Uppgifterna om Grekland och eurokrisen förändras i rasande takt just nu. Tidigare i veckan förvånades alla av beskedet att grekerna skulle folkomrösta om EU:s senaste krispaket – ett besked som senare drogs tillbaka. Senare i dag (fredag) ska en förtroendeomröstning för Papandreou hållas i det grekiska parlamentet. Utgången är högst oviss.

Snart stundande nyval, en övergångsregering mellan socialdemokraterna Pasok och oppositionspartiet Ny demokrati, eller en “expertregering” där vare sig Papandreou eller Ny demokratis partiledare Samara ingår verkar vara de tre alternativ som just nu står till buds.

Samtidigt underströks allvaret i situationen av det faktum att EU:s och världens ledare under gårdagen helt öppet erkände att Grekland faktiskt kan komma att lämna euron. För bara några veckor sedan hade något sådant varit otänkbart.

Ingen vet förstås med säkerhet vad som skulle hände om Grekland lämnade euron och återinförde den grekiska drachman. Men några tankar:

Export – import
Med en återinförd egen valuta och flytande växelkurser skulle drachman falla som en sten jämfört med andra valutor. Det skulle gynna Greklands export – men samtidigt skulle det förstås innebära att allting som köps in utifrån blir mycket dyrare. Med andra ord: omedelbart sänkt levnadsstandard.

Förhoppningen är förstås att Greklands exportnäring ska booma och på några års sikt få tillbaka landet till tillväxt. Då gäller det förstås att någon vill köpa Greklands produkter (just nu verkar den globala efterfrågan kanske mer vara på väg nedåt snarare än uppåt …) och att inflationen inte sätter fart.

Kapitalflykt
Rent konkret hur ska det gå till att återinföra en gammal valuta? Alla skuldsedlar, huslån och förmögenheter som i dag finns i euro – vad är de värda när Grekland bytt tillbaka till drachman? Ingen som vet, ingen som vet…

Därför: vid minsta misstanke om att Grekland på allvar överväger att lämna euron kommer kapital att forsa ut ur landet (det har fått ekonomer som Stefan de Vylder att ge följande rekommendation till grekerna: “om ni ska lämna euron, gör det snabbt – och berätta inte för nån!”). Lämnar Grekland är någon form av kapitalkontroller – liknande dem som Malaysia införde under Asienkrisen i slutet av 90-talet – nog helt nödvändiga …

Bankerna och statsskulden
Lämnar Grekland EMU-samarbetet är landets bankväsende i ett slag avskuret från Europeiska centralbanken ECB:s pengatillförsel. Kollapsen är då mer eller mindre ett faktum. Frågan är om det då inte är ofrånkomligt att bankerna nationaliseras. Lägg till att Greklands statsskuld i samband med att landet lämnar euron kommer att skrivas ned (alternativt ställas in helt) och du har en situation där landet inte kommer att kunna låna pengar på de internationella kreditmarknaderna för ett bra tag framöver…

Det här är alltså vad som skulle kunna hända med Grekland – effekterna på den övriga eurozonen (och på världsekonomin) skulle förstås också vara ganska rejäla.

Sedan finns förstås frågan om ett land kan lämna EMU-samarbetet, men samtidigt vara kvar i den europeiska unionen. Enligt en del snack i veckan är svaret på den frågan “nej”.

Men vad det skulle innebära om Grekland lämnade inte bara EMU utan också EU vågar jag inte tänka på just nu…