Bild: Flickr/ greensefa
Bild: Flickr/ greensefa

Den kritiserade tvistlösningsmekanismen ISDS lyfts ut ur handelsavtalet Ceta, föregångaren till det kontroversiella handelsavtalet TTIP. ISDS ersätts med en modell som facket kan acceptera.

Frihandelsavtalet Ceta, mellan EU och Kanada, har varit färdigförhandlat sedan 2014. Avtalet brukar kallas »TTIP:s lillebror« och är föregångare till det kontroversiella handelsavtalet mellan EU och USA.

Debatten om TTIP har varit högljudd. I fokus för meningsskiljaktigheterna har den kritiserade tvistlösningsmekanismen ISDS stått. Facket har velat se en reformerad modell av investeringsklausulen.

Men, även Ceta innehåller den kritiserade tvistlösningsmekanismen. Avtalet har dock fallit under ISDS-kritikernas radar, bland annat på grund av att avtalet är mindre i sin omfattning, men också eftersom det förhandlades fram innan Europaparlamentet hade beslutandemakt i handelspolitiken.

I fjol väcktes dock motståndet och EU-kommissionen avvaktade med att föra upp Ceta till omröstning i Europaparlamentet. Nu har Kanada gått med på att byta ISDS mot en reformerad version av tvistlösningsmekanism – ISC, rapporterar Europaportalen. Det är densamma som handelskommissionär Cecilia Malmström vill ska ingå även i TTIP. Den nya modellen innebär bland annat att ett permanent domstolssystem för investerartvister sätts upp och att beslut ska kunna överklagas.

Det är även en modell som de svenska facken kan acceptera.

– Det är helt klart en bättre modell jämfört med ISDS. Det är bra att man lägger in det i Ceta. Men vi måste också se till hela innehållet när vi väl har avtalet. Det är helt klart en framgång för EU-kommissionen, säger Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO.

LO:s Susanne Lindberg Elmgren ser det som en framgång.

– Det är en seger för den svenska och nordiska fackföreningsrörelsen, säger hon.