Jesper Bengtsson. Foto: Charles Ludvig.

Krönika Det är svårt att bli engagerad i VM i Qatar, det går liksom inte blunda för övergreppen mot de mänskliga rättigheterna. Men det australiska landslagets ställningstagande imponerar.

Nyligen gick det australiska fotbollslandslaget ut i en gemensam video där de kritiserade Qatar för landets brist på mänskliga rättigheter.

Australien ska vara med i VM, som spelas i Qatar om några veckor, och i videon, där 16 av landslagets spelare medverkar, pratar de om migrantarbetarnas villkor och HBTQ-rättigheter.

”Detta är inga enkla frågor, och vi har inte alla svar”, sade spelarna. De slog fast att de stöttar FIFpro, fotbollspelarnas fackförbund, det globala facket Building and Woodworkers International, och den fackliga internationalen ITUC.

När talade ett fotbollslag senast sådant klarspråk kring en fråga som fackliga rättigheter?

 Skulle det svenska landslaget ha gjort något liknande om det kvalificerat sig till VM? 

Frågan om mänskliga rättigheter i Qatar har debatterats ända sedan landet fick VM för tolv år sedan.

Hela 95 procent av arbetskraften kommer från andra länder. De lever många gånger under närmast slavliknande förhållanden och arbetsvillkoren är usla. Enligt tidningen The Guardian har minst 6 500 migrantarbetare mist livet sedan 2010. Siffrorna är dessutom över ett år gamla.

Fackliga organisationer, bland annat svenska Byggnads, har arbetar för att förbättra arbets- och levnadsvillkoren. Vissa framsteg har också gjorts. Minilönerna har höjts och på pappret har det så kallade kafalasystemet, som i princip varit en form av livegenskap, tagits bort.

Men praktiken lever det kvar. ”Fortfarande rapporteras det om att hårdnackade arbetsgivare sätter stopp för missnöjda migrantarbetare att byta jobb eller lämna landet”, skriver Union to Union på sin hemsida.

Den andra frågan, om HBTQ-rättigheter, existerar inte i Qatar. Samkönade relationer kan straffas med dödsstraff. Den brittiske utrikesministern James Cleverly har fått hård och berättigad kritik när han uppmanat HBTQ-personer som reser till Qatar för att titta på fotboll att vara ”flexibla och kompromissa”.

Men den ”flexibla” hållningen delas alltså inte av det australiensiska landslaget.

Skulle det svenska landslaget ha gjort något liknande om det kvalificerat sig till VM?

Tveksamt. De gjorde en tydlig och rak manifestation när Jimmy Durmaz utsattes för rasistiska påhopp efter en match för några år sedan. De stod upp för en av lagets egna spelare, men gjorde det till en bredare manifestation mot rasism.

Lysande.

Men för en hel nations övergrepp? Skulle Svenska fotbollförbundet, som normalt paniskt skyr alla sammanblandningar mellan idrott och politik, ens gå med på ett sådant utspel?

Själv har jag svårt att engagera mig i det kommande mästerskapet, trots att jag älskar fotboll och brukar följa både EM, VM, Premier League och Allsvenskan.

Många delar min ambivalens. Det blir helt enkelt svårt att inte tänka på Qatar som land, på villkoren för de som arbetar där, på offren på anläggningarna där mästerskapet spelas.

Kanske får jag hålla på Australien i år då. Laget som stod upp för mänskliga rättigheter.