Reste du dig ur soffan och skrek när Johan Olsson stod på benen i sista backen och säkrade det första svenska VM-guldet på femmilen sedan 1993? Lugn, forskning på fotbollsfans visar att det är hälsosamt att släppa fram känslorna när det handlar om saker som engagerar dig.

Landets försiktiga oppositionspartier kan möjligen lära sig en del av oss soffpotatisar framför Vinterstudion. Det är inte dumt att visa lite känslor. Och givet hur landet ligger när guldyran klingar av kan det vara dags för lite passionerad ilska.

Statsministern styr uruselt i minoritet, SD växer och blockpolitiken håller på att lösas upp. I en av de senaste mätningarna ramlar KD och C återigen ur riksdagen. S, MP och V får egen majoritet.

Men Reinfeldt vägrar att debattera med S-ledaren – om inte Löfven ”erkänner” att det saknas ett färdigt alternativ till den krympande alliansen. Över ett och ett halvt år innan valet. I en parlamentarisk demokrati med ett proportionellt valsystem.

Så ser den ut, demokratin vi lever i: Statsministern ger prinsessan en platt-tv, läser fyra deckare av Camilla Läckberg och leker förorättad i sandlådan när oppositionsledaren vill ha debatt.

Samtidigt påpekar DN:s ledarsida att finansministern spelar med i ett destruktivt europeiskt spel där svält ordineras till redan utsvultna. TCO:s chefsekonom visar att grundbulten i finansministerns korthus, hur en förstörd a-kassa skulle leda till fler jobb, saknar stöd i forskningen. Assar Lindbeck upplyser om att de ekonomiska ramverk som vi fick på 1990-talet var ansvariga då, men de är för hårda och oansvariga i dag.

Men de borgerliga partiledarna grillar korv och sitter sedan i en soffa och ser på tv medan de politiska journalisterna intervjuar varandra utanför i kylan.

I landet som skrek av lycka när Olssons ledning vägrade krympa finns mycket annat som pekar åt fel håll.

Nivån på arbetslösheten 2013 jämfört med 2007 i samtliga åldersgrupper. Den urholkade sjukförsäkringen, som hotar hela idén med gemensamma system. Zarembas larmrapporter om vårdens kvalitet och drivkrafter. Cirkeldiagrammet som jämför den lilla satsningen på skolan med storföretagens sänkta bolagsskatt. OECD:s varning om ökade skillnader i skolresultat mellan elever med olika socioekonomisk bakgrund. Och har du sett den störtdykande kurvan över antalet färdigställda studentlägenheter?

Det finns även en rad saker som brukar förknippas med den där svenska flaggan som vi var så stolta över igår. Mellan 1991 och 2009 minskade inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män. Nu ökar de igen. Koldioxidutsläppen stiger kraftigt och Sverige riskerar att nå sina klimatmål 150 år för sent. Frågan om tvångssterilisering vid könsbyte förhalas. I EU flörtas det med Camerons linje, i FN-frågor är det passivt. Människor som söker en fristad i Sverige buntas ihop i volymer, projektet Reva urartar till ren rasism.

Möjligen medförde gårdagens bragdlopp ytterligare en lärdom för oppositionen. Även politik handlar om hårt arbete och noggranna förberedelser som gör att du orkar hela sträckan. Det gäller att mala på och inte byta spår. Politiskt grovarbetare i form av reformer – snarare än PR, mys och korv.

Gärna kombinerat med ett rejält ryck som lämnar motståndarna ohjälpligt på efterkälken.