S föreslår välfärdsjobb för långtidsarbetslösa. “En bra arbetsmarknadspolitik som kan fungera som smörjmedel” säger Annelie Nordström, ordförande Kommunal.

På tisdagen presenterade Socialdemokraterna ännu en del i den kommande vårbudgeten. S föreslår att fas 3 avskaffas. Långtidsarbetslösa ska i stället göra enklare “välfärdsjobb” som att gå bredvid ordinarie personal på äldreboenden. Lönen för det utförda arbetet ska vara kollektivavtalsenlig.

Fackförbundet Kommunal, med många medlemmar i den offentliga sektorn, gör nu tumme upp för förslaget:
– Hur man än vänder och vrider på det kommer det att finnas människor s0m har svårt att komma in på den ordinarie arbetsmarknaden, som kan ha varit arbetslösa väldigt länge eller som har lättare ohälsoproblem. För de personerna, personer som i dag deltar i fas 3, är det här en bra arbetsmarknadspolitik, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström till Dagens Arena.

Enligt Kommunals ordförande kan de personer som får ett välfärdsjobb fungera som ett “smörjmedel” och göra sysslor som undersköterskorna annars inte hinner med.

Finns det inte en risk för att man inte ser vikten av att den som arbetar i äldreomsorgen ska ha rätt kompetens, och att ett redan underbetalt yrke då får ännu lägre betalt?
– Nej, vi tror att det här är bra arbetsmarknadspolitik för den här gruppen långtidsarbetslösa. De mindre kvalificerade jobben har försvunnit och det finns inte längre en plats för de människor som inte platsar på arbetsmarknaden till 120 procent när kostnaderna alltid ska pressas. Att vara undersköterska är ett kvalificerat yrke, och de här personerna kan hjälpa till att fixa sådant som annars inte skulle hinnas med.