Ledare Busch har slutat lägga upp bilder på dammsugare och uppmuntrar nu ullunderställ, men det skulle krävas en mer långsiktig satsning på att spara el.

Förra februari poserade Ebba Busch på bild med en dammsugare i ett vackert vinterlandskap. Regeringen, då röd, skulle inte säga åt henne att spara el! I stället, fick vi veta i valrörelsen, skulle Sverige räddas med snabb och smidigt utbyggd kärnkraft och ett hejdundrande elstöd som skulle vara på plats första november.

Om man är trött på en influenserinspirerad politikernorm där den faktiska politiken underordnas klick-genererade kaxigheter kan man tycka att det finns något förtroendeingivande med att politiker nu får stå till svars för svikna vallöften. En influenser kan ena dagen göra reklam för Felix tomatketchup och nästa dag för Heinz. Att ändra ställning om asylrätten, miljömålen eller ljuga om vad man kan förvänta sig för bensinpris efter valet ska vara svårare.

Annars kan det verka som om det inte spelar någon roll vad man lovade. Detta trots att valet var jämt och mycket väl kan ha avgjorts av plånboksfrågor när folk förberedde sig inför vintern. Om vissa partier ljuger och andra inte gör det, blir det orättvis information till väljare. Det är bra att man nu valt en modell som uppmanar folk att faktiskt spara el, men att inte låtsas om den problematiken och kritiken innan valet var oärligt och ett slöseri med tid eftersom man då undvek mer relevanta frågor. Typ fördelningsprofilen som man nu, lägligt nog, inte hunnit med.

Nu har i stället väldigt mycket pengar gått åt till ett elstöd som man får ta del av hur rik man än är, så länge man bor i södra Sverige, och regeringen har subventionerat allas bensin och allas resebidrag, istället för att uppmuntra andra transportsätt när det är möjligt. Det är inte att bygga upp ett hållbart energisystem. Det är att blidka den övre medelklassen med slogans om en levande landsbygd som alibi.

Busch har lyft att område SE 4 ligger i den europeiska botten sett till kapacitet att producera den el man konsumerar. Och jag betvivlar inte att många arbetstagare i Skåne, till skillnad från höginkomsttagaren Busch, som själv inte hunnit kolla vad hon själv kommer att få för elstöd, försöker spara el, hålla nere kostnaderna och oroar sig inför jul.

Busch har slutat lägga upp bilder på dammsugare och uppmuntrar nu ullunderställ, i ödmjuk och folklig anda. Men samtidigt som man ger akut lindring måste man också rusta upp.

Vad är planen annars? Ska vi använda våra gemensamma statliga tillgångar till stökiga elpaket år efter år? Ska norra Sverige, där man gjort ingrepp på naturen för att säkra energitillgång, nöja sig med att inte få elstöd samtidigt som höginkomsttagare i Skåne får det? Ska vi fortsätta att skära ner på välfärden för att borgerligheten vill alliera sig med klimatförnekare?

Sol- och vindkraft på land är snabbare än de havsbaserade alternativen, även om båda är eftersträvansvärda om man underlätta sina medborgares situation. De borgerliga kommunpolitiker som gjort det till sin usp att lägga veto mot vindkraft för att det är deras definition av självstyre, bör ifrågasättas, inte uppmuntras.

Stödet till energieffektiviseringar av flerbostadshus finns kvar som juridiskt skal men saknar finansiering. Det borde i stället utökas, gälla fler boendeformer och få mer pengar.

Det skapar jobb att energieffektivisera när man renoverar gamla hus, och det är en faktiskt förbättring av boendet. Man kan tänka på det som ett ullunderställ för huset. Måhända ett tråkigt vallöfte jämfört med att gasa på med dammsugare och högkostnadsskydd, men effektivt.