Bild: Erja Lempinen

Bästa Filippa Reinfeldt, låt oss nu tillsammans vandra genom min sjukhuskorridor skriver specialistsjuksköterskan Päivi Vilkkavaara.

Bästa Filippa Reinfeldt,

Känner du hur marken gungar? Sjukvården mullrar?

Känner du hur styrkan i mullret växer?

Jag antar att du liksom jag har sett otaliga sjukhuskorridorer. Väggar som andas liv och död. Hit anländer de sjuka i strida strömmar. Nakna lämnar de sina kroppar och själar i våra händer.

Jag önskar att vi med toner av kärlek, respekt och ömhet kunde vårda dessa. Men på alltför många ställen har desperationen slagit rot.

Låt oss nu tillsammans, du och jag, vandra genom min sjukhuskorridor.

Till höger ser vi den växande kollektiva ilskan. Under lång tid har den byggts upp av molande besvikelse. Åratal av kamp som raderats i ett morgonmöte. Obegripliga omstruktureringar med besk smak av tvång. Knutna nävar som gömts i sjukhuskläderna. Brutna löftens bittra avsmak. Böjda ryggar. Tynande respekt i besparingarnas spår. Tårarnas lönesamtal.

 

Till vänster den samlade tröttheten. Resultatet av historiskt utnyttjande av lojala kvinnokroppar och själar. Värkande ryggar och axlar. Övertidens körsång. Uppoffrade julaftnar. Sommarsemestrarnas dragkamp. Böner om ledighet. Överbeläggningarnas klagosång.

Lite längre bort, den gemensamma ångesten. Löften till de sjuka, som tidsbristen omvandlade till svek. Familjens tysta anklagelse över en storhelg på arbetet. Hot för felbehandling. Måltider som inte hinns med. Uppgifter som inte ryms i tiden. Tiden som inte ryms i uppgiften. Frustrationen som går ut över en sliten kollega. Kvalitetsarbeten som skaver i fickan.

Vidare hittar vi sorgen. Den djupaste brunnen som smärtande bubblar om det som inte blev. Bilden som man hade, men nu bleknar bort. Entusiasmen som runnit och torkat ut. Livsprojektet som kraschlandar i ens egen famn.

Vid utgången möter vi en växande skara uppgivenhet. Mina systrar och bröder som inte längre räcker till. Tålamodet är slut. När allting blir tyst. När tiden tar slut. När meningslösheten har landat. När man inte längre våndas. När man släpper allt. Någras färdriktning är mot utgången. Andra har redan gått.

Sjuksköterskeutbildningen är en akademisk utbildning på 3 år. En specialistutbildning ytterligare cirka ett år som utmynnar i magisterexamen. Enligt Saco är sjuksköterskors livsinkomst bara marginellt högre än för dem som inte studerat vidare efter gymnasiet. Det lönar sig inte att utbilda sig till sjuksköterska.

Det lönar sig inte att studera vidare till specialistsjuksköterska heller eftersom det oftast inte ger lönepåslag. I vårt arbete ingår helger, storhelger, kvällar och nätter. Vår arbetsgivare har rätt att beordra oss till arbetet när som helst, även på semester. Även om man befinner sig på en annan ort.

Yrkestiteln sjuksköterska får endast användas av den som har legitimation. Om sjuksköterskan begår fel kan anmälan göras till Socialstyrelsen. En disciplinpåföljd kan vara att återkalla legitimationen.

Enligt Socialstyrelsen kan förra sommarens överbeläggningar på sjukhusen ha kostat minst fem patienter livet bara i Skåne. Bristen på specialistsjuksköterskor och sjuksköterskor var omfattande.  Alltför många avdelningar använder bemanningsbolag för att hålla näsan över vattenytan.

Bästa Filippa Reinfeldt,

Kan du hjälpa mig att hitta en anledning att stanna kvar?

Päivi Vilkkavaara, leg specialistsjuksköterska i anestesi och intensivvård