Joel Dahlberg, SvD, Elsa Persson och Kent Eriksson, KTH.

Rättegången mot bolaget Allra går in på sin sista vecka. Vad står på spel och varför verkar staten ofta ligga många steg efter när det gäller att komma åt ekonomisk brottslighet? Hör Joel Dahlberg, journalist på SvD som avslöjade härvan, och Kent Eriksson, som forskar om bank- och finansvärlden på KTH.

I ett omfattande mål står fyra personer åtalade för att ha blåst pensionsspararna på miljoner genom handel med sina fonder inom premiepensionssystemet, PPM. I veckans Arena Tyckonomi diskuteras vad som står på spel i målet, och vilka som är de generella svårigheterna för staten när det gäller att övervaka finansmarknaden och bestraffa ekonomisk brottslighet i en värld där pengar rör sig allt snabbare.

Joel Dahlberg säger att Allra-härvan kunde ske tack vare bristande kontroll och låga krav på aktörer som kom in på fondtorget inom PPM – ett system som nu håller på att reformeras.

– Det fanns en väldig naivitet hos politiker när man skapade ett system med hundratals miljarder kronor, som var öppet för vilket fondförvaltare som helst som ville vara med, och det fanns ingen vettig kvalitetskontroll. Så det var förhållandevis lätt att tjäna pengar på ett sätt som inte var meningen, säger Joel Dahlberg, reporter på SvD Näringsliv.

Målet handlar om handel med aktier för hundratals miljoner kronor mellan Allra och mäklarföretaget Oak capital, som åklagarsidan hävdar har skett till kraftigt överpris och har gjorts i syfte att tjäna pengar. För den huvudmisstänkte kan följden av en fällande dom för bland annat grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman bli upp till åtta års fängelse. Och för åklagarna från Ekobrottsmyndigheten skulle det innebära rejält förlorad prestige om de inte får till en fällande dom, tror Joel Dahlberg.

– Åklagarsidan har gjort ett bra jobb. De har fört fram omständigheter som är centrala. Vad som har hänt är glasklart för alla parter, så det är en tolkningsfråga av skeendet som är det som ska avgöras, säger Joel Dahlberg.

Sedan skandalerna med Allra, men även ett annat pensionsbolag inom PPM – Falcon funds – har flera förändringar gjorts för att skärpa reglerna kring PPM, och en utredare presenterade nyligen förslag på ett nytt, upphandlat fondtorg. Joel Dahlberg menar att förändringarna har skett snabbt, och att det tyder på att politikerna ser situationen som allvarlig.

– De nya reglerna är effektiva mot de brott vi har sett hittills inom PPM,  men finansmarknaden hittar nya vägar. Förr eller senare kommer någon hitta ett nytt sätt att tjäna pengar.

Ken Eriksson, professor på KTH, tycker att regeländringarna går i rätt riktning

– De pekar på två saker; vi konsumenter kommer tvingas sätta oss in i vad vi har för finansiella transaktioner, både vad gäller sparande och våra bankkort och betaltjänster. Men det pekar också på att myndigheter behöver ha en kompetens för att anpassa sig efter hur människor agerar, om det till exempel visar sig att personer blir lurade eller tycker det är svårt att först pensionssystemet, säger Kent Eriksson.

Både Joel Dahlberg och Kent Eriksson ser att det finns problem med att det privata näringslivet ofta upplevs som attraktiva arbetsgivare, och kan locka över personer som nyss arbetat med övervakning och bekämpning av ekobrott, till exempel på Finansinspektionen.

– Det är ett verkligt problem, man behöver ha en granskande myndighet som övervakar och ser till att det går rätt till. Det kan inte gå till så att man mer eller mindre kan köpa över myndighetspersoner till bra jobb inom finansbranschen, säger Kent Eriksson.

– Jag tycker det har funnits exempel på flagranta övergrepp som Finansinspektionen har släppt, säger Joel Dahlberg.

Båda förutspår att övervakande myndigheter kommer behöva kraftigt ökade resurser framöver.

– Digitaliseringen drar ned kostnader för sådant som branschen är vana att ta betalt för, till exempel transaktioner. När de här tjänsterna blir billigare ökar konkurrensen, men branschen kommer att göra vad de kan för att upprätthålla höga priser, så det behövs en stor övervakning säger Joel Dahlberg.

– Det här är globala aktörer som accentueras av den tekniska utvecklingen. Det är otroligt svårt att spåra transaktioner, även om man vill är det svårt att skydda sig mot penningtvätt, och därför behövs en storsatsning på myndighetsidan för att förstå sig på, följa efter och gripa kriminella, säger Kent Eriksson.

Hör hela avsnittet! Och följ Dagens Arena i din podcastspelare.