kentwerne_ny

Kent Werne: Högtflygande miljardärer

Dela

Sveriges ekonomiska elit chartrar egna flygplan till Nice medan arbetslösa och sjuka inte ens har råd med busskort. Hur mycket kan klyftorna växa innan missnöjet riktas mot de rika i stället för mot samhällets utsatta?

För tio år sedan var de 100 stycken. Förra året 136. I år kvalar 147 svenskar in på Veckans Affärers miljardärslista.” Aldrig någonsin har de varit fler”, konstaterar affärstidningen. Och aldrig har de varit rikare. Över tusen miljarder kronor sitter de på tillsammans. Eller mer exakt 1 120 000 000 000 kronor.

Den som tror att finanskrisen och eurokrisen har slagit mot de rika tror alltså fel. Vilket om inte annat toppskiktets allt mer vidlyftiga livsstil vittnar om.

”Privatjet är optimalt”, var rubriken på en artikel i Veckans Affärer i november, där Robert Almqvist – vd för ett företag som hyr ut flygplan – intervjuas.

Efterfrågan på privatchartrade flyg ökar tydligen explosionsartat, både bland affärs- och privatresenärer. Bara Nordic Air Brokers sålde långt över hundra flygningar förra året. Det är alltså inte bara SCA:s ledning som vill slippa kollektivet.

”Jag tror att många tycker att det är ett optimalt resande”, säger Almqvist. ”Du känner frihet, kan tillgodose alla tänkbara behov och utnyttjar tiden maximalt.” Taxi från kontoret på Blasieholmen till VIP-terminalen på Bromma, och fem minuter senare är du på väg mot Franska Rivieran med en flaska Dom Perignon i en ishink av silver.

Because I’m worth it.

Ett privatchartrat flyg Bromma till Nice går på 220 000 kronor. En årslön för en undersköterska, men naturligtvis växelpengar för landets 147 miljardärer.

Är detta verkligen något att uppröras över?

Problemet är väl kanske inte så mycket utsvävningarna i sig som de växande klyftorna som har bäddat för dem.

När alliansen avskaffade förmögenhetsskatten slutade också SCB föra statistik över förmögenhetsfördelningen i Sverige. Vi vet alltså inte exakt hur den ser ut. Men nationalekonomerna Daniel Waldenström och Jesper Roine (som jobbat med att räkna för Thomas Piketty) har räknat ut att den rikaste hundradelen – 70 000 personer – äger ungefär fyra tiondelar om man räknar in tillgångar som parkerats utomlands av skatteskäl.

1 procent kontrollerar alltså 40 procent. Och allt tyder på att toppen drar ifrån.

Förmögenhetsklyftan har växt som en konsekvens av ökade inkomstskillnader. Den rikaste procentens andel av totalen har mer än fördubblats i Sverige sedan 1980-talet, från 4 till 9 procent. Ägarfamiljer som Wallenberg, buyout-kungar som Björn Savén och toppchefer som Carl-Henric Svanberg har sett sina inkomster skena på löntagarnas och skattebetalarnas bekostnad. De har vunnit på grund av att andra förlorat.

I boken Lönesänkarna konstaterar Erik Sandberg att lönernas andel av nationalinkomsten har minskat med 8 procentenheter sedan rekordåren på 1960-talet, att vi nu är tillbaks på samma nivå som innan den allmänna rösträtten.

I stället har vinster och utdelningar ökat, samtidigt som skatterna har sänkts för såväl företag som rikt folk. Om de nu över huvud taget behagar skatta. ”Luxemburg Leaks” vittnar om att skatteflykten är mer omfattande än vi anat. Och detta i ett läge då regeringar stramar åt för att kapa utgifter, en svångremspolitik som främst drabbar de redan drabbade. I Sverige har skyddsnäten sänkts och fått större maskor i ett försök att pressa ner lägstalönerna, men också för att finansiera stora skattesänkningar.

Den svenska relativa fattigdomen har ökat mest inom OECD, vilket främst beror på att folk utan jobb och med tillfälliga jobb fått det allt svårare. Liksom deras barn.

Medan många arbetslösa och sjuka inte ens har råd med busskort stiger de rika mot skyn i privatchartrade plan. Frågan är bara var resan slutar. Hur mycket kan klyftorna växa innan missnöjet riktas mot de rika i stället för mot samhällets utsatta?

Kent Werne

18 kommentarer

 1. Sten Karlsson - 19 december, 2014

  Apropå inget.

  Ett privatchartrat jetplan landade på Sturups flygplats häromdan. Kom inte från Nice men väl från Beirut. Innehöll 10 asylsökande ”flyktingar”.

  Inte bara i Sverige vi dras med olikheter.

  • Peter Skoglund - 19 december, 2014

   Jag funderar över ditt val av citattecken. Insinuerar du att man aldrig behöver fly från t.ex. krig om man har pengar?

   Dessutom är det faktiskt en struntsumma i sammanhanget. 10 personer i ett plan skulle bli 22 000:- per person. En extremt liten del av t.ex. Sveriges befolkning skulle vara oförmögna att få ihop den summan om livet hängde på det.

  • LasseVbg - 20 december, 2014

   Och det gick att få in invandringsfrågan här också…sjuklig besatthet

 2. Åke Sandberg - 19 december, 2014

  Because she’s worth it?

 3. Leif Lindau - 19 december, 2014

  Även asylsökande flyktingar från Syrien chrtarar numera privatjet för att komma till Sverige. det som kom i veckan till Sturup hade med sig 10 st. som söker asyl.

  Till Nice varje år brukar också ett tiotal politiker och tjänstemän från nästan varje kommun ta sig på våren till fastighetsmässan där . för att ”marknadsföra kommunen” och dricka gratis champagne.

  • singalong - 19 december, 2014

   Man hade ju önska att det bar dom som var flyktingarna i stället. Skål!

 4. /lasse - 19 december, 2014

  Hur mycket kan klyftorna växa innan missnöjet riktas mot de rika i stället för mot samhällets utsatta?

  Om man ser till det generella tillståndet i världen hur mycket som helst.
  Mer jämlika samhällen där folk organiserar sig och försöker skapa mer jämlikhet verkar inte var normen utan tillfälliga undantag.

 5. Johan på Huset - 19 december, 2014

  Dä går allri!
  Aldrig någonsin har makten tagit de lägres parti mot elit och överklass.
  På min hemförsamlings kyrkogård ligger grosshandlarna upphöjda, tillsammans med lagens skyddsvakter.
  På gravstenarna talas om levnadens obeständighet som gräset som vissnar mot kvällen.
  Själv ser jag Putte på klarinetten spela upp ”When the saints go marching in”, alltmedan grosshandlarna får släppa före allmogen, enligt regeln de sista ska vara de första.

  • /lasse - 19 december, 2014

   En stor tröst att Gud belönar de rättfärdig som vet sin plats, ty himmelriket är deras. De kanske inte har råd med varken busskort eller privatjet i detta livet men sen jävlar blir det åka av när de kommit till andra sidan. De bör förstås noga akta sig för djävulens ogudaktiga bländverk typ socialism och kommunism för då blir det enkel biljet till evig plåga i helvetet, med eller utan busskort.

   • Johan på Huset - 20 december, 2014

    Säg inte så. säg inte så!
    Jesus torde vara en av världen mest kända religiösa kommunister.
    Därmed torde det bli en sämre lott för den rike mannen, som fått sin del här i världen.

 6. joakim - 19 december, 2014

  (s) kanske kan prata lite om svensk ojämlikhet den kommande valrörelsen; det är säkert exakt vad man tänker göra, berätta om landet där 20% av befolkningen äger det mesta av värde? Nog vill (s) göra det! …eh, hallå?

  • /lasse - 19 december, 2014

   Nja prata och prata men de kan väl alltid försiktigt antyda att de en gång i tiden var emot ojämlikhet och tog de svagas parti mot kapitalet, på den tiden de t.o.m. vågade kalla sig demokratiska socialister. Det sistnämnda försvann väl ut i kulissen för permanent destruering med ordförande Persson. ”Extrem” vänsterinhopparen Juholt dristade sig till att tala om social demokrati (Suhonen påhitt?).

 7. putte torild - 19 december, 2014

  Så länge Sverige har en oreglerad mediemarknad där 90% ägs av borgerliga intressen så kommer inte information om den ”alternativa” verkligheten där tex var fjärde kund på Apoteket inte har råd att hämta ut sin medicin, att nå majoriteten av folket. Borgerligheten sitter i en sits som ligger nära monopol och detta skapar ett stort demokratiskt underskott som påverkar såväl intresse för politik som valutgångar.

 8. André - 20 december, 2014

  Och SD ökar och ökar…
  Alliansens bästa gärning !
  Utmärkt sätt att dra uppmärksamheten åt ett annat håll
  Metod:? Slå sönder termometern så att man inte kan se hur pass sjuk patienten är

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

En ny Samhallsklass

Blogg › De är 20 000 nu. Och de är på väg att bli fler. De packar din mat och städar flygplatser. De långsammaste är för länge sedan bortsållade. I en verksamhet med avkastningskrav kan det krävas att du jobbar 17-timmarspass. Välkommen till det nya Samhall. 938facebook: 875 twitter: 63

Hanna Cederin: Vänstern har svar på hedersförtrycket

Debatt › Bara en progressiv och antirasistisk vänster har trovärdighet i frågan om hur kvinnor som utstår våld i hederns namn ska ges stöd och möjlighet till ett fritt liv, skriver Hanna Cederin, Ung Vänster. 0Inga delningar

Uppluckrad migrationslag splittrar alliansen

Nyhet › Regeringen vill luckra upp den tuffa migrationspolitiken som slår hårt mot ensamkommande. Johanna Jönsson (C) ser det snarast som ett försök att tysta den massiva kritiken mot hur ensamkommande behandlas.  0Inga delningar

Rut-avdraget slår alla rekord

Nyhet › Halveringen av rut-avdraget har slagit hårt mot branschen, larmar Almega i dag. Men Skatteverkets siffror ger en annan bild. Aldrig någonsin har så många köpt rut-tjänster till så höga belopp av så många utförare under en oktobermånad. 0Inga delningar

Varför tillåts nazister marschera på våra gator?

Ledare › Det är hög tid att myndigheterna visar att de tar hotet från organisationer som Nordiska motståndsrörelsen på allvar.  0Inga delningar

Vårt gemensamma tillhör medborgarna – inte företagen

Ledare › Vem som ska bestämma och styra över välfärdens resurser är vår tids stora ideologiska konflikt.  0Inga delningar

95 procent av partibidragen till M och SD är hemliga

Nyhet › M och SD tog emot 18 respektive 19,5 miljoner i partibidrag förra året. Men 95 procent av bidragen redovisas i en klumpsumma – därmed går det inte att spåra var pengarna kommer ifrån. Nu föreslår en utredning skärpta krav.  0Inga delningar

Måste ta emot 39 nyanlända – per dag

Nyhet › Med två månader kvar har 67 av landets kommuner tagit emot hälften eller färre av de nyanlända som de ska enligt lag. Stockholms stad måste ta emot 39 nyanlända per dag för att hinna ikapp – en bra bit ifrån de två per dag man tagit emot hittills. 0Inga delningar

S-toppar ratar Moderaternas bud om vinster i välfärden

Nyhet › En uppgörelse med allianspartierna utan vinstbegränsningar är oacceptabelt, anser ledande socialdemokrater. »Jag ser gärna en överenskommelse som begränsar vinster, främst inom skolan«, säger Karin Wanngård, kommunalråd Stockholm. 0Inga delningar

Facken oense om vinster i välfärden

Nyhet › LO kan tänka sig vinstförbud i skolan medan Kommunal inte vill göra skillnad mellan olika välfärdstjänster. Samtidigt har de två lärarfacken vitt skilda åsikter i vinstfrågan.  0Inga delningar

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

Därför går det bra för Sveriges Trump

Blogg › Bert Karlsson använder också Trumps framgångsrecept. 0Inga delningar

Stockholmsalliansen slopar satsning på jämlik hälsa – inte kostnadseffektivt

Nyhet › För att råda bot på den ojämlika hälsan satsade landstingsalliansen på hälsomottagningar i socialt utsatta områden. Nu lägger man ner verksamheten. »Människor kommer inte få den vård de behöver«, varnar sjukgymnasten David Sweet. 0Inga delningar

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Vinster i välfärden

JonasVlachos

Skolforskare: Friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger systematiskt eleverna högre betyg i matematik jämfört med resultatet på nationella proven. »Den enklaste förklaringen är att friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg«, säger skolforskaren Jonas Vlachos.  0Inga delningar

Bild: stock.xchng

Här fick 100 procent av eleverna högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger varenda elev högre betyg i vissa matematikkurser jämfört med resultatet på nationella proven. En av dem är Thoren business school. »Eleverna är värda exakt det betyg de får«, säger rektor Catarina Altbom. 0Inga delningar

friskolor

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

95 miljarder gick till vinstdrivande välfärdsbolag
Seko Sthlm: LO måste stå fast vid att stoppa vinster i välfärden
 

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Redaktionen


Vesna Prekopic

Nu måste skolan prestera i jämlikhet

Dags att lägga Pisa-paniken åt sidan och börja jaga jämlikheten i skolan lika högljutt som man jagat elevernas resultat. 0Inga delningar

Överskatta inte Pisa

Ett år med andrum


Johanna Senneby

I stället för miljardkonsulter – 1 700 sjuksköterskor i ett år

En miljard kronor har Stockholms landsting lagt på konsulter de senaste fem åren. För de pengarna hade Stockholms sjuksköterskor kunnat få över 1 700 välbehövliga kollegor i ett år. 0Inga delningar

Kinnunen (SD) döms för bokföringsbrott – behåller riksdagsplats

Kvinnors långa sjukskrivningar skjuter i höjden


Nina Brevinge

Pisa: Bättre resultat – men ojämlikheten ökar

Svenska elever presterar bättre i Pisa-mätningen och bryter därmed trenden. Men likvärdigheten har försämrats och ligger nu under OECD-genomsnittet. 0Inga delningar

Fortsatt starkt stöd för SD bland LO-väljare

Arbetsförmedlingen: Invandring nödvändig för att möta arbetskraftsbristen


livbeckstrom

Facktillhörighet ska inte avgöra rätt till heltid

Heltidsjobb saknar skydd i lagen, säger AD i en ny dom. Därmed kan arbetsgivarna strunta i turordningsreglerna när de hyvlar bort tid... 0Inga delningar


hannafinmo

Alliansens svek mot pensionerna

Tjänstepensionen är helt avgörande för att många människor ska få en pension som går att leva på... 0Inga delningar

Anställningsstöd är inte företagsstöd

Någon som är förvånad att mammor jobbar deltid?


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • Arena_banner_nyhetsbrev
  pengaropolitik
  annons_julkap_2016