Jesper Bengtsson. Foto: Charles Ludvig.

Moderaterna har en lång historia av skattesänkningar, och tycks lida av Bamse-fobi. Det gäller uppenbarligen inte Carl Bildt.

I veckan läckte nyheten ut. Det var nästan så att den övertrumfade andra stora internationella frågor, som klimatkrisen eller kriget i Ukraina.

Jag tänker på rapporterna om att landets tidigare statsminister och utrikesminister Carl Bildt gör en av rösterna i den nya Bamse-filmen.

Bortsett från att jag noterade detta med ett visst mått av avund (vem har inte velat göra en röst i en Bamse-film?) så drog jag mig också till minnes en händelse för snart 30 år sedan.

Det var i valrörelsen 1994. Jag befann mig i Lund för att valarbeta tillsammans med den socialdemokratiska studentklubben.

På kvällen skulle moderaten Bo Lundgren, som var skatteminister i Bildts regering, tala i AF-borgen.

Först när mötet skulle börja avbröt skatteministern argumentationen och gick in i AF-borgen med sina medarbetare

 

Vi bestämde oss för att kopiera upp en bildruta ur en Bamse-tidning och dela ut den till alla som skulle gå på Lundgrens möte. Det är en ruta där Skalman förklarar varför det är bra att betala skatt.

”Alla som tjänar pengar betalar en del av dem i skatt. Det är också en slags försäkring”, säger Skalman.

Lille Skutt frågar: ”Hur då?”

Jo, förklarar Skalman, med ”de pengarna betalas sjukhus, dagis, skolor, pensioner till de gamla och annat som vi alla behöver någon gång”.

Bamse ställer sedan skåpet med de avslutande orden: ”Att betala skatt är ett sätt att hjälpas åt”.

När Bo Lundgren fick se den där bildrutan gick han fram till en av de unga socialdemokraterna och började argumentera. Han var uppenbart irriterad, skällde nästan på henne. Vad gjorde vi där med våra flygblad? Skalmans sätt att argumentera var alldeles för förenklat, menade han. Har du tänkt på äganderätten? Var går gränsen för skattenivån, är det 100 procent? Vill Socialdemokraterna förstatliga min slips?

Det var kanske inte ordagrant så han sade (det där om slipsen kom från Hans Wallmark i ett helt annat sammanhang) men innebörden var ungefär sådär.

Först när mötet skulle börja avbröt skatteministern argumentationen och gick in i AF-borgen med sina medarbetare.

Sedan dess har mycket hänt i Moderaterna. Bo Lundgren blev partiledare och ledde sitt parti till ett historiskt nederlag 2002. Fredrik Reinfeldt och Anders Borg tog över och skapade Nya Moderaterna, för att efter valet 2014 tappa initiativet till vad många internt i partiet beskriver som ”det gamla gänget”.

En sak har ändå varit konstant. Moderater vill sänka skatterna. Ibland verkar det som om det inte finns ett enda problem som inte kan lösas med ett schysst jobbskatteavdrag.

Klimatet? Sänk skatten.

För lite pengar i välfärden? Sänk skatten.

Arbetslösheten? Sänk skatten.

Sambanden är inte alltid glasklara.

Efter valet förra året har det inte varit lika enkelt. Det ekonomiska läget har inte varit rätt för att ytterligare spä på inflationen. Moderata röster höjs för att det är dags nu, och finansminister Svantesson har talat om att det blir rejäla skattesänkningar i höstbudgeten.

De måste ha blivit rejält förvånade när Socialdemokraterna i veckan gick ut och meddelade att de tänkte föreslå breda skattesänkningar för att kompensera löntagarna för inflationen.

Jag fattar poängen. Många går på knäna rent ekonomiskt. Det är bra med en skattesänkning som har fördelningsprofil. Men ändå … vågar man ge det där Skalman-citatet till Mikael Damberg nu?

Carl Bildt själv verkar för sin del aldrig ha lidit av samma Bamse-fobi som sin tidigare skatteminister. Redan under regeringsåren 91–94 gav han bort Bamse-slipsar till statschefer han träffade.

Och nu tar han alltså steget fullt ut och gör rösten till en figur i den nya Bamse-filmen. Närmare bestämt ska han vara en karaktär som är ”Förenade småkryps generalsekreterare”.

Vi väntar med spänning på resultatet.