Ilmar Reepalu. Bild: Julia Lindemalm, Sydsvenskan, SCANPIX

Välfärdsvinst Förhandlingarna med Vänsterpartiet om ett tak för vinster i välfärden står och stampar. Nu söker regeringen nya kompromisser med allianspartier, skriver Dagens industri.

Reepalu-utredningens förslag till hur vinster i välfärden ska begränsas har mötts av en stark opinion från intressenter i den privat drivna och offentligt betalda sektorn, exempelvis arbetsgivare med  företag inom vård och omsorg, och borgerliga partier.

Det förslag på vinstbegränsningar som presenterats är tänkt att bli ett förslag från regeringen till riksdagen, en proposition, efter sommaren.

Men alla teknikaliteter och detaljer har lett till allt kärvare förhandlingar med Vänsterpartiet, vilket, enligt Dagens Industri, nu gör att regeringen söker sig över blockgränsen till i första hand Moderaterna och Liberalerna.

Hur en sådan överenskommelse kan se ut är oklart, men uppges kunna handla om kvalitetskrav, exempelvis personaltäthet och andra regler för sektorn. Kvalitetskrav är dock inte något som utredaren Ilmar Reepalu  själv tror är realistiskt.

Källor inom Moderaterna uppger att det finns viss samsyn med S i frågor om välfärden, men att hela alliansen bör vara med på en eventuell överenskommelse.

Finansminister Magdalena Andersson dementerade igår uppgifterna i SvD.

Till Dagens Industri bekräftar civilminister Ardalan Shekarabi (S)  att det pågår samtal med alliansen och att man vill nå en överenskommelse över blockgränsen. Det saknas politisk majoritet för Reepalus förslag i riksdagen, sedan även SD sagt nej.