Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal.

Kommunal Kommunal har hittills skänkt tre miljoner kronor om året till Socialdemokraterna. Nu sätts stopp för partibidragen. Men samma pengar används indirekt till stöd för S eftersom de ska gå till en politikerskola.

Tobias Baudin, ordförande i Kommunal, säger att förbundet nu följer i samma spår som andra LO-förbund, till exempel Byggnads och Seko, redan har valt. Man slopar det direkta partistödet till Socialdemokraterna.

– Det handlar först och främst om den senaste valrörelsen när vi såg hur framgångsrikt det var när vi pratade med våra medlemmar på ett eget sätt. Vi delade inte ut material som sa »Rösta på S« utan vi hade information om vad alla partier tycker i våra viktigaste frågor. Resultatet blev att 46, 9 procent röstade på S, och bara 9,9 procent på SD – trots att SD hade som strategi att rikta in sig på Kommunals grupper, säger Tobias Baudin.

De pengar som tidigare gick till partistöd (motsvarande sex kronor per medlem och år) ska nu användas för att stärka facklig-politisk samverkan med S. Planen är att starta en fond som ska finansiera utbildning för de Kommunal-medlemmar som vill engagera sig politiskt – i Socialdemokraterna.

– Vi vill få fler kommunalare som tar plats i politiken, till exempel i sitt kommunfullmäktige. Det är så vi får en politik som gynnar våra medlemmar, säger Tobias Baudin om initiativet som görs i samarbete med S.

Målet med att slopa partistödet är också att bli det Tobias Baudin kallar ett mer modernt fackförbund.

– Det är omodernt att ge pengar till ett parti. Allt oftare möter vi åsikten i möten med medlemmar att, medan de förstår facklig-politisk samverkan, har de svårare att acceptera att vi ger pengar till ett parti de kanske inte stöder, säger Tobias Baudin.

Kommer de medlemmarna ha lättare att acceptera att ni indirekt fortsatt stöder S genom pengarna till politikerskolan?

– Det tror jag. För ett ekonomiskt bidrag till ett visst parti förstår jag sticker i ögonen.

Beslutet om slopat partistöd innebär alltså inte att Kommunal tar ett steg bort från Socialdemokraterna som politiskt parti, enligt Tobias Baudin. På frågan om vad de har fått för reaktioner från Socialdemokraterna svarar han att de varit blandade.

– Vissa tycker att det här är rätt väg att gå, men finns säkert de som är kritiska också.