Urban Ahlin Bild: Linda Håkansson
Urban Ahlin Bild: Linda Håkansson

Frågor om Socialdemokraternas utrikespolitik väcktes efter Stefan Löfvens tvärsäkra uttalande.

När nyheten om S-ombudsmannen Evin Cetins ringdans vid ett besök hos kurdiska Pejak-gerillan blev till rubriker om att socialdemokrater umgås med terrorgrupper reagerade partiledaren Stefan Löfven snabbt. I en webb-tv-intervju med Expressen upprepar Löfven gång på gång att partiet inte ska ha kontakt med några organisationer som terrorstämplats.

– Min principiella uppfattning är glasklar och det är partiets också: Vi ska inte ha kontakt med organisationer som är stämplade som terroristorganisationer, säger Löfven till Expressen.

Han upprepar samma sak flera gånger under den korta intervjun:
–  Vi som parti ska inte ha kontakt med någon organisation som är stämplad som terrororganisation.

Uttalandet har väckt reaktioner inom delar av socialdemokratin – som tidigare samarbetat med just flera terrorstämplade organisationer. Partiet har bland annat samarbetat med sydafrikanska ANC och palestinska Fatah (PLO), trots att organisationerna betraktats som terrorister. Dessutom ville till exempel Mona Sahlin så sent som 2008 inleda samtal med terrorstämplade Hamas.
– De är en del av problemet, men också av lösningen i Palestina och jag ser ingen annan utväg än att försöka föra tillbaka dem till dit där de en gång var. Som en del av en samlingsregering i Palestina och då måste någon börja den processen, sa Sahlin då till Sveriges Radio.

Pierre Schori, socialdemokrat och tidigare bland annat minister och FN-ambassadör, tycker att Stefan Löfvens uttalande är märkligt och ”behöver förklaras”.
– Det kan inte ligga fast. PLO var terrorister och det var genom just kontakter och principfast dialog som Sverige faktiskt fick dem att avstå från terrorattacker, säger Schori till Dagens Arena och fortsätter:
– Ett politiskt parti som vill åstadkomma resultat kan aldrig låsa in sig i den här ”terroristfällan”.

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin menar dock att den som tror att partiet svängt i sin utrikespolitiska inställning missuppfattar Stefan Löfven.
– Det Stefan säger är att i princip har partiet inget samarbete, eller någon kontakt med, organisationer som använder våld som politiskt påtryckningsmedel. Eller som är terroristorganisationer. Ibland kan vi själva, efter moget övervägande och en rejäl diskussion inom partiet, säga att vi inte delar till exempel USA:s bedömning om att organisationen är en terroristorganisation, säger han till Dagens Arena.

Kritiken handlar främst om de här terrorstämplingarna och listorna som många uppfattar som godtyckliga. Menar Stefan Löfven att Socialdemokraterna accepterar dem rakt av?
– Vi är med i EU i dag och på ett helt annat sätt bundna av de terrorlistningar som EU gör. Så var det inte tidigare. Det är mycket svårare i dag att ha samarbete med organisationer som terrorstämplats av EU, det måste man vara klar över.
– Men Stefan säger rätt – i princip har vi inga kontakter med organisationer som använder terrorn som politiskt vapen. Men vi låter oss inte bindas av andra länders terrorlistor, eller EU eller USA. Det socialdemokratiska partiet väljer alltid själv hur vi ser på samarbete eller kontakt med andra organisationer.

Vad gäller Evin Cetins ringdans med Pejak-gerillan menar Urban Ahlin att allt som kan ha kopplingar till PKK är kontroversiellt inom socialdemokratin.
– Det är väsentligt att folk är klara över att kopplingar till PKK är extra känsliga i vårt parti. Det är den enda terrororganisation som begått mord i Sverige. Dessutom är det en organisation som tagit anställda på vår arbetarekommuns expedition i Stockholm som gisslan, när Abdullah Öcalan fängslades.
– Men vi stöder kurdernas kamp för deras mänskliga och sociala rättigheter.