Skickliga arbetsförmedlare ska lotsa in arbetslösa till “riktiga jobb”. Men ingen kvalificeras för a-kassan i Socialdemokraternas förslag.

På onsdagen kallade Socialdemokraterna till pressträff för att presentera en nyhet ur sin budget. Två miljarder kronor av det ännu inte redovisade socialdemokratiska reformutrymmet vill partiet använda för att omedelbart avskaffa fas 3, den så kallade sysselsättningsfasen där långtidsarbetslösa hamnar efter att ha varit arbetslösa i mer än 450 dagar.

I dag handlar det om ungefär 30 000 människor, vilket gör fas 3 till Sveriges kanske största ”arbetsgivare”.
– Fas 3 är ett elände, en tragisk återvändsgränd, konstaterade partiledaren Stefan Löfven på presskonferensen.

I stället ska ”riktiga jobb” och reguljär utbildning ersätta systemet med fas 3, enligt Socialdemokraternas förslag. Jobben ska subventioneras av staten, med 85 procent av lönen i ett år för de som anställs i företag och med 100 procent av lönen under det första året för de som anställs av kommuner och landsting.

Men på minst en punkt avviker Socialdemokraternas ”riktiga jobb” från det man vanligen kallar riktiga jobb. En person som går från fas 3 till att jobba ett helt år på heltid med anställningsstöd kvalificerar sig inte för till exempel a-kassa under tiden.
– Nej, det gör man inte. Meningen är att man ska fortsätta att arbeta, inte att vi ska subventionera anställningen för att man då ska bli arbetslös igen. Vi har en subventionerad anställning för att man ska komma vidare i arbete, antingen i en fortsatt subventionerad anställning eller i en icke-subventionerad anställning, säger Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Ylva Johansson till Dagens Arena.

En viktig ingrediens i S-förslaget är att mer pengar satsas på arbetsförmedlarna.
– Ja, de måste få jobba med färre personer än man gör i dag för att kunna göra ett kvalificerat arbete. I dag har man ett genomsnitt på ungefär 70 arbetslösa per arbetsförmedlare, vi föreslår att man ska komma ner på 10–15 arbetslösa per arbetsförmedlare.

Även de andra oppositionspartierna är negativa till fas 3 sedan en lång tid och Miljöpartiet välkomnar i dag Socialdemokraternas förslag. Mehmet Kaplan, som sitter i arbetsmarknadsutskottet för Miljöpartiet, säger att han är positiv.
– Jag är glad att de tar upp det här. Det är bra att de är tydliga. Regeringen har helt kapitulerat i frågan, säger han till Dagens Arena och fortsätter:
– Vi har sett att människor utnyttjas väldigt brutalt i fas 3, Staten frånsäger sig sitt ansvar att tillgodose grundläggande rättigheter för arbetstagare, det är nästan slavliknande förhållanden som infunnit sig.

Ni och Socialdemokraterna ligger väldigt nära varandra i den här frågan?
Absolut.

Vad gäller de som inte lämnar fas 3 för jobb utan för utbildning vill Socialdemokraterna att man hittar lösningar så att så många som möjligt utbildar sig i branscher där de faktiskt har en chans att få en anställning.
– Det är klart att man måste vara motiverad för utbildningen själv. Men människor som varit utanför arbetsmarknaden länge vill inget hellre än att få ett jobb. Det är därför de här duktiga arbetsförmedlarna också ska se till att man kommer in på en utbildning som faktiskt kan leda till jobb. Man kan redan från början avtala med arbetsgivare som säger att ”om du går den här utbildningen kanske du kan göra deltidspraktik under tiden och då få jobb”. Man ska skräddarsy på det sättet att det leder till jobb.

Miljöpartiets Mehmet Kaplan är positiv också till den delen i Socialdemokraternas förslag men påpekar att man måste vara beredd att ompröva sin arbetsmarknadspolitik även framöver.

– Det finns ingen quick fix, arbetsmarknaden är dynamisk och ändrar sig hela tiden, så det går inte att säga att det som funkar i dag funkar om tre år.

Hur akut är det att avskaffa fas 3?
– Det skulle ha gjorts i går. Det är märkligt och anmärkningsvärt att regeringen inte gjort något i den linjen, de har rört lite i fas 2 och tillsatt lite coacher, men det var inte det som var problemet. De som är i Fas 3 har inte märkt detta. Man kan säga att operationen lyckades men patienten dog.

Många frågade under presskonferens hur många jobb Socialdemokraternas förslag kommer att ge långsiktigt, något de själva medger är svårt att svara på. Men Ylva Johansson säger till Dagens Arena att det är helt avgörande för den här gruppen att man kommer igång med nya insatser.
– Arbetsförmedlingen gjorde en intern granskning där de frågade 600 slumpvis utvalda långtidsarbetslösa och 49 procent hade inte fått någon dokumenterad insats alls för att hjälpa dem att få jobb, säger Ylva Johansson till Dagens Arena.