Foto: Dagens Arena/Spotify. Bilden är ett montage.

Sänkt marginalskatt, sänkt a-kassa och ökad försvarsbudget. Så ska Liberalerna hindra Spotify från att fly landet. 

Spotify är allianspartiernas nya gullegris. Det är inte bara Annie Lööf (C) som gått ut till stöd för företagets krav Jan Björklund (L) hävdade i dag när han och Erik Ullenhag presenterade Liberalernas budget att deras förslag är medicinen för att få Spotify att stanna i Sverige.

Så för att hjälpa Spotify står Liberalerna fast vid sitt krav om höjd marginalskatt och slopad värnskatt. För de var ju det Spotify egentligen ville ha när de efterfrågade en annan beskattning av företagsoptioner.

Men om det börjar gå dåligt för Spotify och de måste säga upp personer, så kan de som blir arbetslösa glömma en ersättning från a-kassan som ens är i närheten av deras lönenivå. Regeringen har nämligen »gått för långt i höjningen av a-kassan« enligt Liberalerna, och gör att människor inte vill arbeta.

Alla de som står utanför arbetsmarknaden och inte har rätt kompetens för att ta sig in på startup-marknaden kan eventuellt se fram emot sänkta ingångslöner enligt Liberalernas tidigare förslag, men inga traineejobb. De vill Liberalerna ta bort, för att i stället satsa på försvaret av Gotland och nya poliser.

Spotify efterlyste nya bostäder. Där föreslår Björklund och Ullenhag i vanlig ordning markandshyror på nyproduktion, slopade invensteringsbidrag och avskaffad flyttskatt för att få igång byggandet.

På måndag är det Moderaternas tur att visa Spotify vad de vill göra för att företaget ska stanna kvar i Sverige, när de presenterar sin skuggbudget. Får vi gissa på eventuella att försämringar i välfärden för migranter bara kommer att gälla flyktingar och inte de som rekryteras av Spotify?

PS. En stor eloge ska Liberalerna ha för att de vill behålla rätten till familjeåterförening för barnfamiljer. I tider som dessa är det en hållning som får mig att vilja hoppa upp och krama Liberalerna, en känsla som i princip aldrig tidigare har infunnit sig.