorat.

I boken Lönesänkarna konstaterar Erik Sandberg att lönernas andel av nationalinkomsten har minskat med 8 procentenheter sedan rekordåren på 1960-talet, att vi nu är tillbaks på samma nivå som innan den allmänna rösträtten.

I stället har vinster och utdelningar ökat, samtidigt som skatterna har sänkts för såväl företag som rikt folk. Om de nu över huvud taget behagar skatta. ”Luxemburg Leaks” vittnar om att skatteflykten är mer omfattande än vi anat. Och detta i ett läge då regeringar stramar åt för att kapa utgifter, en svångremspolitik som främst drabbar de redan drabbade. I Sverige har skyddsnäten sänkts och fått större maskor i ett försök att pressa ner lägstalönerna, men också för att finansiera stora skattesänkningar.

Den svenska relativa fattigdomen har ökat mest inom OECD, vilket främst beror på att folk utan jobb och med tillfälliga jobb fått det allt svårare. Liksom deras barn.

Medan många arbetslösa och sjuka inte ens har råd med busskort stiger de rika mot skyn i privatchartrade plan. Frågan är bara var resan slutar. Hur mycket kan klyftorna växa innan missnöjet riktas mot de rika i stället för mot samhällets utsatta?

Kent Werne

18 kommentarer

 1. Sten Karlsson - 19 december, 2014

  Apropå inget.

  Ett privatchartrat jetplan landade på Sturups flygplats häromdan. Kom inte från Nice men väl från Beirut. Innehöll 10 asylsökande ”flyktingar”.

  Inte bara i Sverige vi dras med olikheter.

  • Peter Skoglund - 19 december, 2014

   Jag funderar över ditt val av citattecken. Insinuerar du att man aldrig behöver fly från t.ex. krig om man har pengar?

   Dessutom är det faktiskt en struntsumma i sammanhanget. 10 personer i ett plan skulle bli 22 000:- per person. En extremt liten del av t.ex. Sveriges befolkning skulle vara oförmögna att få ihop den summan om livet hängde på det.

  • LasseVbg - 20 december, 2014

   Och det gick att få in invandringsfrågan här också…sjuklig besatthet

 2. Åke Sandberg - 19 december, 2014

  Because she’s worth it?

 3. Leif Lindau - 19 december, 2014

  Även asylsökande flyktingar från Syrien chrtarar numera privatjet för att komma till Sverige. det som kom i veckan till Sturup hade med sig 10 st. som söker asyl.

  Till Nice varje år brukar också ett tiotal politiker och tjänstemän från nästan varje kommun ta sig på våren till fastighetsmässan där . för att ”marknadsföra kommunen” och dricka gratis champagne.

  • singalong - 19 december, 2014

   Man hade ju önska att det bar dom som var flyktingarna i stället. Skål!

 4. /lasse - 19 december, 2014

  Hur mycket kan klyftorna växa innan missnöjet riktas mot de rika i stället för mot samhällets utsatta?

  Om man ser till det generella tillståndet i världen hur mycket som helst.
  Mer jämlika samhällen där folk organiserar sig och försöker skapa mer jämlikhet verkar inte var normen utan tillfälliga undantag.

 5. Johan på Huset - 19 december, 2014

  Dä går allri!
  Aldrig någonsin har makten tagit de lägres parti mot elit och överklass.
  På min hemförsamlings kyrkogård ligger grosshandlarna upphöjda, tillsammans med lagens skyddsvakter.
  På gravstenarna talas om levnadens obeständighet som gräset som vissnar mot kvällen.
  Själv ser jag Putte på klarinetten spela upp ”When the saints go marching in”, alltmedan grosshandlarna får släppa före allmogen, enligt regeln de sista ska vara de första.

  • /lasse - 19 december, 2014

   En stor tröst att Gud belönar de rättfärdig som vet sin plats, ty himmelriket är deras. De kanske inte har råd med varken busskort eller privatjet i detta livet men sen jävlar blir det åka av när de kommit till andra sidan. De bör förstås noga akta sig för djävulens ogudaktiga bländverk typ socialism och kommunism för då blir det enkel biljet till evig plåga i helvetet, med eller utan busskort.

   • Johan på Huset - 20 december, 2014

    Säg inte så. säg inte så!
    Jesus torde vara en av världen mest kända religiösa kommunister.
    Därmed torde det bli en sämre lott för den rike mannen, som fått sin del här i världen.

 6. joakim - 19 december, 2014

  (s) kanske kan prata lite om svensk ojämlikhet den kommande valrörelsen; det är säkert exakt vad man tänker göra, berätta om landet där 20% av befolkningen äger det mesta av värde? Nog vill (s) göra det! …eh, hallå?

  • /lasse - 19 december, 2014

   Nja prata och prata men de kan väl alltid försiktigt antyda att de en gång i tiden var emot ojämlikhet och tog de svagas parti mot kapitalet, på den tiden de t.o.m. vågade kalla sig demokratiska socialister. Det sistnämnda försvann väl ut i kulissen för permanent destruering med ordförande Persson. ”Extrem” vänsterinhopparen Juholt dristade sig till att tala om social demokrati (Suhonen påhitt?).

 7. putte torild - 19 december, 2014

  Så länge Sverige har en oreglerad mediemarknad där 90% ägs av borgerliga intressen så kommer inte information om den ”alternativa” verkligheten där tex var fjärde kund på Apoteket inte har råd att hämta ut sin medicin, att nå majoriteten av folket. Borgerligheten sitter i en sits som ligger nära monopol och detta skapar ett stort demokratiskt underskott som påverkar såväl intresse för politik som valutgångar.

 8. André - 20 december, 2014

  Och SD ökar och ökar…
  Alliansens bästa gärning !
  Utmärkt sätt att dra uppmärksamheten åt ett annat håll
  Metod:? Slå sönder termometern så att man inte kan se hur pass sjuk patienten är

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Erik Hansson (forskare): Lösningen på tiggeriet har inga gränser

Debatt › Att argumentera för att lösningen på tiggerifrågan finns i EU-migranternas hemland är att skjuta problemet ifrån sig. Retoriken för oss närmare ett tiggeriförbud, skriver Erik Hansson, Uppsala universitet. 0Inga delningar

Historien går igen

Blogg › Den nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare vill göra livet för romer i Sverige så svårt att de väljer att flytta till andra länder. Det är en välkänd historia. 23facebook: 23

22 av 22 remissinstanser sågar regeringens nya migrationspolitik

Nyhet › Alla 22 instanser som hittills lämnat in remissvar på regeringens nya migrationspolitiska förslag sågar det vid fotknölarna. 5275facebook: 5275

EU har misslyckats i grunden

Ledare › Frågan om invandringen var det som avgjorde brexit-omröstningen. EU-projektet behöver nu omdefinieras.  459facebook: 459

Tiotusentals arbetslösa blir av med ersättning

Nyhet › För drygt ett år sedan införde Arbetsförmedlingen nya tuffa regler för vissa arbetslösa. Sedan dess har myndigheten fattat nästan 150 000 beslut om indragen ersättning. 156facebook: 156

Ministern: Ökad kontroll leder till ökad respekt för systemet

Nyhet › Nya hårdare regler gör att tiotusentals arbetslösa blir av med sin ersättning. »Det leder till ökad respekt för systemet«, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. 1516facebook: 1516

Maja Dahl: Rädslan kickar in när jag tar min flickväns hand

Krönika › Terrorattacken i Orlando är en attack på grupper som varje dag slåss för sitt eget utrymme, för sin egen frihet och sin rätt att vara en del av samhället på lika villkor. 456facebook: 456

Riksrevisionen: Vinstjagande läkemedelsjättar har för stort inflytande

Nyhet › Läkemedelsjättar med vinst framför ögonen har stort inflytande över hälso- och sjukvården. Nu varnar Riksrevisionen för att staten inte är tillräckligt oberoende gentemot den gigantiska industrin. 1222facebook: 1222

»Får vi inga pengar från kunden får du ingen lön«

Nyhet › Egenanställningsföretagen marknadsför sin verksamhet som »enkel och trygg«. Men enligt facket råder stor osäkerhet kring de anställdas villkor och i värsta fall blir man helt utan lön. 21facebook: 21

Svenska flickor är unika

Ledare › Problemet med psykisk ohälsa bland flickor är unikt svenskt. Vårt samhälle utfärdar löften det inte kan infria. 605facebook: 605

De tar inte våra jobb

Nyhet › Ny forskning visar att invandring inte påverkar löner och sysselsättning på arbetsmarknaden i någon högre utsträckning. 56facebook: 56

Så har rasistsajterna rasat i sociala medier

Nyhet › Spridningen av material från hatsajter har minskat med nära 75 procent det senaste halvåret. 518facebook: 518

Läkare: Förlossningsskador skandalöst dåligt undersökt

Nyhet › Bristningar drabbar upp till 60 procent av alla föderskor. Enligt Socialstyrelsen ger skadorna sällan problem. Nu stöter myndigheten på motstånd – forskare pekar på omfattande kunskapsluckor. 566facebook: 566

Sverige sämst i klassen – här ökar klyftorna som mest

Nyhet › Skillnaden mellan fattiga och rika ökar mer i Sverige än i något annat OECD-land, visar ny rapport från LO. 1591facebook: 1591

Därför är en rökplym viktigare än nya bostäder

Reportage › En harmlös rökplym satte stopp för nybyggen i Stockholm. I Kiruna finns så många riksintressen att politikerna har svårt att hitta byggbar mark. I Sundbyberg bygger man bostäder i rasande fart. Hur går det ihop? 272facebook: 272

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vård och omsorg värst i klassen

Nyhet › På över 500 arbetsplatser är arbetsmiljön så ohållbar att skyddsombuden anmält sin arbetsgivare till Arbetsmiljöverket. Allra värst är det inom vård och omsorg, visar Dagens Arena granskning. 64facebook: 64

»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
Kraftig ökning av larm om ohållbar arbetsmiljö
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Balkanrutten

Bild: Flcikr/International Federation of Red Cross and Red Crescent Society

EU skickar nödhjälp till Grekland

Nyhet › EU-kommissionen föreslår att 700 miljoner euro ska ges till nödhjälp i Grekland, på Balkan och EU-länder utmed Balkanrutten.  12facebook: 12

Matkö i Idomeni, Grekland. Bild: Johanna Senneby

Tusk: Sätt flyktingar i förvar i 18 månader

Nyhet › I en intervju med the Guardian avfärdar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk den officiella statistiken över flyktingars ursprung och beskriver Merkels politik som farlig. 10facebook: 10

malin och anna eu

”Plötsligt är det som att det inte finns några flyktingar”

Nyhet › I skuggan av kriget mot terrorismen bryter länderna utmed Balkanrutten mot asylrätten. Europaparlamentarikerna Anna Hedh (S) och Malin Björk (V) är mycket kritiska. 170facebook: 170

Strandade flyktingar syr igen sina munnar i protest
Balkan sorterar flyktingar – hundratals lämnade i ingenmansland
 

Redaktionen


Yonna Waltersson

Ta ansvar mot hatet

Ödesdigra konsekvenser om verklighetsbilden som etsar sig fast är den att flyktingkrisen är ett olösligt dilemma. 168facebook: 110 twitter: 58

Nina Brevinge ny grävredaktör på Dagens Arena

AKB:s svaga position är farlig


Nina Brevinge

Regeringen slopar förslag om hälsoväxling

Regeringen drar tillbaka det kritiserade förslaget om hälsoväxling. »Men målsättningen att få ner sjuktalen ligger kvar och vi har ett gediget arbete kvar framför oss« säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) på en pressträff... 0Inga delningar

Regeringens läslov – en årsgammal Bonnierkampanj

Lovar fler platser på lärarhögskolan – trots att platser gapar tomma


Vesna Prekopic

Finns inget annat än nolltolerans mot sexuella trakasserier

Festivalsommaren är slut, skolvardagen har börjat, och med den ett nytt läsår där alla vuxna måste tänka och agera utifrån nolltolerans mot sexuella trakasserier 0Inga delningar

Lässatsningar måste ske i skolan – inte utanför

Slaget om skolan vinns inte med retorik, Löfven


Johanna Senneby

Studentbostäder – alldeles för få och alldeles för dyra

En svag ljusning syns för de studenter som behöver någonstans att bo. Men de nya lägenheterna är fortfarande för få – och dessutom alldeles för dyra, visar en ny rapport från Sveriges förenade studentkårer (SFS). 0Inga delningar

100-procentiga löneskillnader för sommarjobbare

Tunga sossar ratar tiggeriförbud


Lisa Gemmel

Hur kunde det hända igen?

Med stora hål av sorg i hjärtat måste vi fortsätta kampen mot hatet och våldet.  40facebook: 40

Nu tar Dagens Arena semester!

Är du feminist eller nationalist?


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Herman der Nederlanden

50 000 i böter för transportörer som missar ID-kontroller

Transportörer som inte genomför en ID-kontroll riskerar att få höga böter. Barn kommer inte att kontrolleras om de åker med målsmän med giltigt ID. 8facebook: 8

Väntetiderna på akuten fortsätter att bli längre

Uvell tvingas lämna Kreab efter SD-umgänge


Maxime Wallström

Maxime Wallström: Ett säkert rum i farlig kollektivtrafik

På många platser i världen är risken stor för kvinnor att utsättas för verbalt och fysiskt våld i kollektivtrafiken – i Mexico City hanteras problemet med chockrosa bussar endast för kvinnor. 18facebook: 18

Nyanlända läkare ska få legitimation snabbare

MP vill betala privatpersoner som inhyser flyktingar


Mikael Färnbo

Kvinnolönerna spräcker LO-samordningen

Det blir ingen LO-samordning i avtalsrörelsen. Anledningen är att styrelsen inte har kunnat komma överens om lönesatsningar inom kvinnodominerade yrken. 36facebook: 26 twitter: 10

C lägger 12 gånger mer på sänkt dieselskatt än på biobränslen

Urartad arbetsmiljö för Samhallanställda på Mat.se


Ida Ölmedal

EU:s flyktingkvoter enbart socker på toppen

Rent krasst har EU-länderna inte lyckats enas om mer än att med militära medel göra det svårare för flyktingar att ta sig in i Europa. 16twitter: 16

Ida Ölmedal: Dessa är våra döda

Så kan fler dömas för hatbrott mot EU-migranter


Janna Ekbrant

FN: Allvarligt fel i topparnas debattartikel om DÖ

På fredagsmorgonen uppmanade tre näringslivstoppar till att skrota DÖ. Den FN-rapport de hänvisar till i texten har dock dömts ut av organisationen. 9twitter: 9

Kluvet MP håller kongress

Ulf Bjereld: Nyval finns inte på agendan


Jenny Bengtsson

Sveriges moderna slavar är en del i en dålig uppgörelse

Ingen som följt Dagens Nyheters artikelserie #deosynliga om de vidriga förhållanden som många arbetskraftsinvandrare i Sverige lever i kan ha undgått att bli berörd... 21twitter: 21

M jävlas hellre med sossar än tar avstånd från rasister

Kan vi sluta tjata om Sverigedemokrater i facket nu?


Erik Halling

Sonen avslöjade vanvården av sin mor – övervakas nu av vaktbolag

Don Sevcuk avslöjade med hur hans mamma blev vanvårdad på korttidsboende. Malmö stads svar blev att anställa vaktbolag för att se till att patientens anhöriga gick hem i tid. 7twitter: 7

Greenpeace: ”Klimatpopulism när den är som värst”

SCA ordförande reste för 10 miljoner – betalade 54 000


Peter Leander

MP: Ambulansen ska drivas av landstinget

Helene Öberg (MP) reagerar kraftigt på Dagens Arenas granskning av ambulansvården i Stockholm. Hon anser att ambulansen borde återgå i landstingets regi. 5twitter: 5

Kris inom ambulansen: ”Vi klarar inte en stor olycka”

En procent av hatbrotten mot romer klaras upp


Örjan Benzinger

LR: DN:s Pisa-larm en jämförelse som inte håller

Skoltrötta elever drar ned de svenska resultaten i Pisa-undersökningen skriver DN. Det är en jämförelse som inte håller enligt Lärarnas Riksförbund. 24twitter: 24

Reaktioner på SCB:s undersökning av partisympatier

Ingen skrotning – S behåller delar av fas 3


Jonna Sima

Walborg skickades hem – dog av sprucken tarm

Hon åkte in till akuten med svåra magsmärtor – och skickades hem med värktabletter. Tre dagar senare avled Walborg, 63, av att en godartad tumör som fått ändtarmen att spricka... 23twitter: 23

Moderaternas svarta vecka

Expertpanel om EU-valet: ”F! kan bli en x-faktor”


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna


Anna Herdy

Dags för ett nytt kunskapslyft

Ett nytt kunskapslyft är inte alltings lösning, men skulle klä många av arbetskraftens kroppar i en rustning som klarar den moderna arbetsmarknaden. 72facebook: 58 twitter: 14

Gräsrötterna kritiserar Björklunds nej till S

Lägg pusslet när valet är över


Kerstin Johansson

Sänkt lön med 25 procent: Så blir konsekvenserna

Sänkning av ingångslönerna med 25 procent ger stora konsekvenser. Fler tvingas ta dubbla jobb och söka bidrag... 11twitter: 11

PISA-studien: Resultaten för svenska elever fortsätter falla

Bråk om friskolebarnens journaler

 • pengaropolitik
  Arena_banner_nyhetsbrev