Filip Nyman

debatt De pengar vi får in från skatter på alkohol ska gå till vård, behandling och förebyggande insatser istället för satsningar på försvaret. De pengarna kan ni ta ifrån andra ställen, skriver ordföranden för Ungdomens Nykterhetsförbund Filip Nyman.

I måndags presenterade regeringen en budget på 105 miljarder kronor och meddelade att det kommer att ske en höjning av alkoholskatten. 2023 kommer en flaska vin bli ”några kronor dyrare” och en öl knappt 25 öre dyrare. Ungdomens nykterhetsförbund välkomnar alla skattehöjningar på alkohol men anser att detta är sanslöst. I jämförelse med den 105 miljarder budgeten så kostar alkoholen samhället 103 miljarder kronor årligen enligt en ny studie . Jag är otroligt trött på att alla partier inklusive regeringen glömmer bort den här orimligt höga kostnaden. Magdalena Andersson säger till och med i en intervju att man kan känna att man gör en god gärning om man tar en öl på en fredag. Den här oförmågan att se problemen för vad det faktiskt är gör mig mållös och det får till och med mig att sakna Anders Borg.

Magdalena, du behöver inte göra jobbet lättare för alkoholindustrin.

Det Sverige behöver är ett omtag av alkoholpolitiken. Vi behöver inse att alkohol inte är den där “vanliga varan” som alkoholindustrin målar upp den som. Den vanligaste typen av misshandel är alkoholrelaterad och av olyckor med dödlig utgång står alkohol till svars för 30 %Det är ofattbara siffror som vi inte kan sopa under mattan. Alkoholindustrin riktar aggressivt in sig mot ungdomar i sociala medier och finns på bästa sändningstid på flera av våra tv-kanaler. Samtidigt visar det trots att alkoholindustrin gör sitt bästa för att få oss att supa mer så går konsumtionen neråt hos våra unga. Magdalena, du behöver inte göra jobbet lättare för alkoholindustrin. Hjälp oss istället att bekämpa dem för vi behöver all hjälp vi kan få.

De pengar vi får in från skatter på alkohol ska gå till vård, behandling och förebyggande insatser istället för satsningar på försvaret. De pengarna kan ni ta ifrån andra ställen.

Ungdomens nykterhetsförbund kräver att vi ska beskatta alkoholen och alkoholindustrin ännu mer och låta den betala för de skador som den faktiskt orsakar. Jag är otroligt trött på att samhället gång på gång relativiserar skadorna som alkoholen utsätter samhället för. Alkoholproblematik finns hos alla led i samhället och vi behöver göra fler och större insatser innan det blir okontrollerbart.

Med minskad alkoholkonsumtion och högre kostnader kan vi gemensamt bidra till att Sveriges befolkning känner sig lite tryggare. För det är väl det vi vill?

 

Filip Nyman
Förbundsordförande för Ungdomens Nykterhetsförbund