Observera att bilden ovan inte är från den aktuella fabriken som nämns i texten. Bild: Flickr
Observera att bilden ovan inte är från den aktuella fabriken som nämns i texten. Bild: Flickr

Ett flertal arbetare har vid upprepade tillfällen samtidigt förlorat medvetandet hos en H&M-leverantör i Kambodja. Trots usel arbetsmiljö förklaras händelserna med ”masshysteri” i en rapport som H&M beställt.

I tisdags kunde Dagens Arena rapportera att en storstrejk brutit ut på en fabrik som syr kläder till H&M i Kambodja. Anledningen var att arbetare uppgetts ha sparkats efter att de organiserat sig fackligt.

Fabriken – som tillhör en av H&M:s underleverantörer M&V – har varit i blåsväder tidigare. För bara några månader sedan inträffade två fall där ett flertal arbetare samtidigt förlorade medvetandet under sina arbetspass.

H&M har i samarbete med Internationella arbetsorganisationen (ILO) hyrt in ett privat företag baserat i Hong Kong för att utreda händelsen. I rapporten, som Dagens Arena tagit del av, förklaras händelsen på M&V:s fabrik som en ”masspsykologisk sjukdom”, eller ”masshysteri”.

Enligt rapporten kan den faktiska arbetsmiljön – bland annat nämns dålig luft, höga temperaturer, stress och övertid – förklara att enskilda arbetare förlorar medvetandet. Men att svimningarna ”sprids” till en större grupp förklaras alltså med masspsykologi.

Bo Melin, professor i arbetspsykologi vid Karolinska institutet, har aldrig hört talas om något liknande.
– Man vet ju att man kan få människor att svimma i olika sektsammanhang, av hyperventilation. Men i arbetsmiljösammanhang har jag aldrig hört talas om något sådant här, säger han till Dagens Arena.

Vad tänker du om att man förklarar svimningar på en arbetsplats med någon slags ”masspsykologi”?
– Ska jag vara helt ärligt låter det inte som den modernaste psykologiska forskningen, faktiskt. Jag skulle inte använda mig av ett sådant begrepp själv. Det låter ju som att man psykologiserar något som egentligen kanske har biologiska orsaker, säger han.

Forskningen som rapporten hänvisar till är från 1979.

Också IF Metalls internationella sekreterare Erik Andersson reagerar med förvåning när Dagens Arena berättar för honom om rapportens slutsatser.
– Spontant låter det ju som att man inte vill peka ut de verkliga orsakerna, säger han.

I rapportens sista del uppmanas fabriksledningen på en rad områden förbättra den fysiska arbetsmiljön. Det slås också fast att ledningen fått arbetare att jobba övertid genom att hota de anställda att inte få förlängda kontrakt.

Det är i så fall ett brott mot kambodjansk lag, som säger att all övertid måste vara frivillig.

När Dagens Arena i tisdags (den 11 oktober) intervjuade Håcan Andersson, presskontakt på H&M, ville han inte säga vad rapporten innehöll.
– Undersökningen är klar men det är inte offentlig ännu. Vi håller på att sammanställa resultaten och ska publicera dem så snart vi är färdiga, sa han.

Några timmar efter att Dagens Arena i tisdags skrivit om M&V:s fabrik i Kambodja fick vi dock rapporten skickad till oss från H&M:s pressavdelning. Enligt försättsbladet blev den färdigställd den 30 september.

Dagens Arena har försökt nå H&M för en kommentar, men fått beskedet att den som kan svara på våra frågor för tillfället inte finns tillgänglig.